Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stluczka - brak OC

Featured Replies

Napisano

witka,

sytuacja wyglada tak: w kufer wjezdza koles nie posiadajacy OC oslabiony.gif

co z tym fantem dalej poczac? koles poczatkowo jest sklonny do "dogadania sie" ale jak slyszy koszt aso (4 tys) to przestaje odbierac telefony. POlicja byla, mandat kolesiowi wypisala. ubezpieczalnia proponuje naprawic szkode z wlasnego AC (czesc znizek weg no.gif )

Jest sobie cos takiego jak UFG ale on i owszem zaplacilby za naprawe gdyby nie bylo AC - tak to trzeba naprawiac z wlasnego ubezpieczenia screwy.gif

zakladajac ze koles po dobroci nie bedze wspolpracowal - czy pozostaje cos poza sprawa cywilna?

Napisano

> Jest sobie cos takiego jak UFG ale on i owszem zaplacilby za naprawe gdyby nie bylo AC - tak to

> trzeba naprawiac z wlasnego ubezpieczenia

UFG pokryje Ci zwyżkę składek.

Napisano

> witka,

> sytuacja wyglada tak: w kufer wjezdza koles nie posiadajacy OC

> co z tym fantem dalej poczac? koles poczatkowo jest sklonny do "dogadania sie" ale jak slyszy koszt

> aso (4 tys) to przestaje odbierac telefony. POlicja byla, mandat kolesiowi wypisala.

> ubezpieczalnia proponuje naprawic szkode z wlasnego AC (czesc znizek weg )

> Jest sobie cos takiego jak UFG ale on i owszem zaplacilby za naprawe gdyby nie bylo AC - tak to

> trzeba naprawiac z wlasnego ubezpieczenia

> zakladajac ze koles po dobroci nie bedze wspolpracowal - czy pozostaje cos poza sprawa cywilna?

podobny temat przerabiany w lutym b.r., tyle ze koles procz braku OC nie mial PJ i auto mialo status kradzionego ...

szkoda na 23 kpln zalatwiona z AC poszkodowanego z regresem na sprawce .... poczatkowo poszkodowany zaplacil podwyzszona skladke, ale po okresie 5 miesiecy ubezpieczyciel zwrocil nadwyzke ... prawdopodobnie po zakonczeniu postepowania regresowego ...

Czy 23 kpln sciagneli z goscia, czy z UFG - ciezko wyczuc ... w kazdym razie, finalnie, AC nie zostalo naruszone i wszystkie znizki sa w mocy ok.gif

anyway - polecam ten sposob zalatwienia sprawy ok.gif

Napisano

> podobny temat przerabiany w lutym b.r., tyle ze koles procz braku OC nie mial PJ i auto mialo

> status kradzionego ...

> szkoda na 23 kpln zalatwiona z AC poszkodowanego z regresem na sprawce .... poczatkowo poszkodowany

> zaplacil podwyzszona skladke, ale po okresie 5 miesiecy ubezpieczyciel zwrocil nadwyzke ...

> prawdopodobnie po zakonczeniu postepowania regresowego ...

> Czy 23 kpln sciagneli z goscia, czy z UFG - ciezko wyczuc ... w kazdym razie, finalnie, AC nie

> zostalo naruszone i wszystkie znizki sa w mocy

> anyway - polecam ten sposob zalatwienia sprawy

potwierdzam - tak to najlpiej załatwić waytogo.gif

Napisano

> słyszałem ,że za rak oc jest 3 tyś mandatu ? prawda to?

nawet jak jest, to co to wnosi do sprawy likwidacji szkody ? clown.gif

Napisano
  • Autor

> słyszałem ,że za rak oc jest 3 tyś mandatu ? prawda to?

500E

Napisano

> zakladajac ze koles po dobroci nie bedze wspolpracowal - czy pozostaje cos poza sprawa cywilna?

Przerabiałem to ostanio tyle, że nie miałem AC, poczytaj ustawę tam jest opisana sytuacja jaka Cię tyczy, po co zakładać sprawę cywilną i wozić się po sądach pewnie lata.

Ja jak zgłaszałem szkodę to pierwsze pytanie było czy posiadam AC, a był bo z tego co pamiętam (lub nie bo miałem inną sytuację) to właśnie ustawa nakazuje likwidację ze swojego AC, następnie jest regres na UFG, a UFG ściąga sobie pieniążki ze sprawcy oraz zapewne wlepia grzywnę za brak OC jak już ktoś nadmienił 500e.

Generalnie jeżeli sprawca nie miał OC to sprawę zgłaszasz obojętnie do jakiej firmy ubezpieczeniowej co się zajmuje rzecz jasna ubezpieczeniami komunikacyjnymi, ona ustawowo ma obowiązek przyjąć sprawę, rozpatrzyć, i przekazać do UFG.

W Twoim przypadku będą pewnie kazali zrobić z AC no ale ktoś musi wycenić szkodę i poprowadzić sprawę, dobra rada zgłoś do firmy która jest rzetelna i do której masz blisko na piechotę.

Ja zrobiłem taki błąd, że zgłosiłem do swojej frimy OC która jest na drugim końcu kraju i olewała sprawę maksymalnie robiąc mi nie wiedzieć czemu bo oni ani 1pln z tego nie dają problemy sztuczne, np. żądając oświadczeń na piśmie na to i na to, mimo iż moje oświadczeni/zgoda nie miała nic do rzeczy bo w tych kwestiach ustawa nakazywała jasno co i jak. Muszę dodać, że jeszcze tydzień przed tym żądaniem z ich strony zostałem poinformowany telefonicznie (rzecz jasna to ja dzwoniłem dowiedzieć się co i jak z moją sprawą) że z mojej strony wszystkie wymagane dokumenty są, mam czekać. W każdym razie z ustawowych 30 dni wyrobili się w jakieś 45, jak już sprawa trafiła do UFG to po 3 dniach skontaktowała się mailowo pani z UFG, poprosiła jeszcze o 2 dokumenty które mogłem przesłać mailowo (skan) i po kolejnych 2 dniach miałem już pieniążki na koncie.

pzdr.

Edit.

Nie dam sobie głowy za to obciąć co teraz napiszę, ale jak mnie pamięć nie zawodzi to właśnie ustawa mówi o tym, że w takim przypadku nie tracisz zniżek z AC, ale jak mówię to nie sprawdzona informacja, teraz wychodzę do pracy i nie mam czasu sprawdzić gdzieś tą ustawę mam w pdf

Napisano

Moim zdaniem sparawa prost - zglaszasz ze swojego AC.

Tracisz znizki, ale nastepnie twoj ubezpieczyciel regresuje sobie to z UFG i gdy odzyska pieniadze, to twoj ubezpieczyciel oddaje ci znizki.

Napisano

> szkoda na 23 kpln zalatwiona z AC poszkodowanego z regresem na sprawce .... poczatkowo poszkodowany

> zaplacil podwyzszona skladke, ale po okresie 5 miesiecy ubezpieczyciel zwrocil nadwyzke ...

> prawdopodobnie po zakonczeniu postepowania regresowego ...

Obawiam się, że nie jest tak do końca jak mówisz, bo jeżeli masz AC to UFG nie wypłaci regresu.

UFG pokryje tylko straty niepokrywane przez AC (zapewne chodzi np o udziały własne itp), oraz różnice w składkach.

Quote:

Art. 106. 1. Jeżeli poszkodowany, w przypadku szkody w mieniu, może zaspokoić roszczenie na podstawie umowy ubezpieczenia dobrowolnego, Fundusz wyrównuje szkodę w części, w której nie może być zaspokojona, wraz z uwzględnieniem utraconych zniżek składki oraz prawa do zniżek składki.

2. W przypadku zaspokojenia przez zakład ubezpieczeń roszczeń poszkodowanego zgodnie z ust. 1, zakładowi ubezpieczeń nie przysługuje roszczenie do Funduszu o zwrot wypłaconych z tego tytułu kwot.

Napisano

> Obawiam się, że nie jest tak do końca jak mówisz, bo jeżeli masz AC to UFG nie wypłaci regresu.

> UFG pokryje tylko straty niepokrywane przez AC (zapewne chodzi np o udziały własne itp), oraz

> różnice w składkach.

> Quote:

> Art. 106. 1. Jeżeli poszkodowany, w przypadku szkody w mieniu, może zaspokoić roszczenie na

> podstawie umowy ubezpieczenia dobrowolnego, Fundusz wyrównuje szkodę w części, w której nie

> może być zaspokojona, wraz z uwzględnieniem utraconych zniżek składki oraz prawa do zniżek

> składki.

> 2. W przypadku zaspokojenia przez zakład ubezpieczeń roszczeń poszkodowanego zgodnie z ust. 1,

> zakładowi ubezpieczeń nie przysługuje roszczenie do Funduszu o zwrot wypłaconych z tego tytułu

> kwot.

Ty sie obawiasz, a ja Ci pisze jak bylo w konkretnym przypadku ... i wali mnie co pokrywa UFG a co Allianz hehe.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.