Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co kupić? Carisma czy Vectra B?

Featured Replies

Napisano

Na początek chciałem się ze wszystkimi przywitać, bo choć na autokącik zapisałem się już 2 lata temu, to nigdy wcześniej nie pisałem.

Więc witam.

Obecnie po raz drugi powiększyła mi się rodzina, więc przymierzam się do wymiany samochodu na większy, bo do bagażnika nie mieści mi się nawet wózek (aktualnie jeżdżę Getzem 1,3 82 KM z 2004). Bardzo poważnie zastanawiam się pomiędzy Carismą 1,9 DID 102 KM, a Vectrą B 2,0 DTI 101 KM. Fundudze pozwalają mi na zakup rocznika 2002.

Doradźcie proszę laikowi - co się lepiej prowadzi, jak z trwałością silkików i zawieszenia, jak z dostępnością i z cenami części zamiennych itp., bo nie znam nikogo, kto miałby któreś z tych aut, więc nie znam opinii użytkowników. Wiem tylko, Vectra ma łańuch rozrządu, a to duży plus, ale nie wiem jaki rozrząd ma Carisma.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich, którzy zechcą się podzielić swymi opiniami.

Napisano

carisma to nie ma silnika przypadkiem od Renault?

generalnie jeżeli to jest ten sam co siedzi w v40 czyli z Renault to chyba mniej awaryjny niż dti...a przynajmniej nie ma tej słynnej już pompy...

więcej nie wiem o dyszlach wink.gif

prowadzić się pewnie będą podobnie...

a do opla to części do zawieszenia etc. pewnie za grosze można kupić...z carismą może nie być już tak różowo...

silnikowo chyba brałbym carismę (jeżeli to silnik R czyli już CR) a co do reszty części i taniości Vectrę... wink.gif

Vectr więcej jeździ więc rynek wtórny części czy samych samochodów większy...

Napisano

hello

Vectrę B miałem kilka lat i szczerze niepolecam - twarde, sztywne i auto jakby z ubiegłego wieku....

teraz mam nissana WP12 - super autko

przechstronne, duże, wręcz NADMUCHANE - pojemność 1800 benzyna, zagazowałem KME DIEGO G3

bardzo jestem zadowolony :-)

Napisano

jeśli DID to już szukaj 115 KM

z Renault był stary klekot 1.9TD

częsci do Vectry i tego jest tyle samo (popatrz sobie w alledrogo)

Do carismy nie uświadczysz tylko tuningowych udziwnień. A samo auto wygodne i żwawe (miałem okazję jechać DID 115km z wirusem na 140)

Napisano

> jeśli DID to już szukaj 115 KM

> z Renault był stary klekot 1.9TD

ale to ciekawe bo w v40ce, która przypominam jest na tej samej platformie i z tej samej fabryki co carisma, w polifcie jest też silnik który ma te 115KM... wink.gif

przyjrzał bym się czy aby na pewno nie jest to silnik by R...i nie znaczy, że zły...

Napisano

> jeśli DID to już szukaj 115 KM

> z Renault był stary klekot 1.9TD

> częsci do Vectry i tego jest tyle samo (popatrz sobie w alledrogo)

> Do carismy nie uświadczysz tylko tuningowych udziwnień. A samo auto wygodne i żwawe (miałem okazję

> jechać DID 115km z wirusem na 140)

Ten nowszy tez byl z Renault.

Napisano
  • Autor

(miałem okazję jechać DID 115km z wirusem na 140)

Co to jest ten wirus?

Napisano

chip

Napisano

a raczej program 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja też chciałem vectre... przejechałem się jednym i drugim i już z carismy nie wysiadłem. W wygodzie nie ma porównania. Jedyny minus carism przynajmniej dla mnie to, że jest nadsterowna co czuć na śliskich drogach. Za to na suchej szosie trzyma się jak głupia.

Ładowność bardzo dobra, kanapa składa się na równo.

Jak narazie choć mam starszą wersję jestem bardzo zadowolony i jeśli bym ją zamieniał na coś w tych samych pieniądzach to tylko volvo v40:)

Napisano

jeśli jeszcze nie kupiłeś auta, to polecam Ci to klik

Auto od miłośnika marki (przerobili chyba wszystkie ówczesne modele) i z pewnego źródła, bo właściciel znajomy. Historie wszystkich aut na mitsumaniakowym forum.

Napisano

> jeśli jeszcze nie kupiłeś auta, to polecam Ci to klik

> Auto od miłośnika marki (przerobili chyba wszystkie ówczesne modele) i z pewnego źródła, bo

> właściciel znajomy. Historie wszystkich aut na mitsumaniakowym forum.

szczerze, nie chciałbym diesla

padające koła dwumasowe, turbiny, podciśnienia, zawory zwrotne, akku i wiele wiele innych...............

proponowałbym PB i dobrą instalkę gazową,

teraz jest MINUS 12 i połowa sąsiadów z super oszczędnymi DIESLAMI ciąga się po osiedlu........

a moja GAZOLINKA pali od pierwszego i jedzie jak ta lala smile.gif

Napisano

> szczerze, nie chciałbym diesla

> padające koła dwumasowe, turbiny, podciśnienia, zawory zwrotne, akku i wiele wiele

> innych...............

> proponowałbym PB i dobrą instalkę gazową,

> teraz jest MINUS 12 i połowa sąsiadów z super oszczędnymi DIESLAMI ciąga się po osiedlu........

> a moja GAZOLINKA pali od pierwszego i jedzie jak ta lala

jaki stan auta takie efekty, te brednie powyżej o dieslach mają taki sam sens jak krzyczenie gaz to zło jak się w zyciu gazu nie miało

-20 na termometrze i Fabia 1.6TDI od pierwszego przekrecenia kluczyka a Ci wszyscy sąsiedzi co mają LPG na linkach się ciągają rotfl.gif

rozumiesz? wink.gif

jak auto jest w dobrym stanie to odpala, jak dbasz to koło dwumasowe wytrzyma kilkaset tysięcy, a jak kupujesz szrota po dziadku z odkreconym o 500 licznikiem a później drutujesz po taniości to efekty są takie jak w Twoim przykładzie i moim przejaskrawionym w druga strone

Acha, poważnie to służbowa Fabia 1.6TDI stała przez ostatnie mrozy (jak zawsze) pod chmurkę i paliła od kopa, oczywiście nikt się nie bawił w żadne dodatki do ON, tankowane było na BP, bez sprawdzania czy zimowy poprostu zalane to co dawali, wcześniej kilka tankowań Statoil. Jest routex więc te dwie sieci zamiennie używamy.

Moja poprzednia Octavia 1.9TDI odpalała bez problemu przy -27, koła dwumasowego tez nie wymieniałem.

Napisano

> szczerze, nie chciałbym diesla

> padające koła dwumasowe, turbiny, podciśnienia, zawory zwrotne, akku i wiele wiele

> innych...............

> proponowałbym PB i dobrą instalkę gazową,

> teraz jest MINUS 12 i połowa sąsiadów z super oszczędnymi DIESLAMI ciąga się po osiedlu........

> a moja GAZOLINKA pali od pierwszego i jedzie jak ta lala

GDI nie da się zagazować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.