Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obudowa termostatu - spawanie

Featured Replies

Napisano

Czy obudowa termostatu jest zrobiona z materiału, który można w miarę łatwo spawać, czy raczej nie?

Napisano

> Czy obudowa termostatu jest zrobiona z materiału, który można w miarę łatwo spawać, czy raczej nie?

Aluminiowa jest, raczej nie powinno być problemów ze spawaniem.

Napisano

> Czy obudowa termostatu jest zrobiona z materiału, który można w miarę łatwo spawać, czy raczej nie?

a nie lepiej wymienic na nowy? duzy koszt to to nie jest

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej wymienic na nowy? duzy koszt to to nie jest

Nie opisałem do końca, nie chcę go naprawiać (termostatów u mnie w piwnicy jest pod dostatkiem), tylko wspawać w niego dodatkowy kruciec do wody do turbiny. Króciec niestety nie będzie alu, tylko stal galwanizowana (chyba).

Napisano
  • Autor

> a nawiercenie otworu i nagwintowanie brales pod uwage?

Przerabiałem już te wszystkie zagadki jak robiłem flanszę do T. Rurka od krućca ma za chudą ściankę, żeby ją narżnąć, jakby się dało, to tak bym właśnie zrobił. Mogę natomiast zrobić tak jak z flanszą przed spawaniem. Dziurę w termostacie nawiercić 0.5 mm za małą na krucieć i go wcisnąć imadłem i nie spawać. Ale wolałbym mieć na 100% szczelne.

Napisano

Króciec niestety nie będzie alu,

> tylko stal galwanizowana (chyba).

Więc zapomnij o spawaniu wink.gif

Jeśli termostat jest z aluminium lub jego stopu to nie pospawasz go ze stalowym króćcem zlosnik.gif

Ba jeśli jest z jakiegoś dziwnego stopu aluminium to nawet z aluminiowym nie pospawasz grinser006.gif

Napisano

poszukal na allegro termostatu oryginalnego od tjeta albo grande punto 1.4 16v, mają odpowiednie wyjścia które mozna użyć do tego celu.

o coś takiego, albo taki,

Napisano
  • Autor

> Więc zapomnij o spawaniu

Wiem już o tym, mój profi spawacz mnię właśnie dzisiaj o tym poinformował.

Napisano
  • Autor

> poszukal na allegro termostatu oryginalnego od tjeta albo grande punto 1.4 16v, mają odpowiednie

> wyjścia które mozna użyć do tego celu.

> o coś takiego, albo taki,

O tym też wiem, ale mi trochę nie leżą one geometrycznie. Ale póki co wogóle się tym nie martwię, zapraszam na oglądanie wykresu zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Napisano

> O tym też wiem, ale mi trochę nie leżą one geometrycznie. Ale póki co wogóle się tym nie martwię,

> zapraszam na oglądanie wykresu

nic nie widzę zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> nic nie widzę

To zobacz teraz wink.gif

Napisano

> Nie opisałem do końca, nie chcę go naprawiać (termostatów u mnie w piwnicy jest pod dostatkiem),

> tylko wspawać w niego dodatkowy kruciec do wody do turbiny. Króciec niestety nie będzie alu,

> tylko stal galwanizowana (chyba).

a mym zdaniem ów wyjście na chłodzenie turbo ze złego miejsca ciągniesz gdyż z głowicy (termostatu) tędy leci płyn z największą temperaturą więc szukał bym miejsca na wejściu a nie na wyjściu układu chłodzenia do silnika

Napisano

A powiedzcie mi bo sie nigdy w to nie zaglebialem, termostaty sa w 8v i 16v takie same?

Napisano

> a mym zdaniem ów wyjście na chłodzenie turbo ze złego miejsca ciągniesz gdyż z głowicy (termostatu)

> tędy leci płyn z największą temperaturą więc szukał bym miejsca na wejściu a nie na wyjściu

> układu chłodzenia do silnika

i tak i nie, teoretycznie i praktycznie ten od 8V podchodzi pod 16V ale nie zawsze jak się okazuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.