Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz ucieka przez zawór do tankowania

Featured Replies

Napisano

Czy można sobie jakoś z tym poradzić bez konieczności wymiany tego elementu?

Napisano

To ja się przyłączę z podobnym problemem. Tylko u mnie słychać lekkie syczenie gazu przy zaworze do tankowania przez jakieś 5 minut po tankowaniu zbiornika. Bać się spineyes.gif

Napisano

> To ja się przyłączę z podobnym problemem. Tylko u mnie słychać lekkie syczenie gazu przy zaworze do

> tankowania przez jakieś 5 minut po tankowaniu zbiornika. Bać się

Powinno uciekać tylko to, co jest w rurce do tankowania, bo wielozawór ma zawór zwrotny. Ja tak miałem przez jakieś trzy tankowania i się o dziwo uspokoiło, więc nie grzebałem.

Modelowa sytuacja, to na pewno nie jest.

Dla świętego spokoju pasowałoby zdemontować wlew. Może wystarczy go rozebrać i wyczyścić? Jak nie, to nowy wlew majątku nie powinien kosztować.

Napisano
  • Autor

> to nowy wlew majątku nie powinien kosztować.

W moim przypadku uciekło powoli jakieś 20 litrów gazu wiec to nie jest raczej normalne (samochód stał kilka dni na parkingu). W związku z tym moje pytanie czy poza zaworem od tankowania jest jeszcze jakieś inne zabezpieczenie, które nie pozwoli uciec temu co pozostało w zbiorniku w czasie, gdy będę rozbierał zawór do tankowania.

Napisano

W twoim przypadku wynika, że masz uszkodzony wielozawór przy zbiorniku. Jak napisał Nuki_tsw to on zatrzymuje wypływ gazu z butli. Zawór przy wlewie tankowania jest jak zrozumiałem pomocniczym zabezpieczeniem.

Napisano

> W twoim przypadku wynika, że masz uszkodzony wielozawór przy zbiorniku. Jak napisał Nuki_tsw to on

> zatrzymuje wypływ gazu z butli. Zawór przy wlewie tankowania jest jak zrozumiałem pomocniczym

> zabezpieczeniem.

ok.gif

odkręcałem zawór, banalna sprawa, więc wymiana to pikuś, o ile sprawny jest wielozawór wink.gif

gaz schodzi tylko z rurki od wlewu do wielozaworu, więc sam zawór też "trzyma" ciśnienie

Napisano
  • Autor

W takim razie jeśli wyciekła tak duża ilość to wielozawór jest uszkodzony?

Napisano

> W takim razie jeśli wyciekła tak duża ilość to wielozawór jest uszkodzony?

powinno trzymać na wielozaworze ok.gif

uszkodzony, albo zabrudzony niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> powinno trzymać na wielozaworze

> uszkodzony, albo zabrudzony

A czy łatwo jest taki wielozawór wyciągnąć z butli i przeczyścić, czy lepiej zostawić to fachowcom od gazu?

Napisano

> A czy łatwo jest taki wielozawór wyciągnąć z butli i przeczyścić, czy lepiej zostawić to fachowcom

> od gazu?

Myślę, że lepiej zostaw to fachowcom. Ten zawór, to podstawa bezpieczeństwa twojej instalacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.