Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak cut off w 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

Pół roku temu ojciec kupił punto 2 FL z 2008 roku przebieg 22tys wszytko było ok, ale od jakiegoś czasu spalanie wzrosło i obserwując chwilowe zużycie zauważyłem brak cut offa przy hamowaniu silnikiem, przy czym minimalne spalanie w momencie hamowania to 2l/100km przy 2tys rpm i wiadomo im wyższe obroty tym większe spalanie przy hamowaniu silnikiem. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy obecnie przebieg to 30tys km

Napisano

Im nizse obroty silnika to komp daje wieksza dawke zeby silnik mial sile sie krecic. Wziales pod uwage 2-3s opoznienia od puszczenia pedalu przyspieszania do momentu kiedy komputer odcina doplyw paliwa?

Jak patrzylem to u siebie w 1,2 8V schodzac z obrotow dopiero ponizej 1000rpm komp daje dawke paliwa.

Napisano

stawiam, ze PTR chodzi o to, ze puszcza pedal gazu na biegu >=2, a samochod zwalnia tylko do pewnych obrotow i dalej jedzie z rowna predkoscia.

to wyglada na nieszczelnosc w ukladzie dolotowym, albo bledne wskazania od TPSa, mapsensora lub nawet sondy lambda.

Napisano

> zauważyłem brak cut offa przy hamowaniu

> silnikiem,

Prawidłowo. Cut off działa poprzez odcięcie paliwa, tak więc działa tylko przy rozpędzaniu auta. Przy hamowaniu silnikiem silnik można przekręcić, bo wtedy silnik kręci bez zasilania paliwem (napędzają go koła auta).

> wiadomo im wyższe obroty tym większe spalanie przy hamowaniu silnikiem.

Nieprawda. tak było w zamierzchłych czasach kiedy zamiast wtrysku auta miały gaźnik. Przy wtrysku w czasie hamowania silnikiem paliwo jest odcinane (nie jest podawane). Dlatego wielkośc obrotów nie ma znaczenia. Wyjątkiem sa bardzo niskie obroty (<1000 obr/min) kiedy wtrysk podaje paliwo celem podtrzymania pracy silnika.

Napisano

Na wyświetlaczu zawsze po zwolnieniu pedału gazu pokazuje chwilowe spalanie 2l/100km aż do momentu zatrzymania samochodu lub ponownego naciśnięcia pedału przyspieszenia.

Kalkulacja chwilowego zużycia paliwa pokazywana jest z pewnym opóźnieniem do zmiany warunków pracy silnika.

Napisano

Komp swoje, życie swoje. Komputer działa ze sporym opóźnieniem. Jeśli spalanie wzrosło to:

-wymiana filtra powietrza, oleju, filtra oleju

-sprawdzenie szczelności układu dolotowego

-sprawdzenie ciśnienia w kołach palacz.gif

Jeśli to nie przyniesie efektu to dalej:

-czujniki, mapsensory, sondy lambda i inne pierdoły

-przepustnica do wyczyszczenia (może się nie domyka po puszczeniu gazu)

-TPS

-komp ześwirował mlot.gif i coś mu się w mapach nie zgadza albo nałapał dziwnych błędów. Diagnostyka i skasowanie błędów.

Niektóre rzeczy zrobisz sam za darmo, za całą resztę zapłacisz kartą mastercard. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Im nizse obroty silnika to komp daje wieksza dawke zeby silnik mial sile sie krecic. Wziales pod

> uwage 2-3s opoznienia od puszczenia pedalu przyspieszania do momentu kiedy komputer odcina

> doplyw paliwa?

> Jak patrzylem to u siebie w 1,2 8V schodzac z obrotow dopiero ponizej 1000rpm komp daje dawke

> paliwa.

oczywiście i myślę że 15-30s sekund starczy żeby dojść do 0l/100km a jednak tak się nie dzieje :/

Napisano
  • Autor

> Prawidłowo. Cut off działa poprzez odcięcie paliwa, tak więc działa tylko przy rozpędzaniu auta.

> Przy hamowaniu silnikiem silnik można przekręcić, bo wtedy silnik kręci bez zasilania paliwem

> (napędzają go koła auta).

> Nieprawda. tak było w zamierzchłych czasach kiedy zamiast wtrysku auta miały gaźnik. Przy wtrysku w

> czasie hamowania silnikiem paliwo jest odcinane (nie jest podawane). Dlatego wielkośc obrotów

> nie ma znaczenia. Wyjątkiem sa bardzo niskie obroty (

wspaniały wykład, ale ja mam problem z brakiem odcinania paliwa przy hamowaniu silnikiem i zupełnie nic nie wniósł ten post...

Napisano
  • Autor

> Na wyświetlaczu zawsze po zwolnieniu pedału gazu pokazuje chwilowe spalanie 2l/100km aż do momentu

> zatrzymania samochodu lub ponownego naciśnięcia pedału przyspieszenia.

> Kalkulacja chwilowego zużycia paliwa pokazywana jest z pewnym opóźnieniem do zmiany warunków pracy

> silnika.

hmm spróbuj kiedyś jak będziesz jechał z długiej stromej górki na V biegu ściągnąć nogę z gazu na np. 15-30sekund i napisz mi co pokazuje chwilowe zużycie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Komp swoje, życie swoje. Komputer działa ze sporym opóźnieniem. Jeśli spalanie wzrosło to:

> -wymiana filtra powietrza, oleju, filtra oleju

> -sprawdzenie szczelności układu dolotowego

> -sprawdzenie ciśnienia w kołach

> Jeśli to nie przyniesie efektu to dalej:

> -czujniki, mapsensory, sondy lambda i inne pierdoły

> -przepustnica do wyczyszczenia (może się nie domyka po puszczeniu gazu)

> -TPS

> -komp ześwirował i coś mu się w mapach nie zgadza albo nałapał dziwnych błędów. Diagnostyka i

> skasowanie błędów.

> Niektóre rzeczy zrobisz sam za darmo, za całą resztę zapłacisz kartą mastercard.

sądzę, że to nie problem filtrów. Po odłączeniu klemy na noc rano po odpaleniu mial tylko 1100rpm zamiast 1500rpm jak wcześniej i chodził równiej i bardziej żwawo przyspieszał w dolnym zakresie obrotów. A do tego wszystkiego dochodzi problem szarpania przy dochodzeniu do 1200-1400rpm przy zwalnianiu na 2 biegu

Napisano

> sądzę, że to nie problem filtrów. Po odłączeniu klemy na noc rano po odpaleniu mial tylko 1100rpm

> zamiast 1500rpm jak wcześniej i chodził równiej i bardziej żwawo przyspieszał w dolnym

> zakresie obrotów. A do tego wszystkiego dochodzi problem szarpania przy dochodzeniu do

> 1200-1400rpm przy zwalnianiu na 2 biegu

filtr nie zaszkodzi. Małe silniki są na to bardzo wrażliwe.

Jeśli po odłączeniu klemy (tak na prawdę to wystarczy kilka minut) coś się poprawiło to komp łapie błędy. Może się powtarzać, wtedy na diagnostykę i usunięcie przyczyn.

Napisano

> wspaniały wykład, ale ja mam problem z brakiem odcinania paliwa przy hamowaniu silnikiem i zupełnie

> nic nie wniósł ten post...

To staraj się być bardziej komunikatywny. Piszesz (...) zauważyłem brak cut offa przy hamowaniu silnikiem, (...) co mozna zrozumieć tak jak mój post.

Napisano

> Po odłączeniu klemy na noc rano po odpaleniu mial tylko 1100rpm

> zamiast 1500rpm jak wcześniej i chodził równiej i bardziej żwawo przyspieszał w dolnym

> zakresie obrotów.

rano silnik jest zimny, a dodatkowo komputer zaczal sie dopasowywac od nowa, wiec problem moze wrocic dopiero jak przejedziesz jakas trase >15km.

> A do tego wszystkiego dochodzi problem szarpania przy dochodzeniu do

> 1200-1400rpm przy zwalnianiu na 2 biegu

a z tym, to mialem podobnie. sprawdz, to co napisalem wczesniej.

Napisano
  • Autor

> rano silnik jest zimny, a dodatkowo komputer zaczal sie dopasowywac od nowa, wiec problem moze

> wrocic dopiero jak przejedziesz jakas trase

> a z tym, to mialem podobnie. sprawdz, to co napisalem wczesniej.

byłem na komputerze wyszło, że nie działa sonda za katem a czy to ma jakiś wpływ pojęcia nie mam

Napisano

> byłem na komputerze wyszło, że nie działa sonda za katem a czy to ma jakiś wpływ pojęcia nie mam

Oczywiście że ma wpływ. Wbijaj w szukajkę frazę sonda i sam zobaczysz jakie bywają problemy gdy padnie.

Napisano

> hmm spróbuj kiedyś jak będziesz jechał z długiej stromej górki na V biegu ściągnąć nogę z gazu na

> np. 15-30sekund i napisz mi co pokazuje chwilowe zużycie

Jeśli auto się toczy nigdy nie pokaże mniej niż 2.0 l/100km, w ten sposób jest kompensowane zaniżanie średniego spalania podczas gwałtownego przyspieszania, w GP jest tak samo - dzięki temu średnie spalanie podawane przez komputer pokrywa się z rzeczywistym z dokładnością do +/-0,1 l/100km.

P.S.

Jeśli jadąc z tej samej górki wrzucisz na luz to komputer pokaże spalanie większe niż 2.0 l/100km. Z drugiej strony nigdy nie pokaże więcej niż 25 l/100km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.