Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E85 - ktos lal? Jak wrazenia?

Featured Replies

Napisano

> to chyba oczywiste, że zależy to od konkretnego modelu, ale np. 10-20KM...

> nie wiem, sprawdź sobie w roczniku statystycznym, bo mnie to nie interesuje

> noras napisał "głęboko wierzą w to że ich sportowe auta jak tylko poczują vipałera to kołami pasa

> startowego szukają. [...] toć to żyła złota i "money for nothing""

> więc go wyprowadzam z błędu, bo właśnie w przypadku aut "sportowych" to nie jest wcale "nothing"

> tylko realny przyrost mocy.

Zapomniałeś dodać że przyrost mocy MAX nastąpił na skutek modyfikacji mapy wtrysku. Więc dawki paliwa, czasu wtrysku, momentu zapłonu. Dotychczas rozmawialismy jedynie o przyspieszeniu zapłonu. Nie kazda komora spalania z racji swojego kształtu pozwala na skuteczne takie modyfikacje.

Paliwo o wyzszej liczbie oktanowej spala się wolniej - sama modyfikacja zapłonu nic nie pomoże.

Napisano

> A jaki jest sklad stechiometryczny dla e85? A jaki dla pb 95?

No przecież już napisałem. Taki który zapewnia wystarczającą ilość tlenu. Węgiel trzeba utlenić do CO2 ( a nie do CO lub C) a wodór do H2O.

W E85 jest 85% etanolu czyli C2H5OH. Czyli jest już jeden atom tlenu i o niego mniej trzeba dostarczyć z powietrzem.

Dodatkowo E85 jest stosunkowo czystym chemicznie paliwem. Etanol to etanol.

Benzyna to mieszanina różnych węglowodorów + zanieczyszczenia + dodatki. Dlatego w efekcie utleniania powstaną również CH, SOx, węglowodory aromatyczne i masa innego syfu.

Można by powiedzieć, że najlepiej by było dać trochę za dużo powietrza ale wtedy pojawi się problem z NOx.

Nie pytaj mnie dokładnie o proporcje powietrze/paliwo. Jakieś 15 lat temu jakbym się zaparł to pewnie dałbym radę to policzyć. Teraz już tego zaparcia brakuje. Co najwyżej mogę mieć zaparcia innego rodzaju. zlosnik.gif

Napisano

> np. w moim aucie benzyna 98okt. (nie wspominając o 95) nie pozwalała na przekroczenie ~300KM -

> problemem było min. spalanie stukowe.

> po zalaniu paliwa100 okt. udało się osiągnąć ~320KM i jeszcze był zapas

To nie odpowiada na moje pytanie. Zresztą zostawmy to. Dyskusja toczy się raczej o cywilnych autach. A tam średnica dolotu jest tak dobrana, że nie nie wykorzysta się możliwości większego sprężenia mieszanki. I dlatego w cywilnym aucie na moc nie ma wpływu liczba oktanowa a kaloryczność paliwa.

Napisano

> To nie odpowiada na moje pytanie. Zresztą zostawmy to. Dyskusja toczy się raczej o cywilnych

> autach.

oczywiście, że cywilnych, ale bardzo wyraźnie napisałem, że mam na myśli auta tzw. usportowione.

> A tam średnica dolotu jest tak dobrana, że nie nie wykorzysta się możliwości większego

> sprężenia mieszanki. I dlatego w cywilnym aucie na moc nie ma wpływu liczba oktanowa a

> kaloryczność paliwa.

Powiedz to Miśkowi, myślę że w jego Maździe 3 MPS różnica między 95 a 100 oktanów to będzie ze 20-30KM na seryjnym programie.

Napisano

> , myślę że w jego Maździe 3 MPS różnica między 95 a 100 oktanów to będzie ze

> 20-30KM na seryjnym programie.

facepalm.gif toś pojechał rotfl.gif

Napisano

> Powiedz to Miśkowi, myślę że w jego Maździe 3 MPS różnica między 95 a 100 oktanów to będzie ze

> 20-30KM na seryjnym programie.

Nie neguję tego. Deklaratywnie kaloryczność 95 jest większa od 98 (nie wiem jak dla 100) ale nie jest to normowane. Jak jest w rzeczywistości trudno powiedzieć. Tak wiec Opisana przez Ciebie sytuacja jest oczywiście możliwa ale wynika to z kaloryczności.

Niech argumentem dla Ciebie będzie to, że LPG też ma wysoką liczbę oktanową (ok.105) a jestem pewny, że nie będziesz twierdził, że w tej maździe warto zainstalować instalację celem podwyższenia mocy.

Napisano

> napisałeś w tamtej wypowiedzi ""paaanie, bardzo dobra, NIEMIECKA benzyna!"" więc ja głupi

> pomyślałem, że piszesz o benzynie

a niżej o PALIWACH premium.

Napisano
  • Autor

> No przecież już napisałem. Taki który zapewnia wystarczającą ilość tlenu. Węgiel trzeba utlenić do

> CO2 ( a nie do CO lub C) a wodór do H2O.

> W E85 jest 85% etanolu czyli C2H5OH. Czyli jest już jeden atom tlenu i o niego mniej trzeba

> dostarczyć z powietrzem.

> Dodatkowo E85 jest stosunkowo czystym chemicznie paliwem. Etanol to etanol.

> Benzyna to mieszanina różnych węglowodorów + zanieczyszczenia + dodatki. Dlatego w efekcie

> utleniania powstaną również CH, SOx, węglowodory aromatyczne i masa innego syfu.

> Można by powiedzieć, że najlepiej by było dać trochę za dużo powietrza ale wtedy pojawi się problem

> z NOx.

> Nie pytaj mnie dokładnie o proporcje powietrze/paliwo. Jakieś 15 lat temu jakbym się zaparł to

> pewnie dałbym radę to policzyć. Teraz już tego zaparcia brakuje. Co najwyżej mogę mieć

> zaparcia innego rodzaju.

No to Ci przypomne - sklad stechiometryczny dla e85 to 9,7:1. Pisalem juz o tym, twierdziles ze to stopien sprezania mojego samochodu. Dla normalnej benzyny to o ile mnie pamiec nie myli 14,7:1. wtryskujac ta sama dawke e85 i pb95 do tego samego silnika to raczej nie powietrza bedzie zbyt malo icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> To nie odpowiada na moje pytanie. Zresztą zostawmy to. Dyskusja toczy się raczej o cywilnych

> autach. A tam średnica dolotu jest tak dobrana, że nie nie wykorzysta się możliwości większego

> sprężenia mieszanki.

Przeloz to na psostszy jezyk bo kompletnie Cie nie rozumiem. Srednica w dolocie w NA jest tak dobrana czy w doladowanej jednostce? Poza tym co ma srednica dolotu do sprezania mieszanki? icon_eek.gif

>I dlatego w cywilnym aucie na moc nie ma wpływu liczba oktanowa a

> kaloryczność paliwa.

Moje doswiadczenia mowia cos troche innego.

Napisano
  • Autor

> Nie neguję tego. Deklaratywnie kaloryczność 95 jest większa od 98 (nie wiem jak dla 100) ale nie

> jest to normowane. Jak jest w rzeczywistości trudno powiedzieć. Tak wiec Opisana przez Ciebie

> sytuacja jest oczywiście możliwa ale wynika to z kaloryczności.

> Niech argumentem dla Ciebie będzie to, że LPG też ma wysoką liczbę oktanową (ok.105) a jestem

> pewny, że nie będziesz twierdził, że w tej maździe warto zainstalować instalację celem

> podwyższenia mocy.

Wodzu, mps ma doladowany silnik. na 100oktanach po prostu mozesz sporo wiecej ladowac bez stuku.

Napisano

> No to Ci przypomne - sklad stechiometryczny dla e85 to 9,7:1. Pisalem juz o tym,

Nie pisałeś o proporcjach składu stechiometrycznego tylko twierdziłeś, że taką wartość ma wspóczynnik lambda. Przypomnę:

Sibui:

>> Pytanie jak będzie się kształtował na tym paliwie współczynnik lambda

Ty:

> cos kolo 9:1 o ile dobrze pamietam.

>twierdziles ze to

> stopien sprezania mojego samochodu. Dla normalnej benzyny to o ile mnie pamiec nie myli

Nie twierdziłem tylko myślałem, że z tym pomyliłeś bo podobna wartość. Tymczasem owszem pomyliłeś tyle, że z proporcjami powietrze-paliwo.

> 14,7:1. wtryskujac ta sama dawke e85 i pb95 do tego samego silnika to raczej nie powietrza

> bedzie zbyt malo

A tego to nie zrozumiałem.

Napisano
  • Autor

> A tego to nie zrozumiałem.

Wybacz, ale wydaje mi sie ze tego tlumaczyc nie trzeba.

Napisano

> Przeloz to na psostszy jezyk bo kompletnie Cie nie rozumiem. Srednica w dolocie w NA jest tak

> dobrana czy w doladowanej jednostce? Poza tym co ma srednica dolotu do sprezania mieszanki?

> Moje doswiadczenia mowia cos troche innego.

Jeszcze raz.

Wyższa liczba oktanowa umożliwia większe sprężanie mieszanki bez stuku. Ale silnik musi to potrafić.

Im większy stopień sprężania tym możliwość uzyskania większej mocy.

Ale benzyny o wyższej liczbie oktanowej mają niższą wartość kaloryczną.

I dlatego zastosowanie benzyny o większej liczbie oktanowej w silniku do tego nieprzystosowanym nie przyniesie wzrostu mocy.

W praktyce może to zachodzić z tego względu, że pb95 często nie jest za uczciwa i to obniża jej wartość kaloryczną. Stąd Twoje dośwaidczenia.

Przystosować silnik do wyższej liczby oktanowej można przez np:

1. silniki wolnossące. Większy stopień sprężania przez zmianę geometrii komory spalania. Wtedy średnicą dolotu (przepustnicy) musi być odpowiednia, żeby do cylindra dostało się odpowiednio dużo powietrza.

2. silniki doładowane. Regulując ciśnienie doładowania. Na pewno można to zrobić przez zmianą geometrię turbiny. Czy istnieją inne sposoby np. jakiś dławik na dolocie turbiny to nie wiem.

Napisano

> Wybacz, ale wydaje mi sie ze tego tlumaczyc nie trzeba.

>wtryskujac ta sama dawke e85 i pb95 do tego samego silnika to raczej nie >powietrza

> bedzie zbyt malo

Coś nie dopisałeś. Nie powietrza będzie za mało ale w którym przypadku.

Powietrza bedzie taka ilość jaka jest potrzebna bo zostanie wysterowana przez wskazania sondy lambda. I będzie taka, żeby współczynnik lambda był =1 ale w obu przypadkach będzie inna.

Napisano

> Wodzu, mps ma doladowany silnik. na 100oktanach po prostu mozesz sporo wiecej ladowac bez stuku.

No tak, więc jak napisałem według Ciebie korzystniej byłoby zasilić ją LPG. Ma LO 105 więc załadujesz jeszcze więcej i będziesz miał jaszcze parę koni więcej.

To bzdura ale to wynika z Twojego rozumowania.

Napisano
  • Autor

> No tak, więc jak napisałem według Ciebie korzystniej byłoby zasilić ją LPG. Ma LO 105 więc

> załadujesz jeszcze więcej i będziesz miał jaszcze parę koni więcej.

> To bzdura ale to wynika z Twojego rozumowania.

To nie jest bzdura. Z tym ze sa paliwa o jezscze wyzszej liczbie oktanowej i to niekoniecznie LPG. W kazdym razie idac w duze doladownie LPG by sie sprawdzilo.

Napisano

> To nie jest bzdura. Z tym ze sa paliwa o jezscze wyzszej liczbie oktanowej i to niekoniecznie LPG.

> W kazdym razie idac w duze doladownie LPG by sie sprawdzilo.

Trochę się zapętliliśmy. smile.gif

A jednak bzdura. Rozmawialiśmy o zmianie paliwa na takie o wyższej LO i jego wpływie na moc w tym samym silniku a zmiana doładowanie to juz modyfikacja hardware.

(ja co prawda pisałam o instalacji ale chodziło mi tylko o przyklad na paliwo o wyższej LO a niższej kaloryczności)

Ale dochodzisz powoli do mojego wniosku. Zmiana LO może dać wyższą moc ale wtedy jeśli ładunek będzie miał większa kaloryczność czyli będzie go więcej a to wymaga zmian konstrukcyjnych.

Napisano
  • Autor

> Trochę się zapętliliśmy.

> A jednak bzdura. Rozmawialiśmy o zmianie paliwa na takie o wyższej LO i jego wpływie na moc w tym

> samym silniku a zmiana doładowanie to juz modyfikacja hardware.

> (ja co prawda pisałam o instalacji ale chodziło mi tylko o przyklad na paliwo o wyższej LO a

> niższej kaloryczności)

> Ale dochodzisz powoli do mojego wniosku. Zmiana LO może dać wyższą moc ale wtedy jeśli ładunek

> będzie miał większa kaloryczność czyli będzie go więcej a to wymaga zmian konstrukcyjnych.

Z tym ze to co jeszcze niedawno było zmiana konstrukcyjna uznawana za mocne doprezenie silnika obecnie czesto jest standardem. 11:1 to stopien sprezania w moim dupowozie. Usportowione silniki Hondy sa mocniej doprezone. Jezscze pare lat temu to bylo baaardzo duzo. Pamietajmy, ze od okolo 10:1 zwiekszenie stopnia sprezania nie przynosi juz takich spektakularnych efektow.

Moim zdaniem zmieniajac same mape wtrysku i zaplonu daloby by sie ugrac sensowny przyrost (niekoniecznie mocy maksymalnej).

To czy seryjny ECU jest w stanie to ogarnac (dostoswac zaplon i dawke paliwa do tak wysokiej liczby oktanowej) to niewiadoma i nasze gdybanie. Obstawiam ze smaochody ktore seryjnie wymagaja conajmniej pb98 i sa z definicji nastawione na wysokie osiagi moga sobie z tym poradzic.

Z reszta, wezme 20 litrow e85 do PL i postaram sie wjechac na rolki o ile wystarczy mi czasu. bedzie to chyba najprostszy sposob aby sie przekonac gdzie lezy prawda.

Napisano

To wynikało by, że silniki opisywana jako dostosowanie do pb95 są w rzeczywistości dostosowane do pb98 ale producenci nie chcąc straszyć klientów koniecznością kupowania droższego paliwa piszą, że dostosowany do pb95. W ta stronę oczywiście nie ma problemu. Ciekawi mnie tylko dla jakiego paliwa podają moc.

Napisano
  • Autor

> To wynikało by, że silniki opisywana jako dostosowanie do pb95 są w rzeczywistości dostosowane do

> pb98 ale producenci nie chcąc straszyć klientów koniecznością kupowania droższego paliwa

> piszą, że dostosowany do pb95. W ta stronę oczywiście nie ma problemu. Ciekawi mnie tylko dla

> jakiego paliwa podają moc.

zapewne dla tego ktore jest najpopularniejsze na rynku gdzie auto ma trafic.

Napisano

> Z reszta, wezme 20 litrow e85 do PL i postaram sie wjechac na rolki o ile wystarczy mi czasu.

> bedzie to chyba najprostszy sposob aby sie przekonac gdzie lezy prawda.

oszczędzę ci zachodu zlosnik.gif

e85-powered-graph1.jpg

to jet wykres optymalnie zdłubanego Subaru STI

HanYs

Napisano
  • Autor

> oszczędzę ci zachodu

> to jet wykres optymalnie zdłubanego Subaru STI

> HanYs

Ja chce to zalac do NA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.