Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mokro pod dywanikiem

Featured Replies

Napisano

witam,mam pytanie pod dywanikiem od strony kierowcy podczas odkurzania zauważyłem że podłoga jest mokra ,czy możliwe że płyn z nagrzewnicy tam wycieka?bo ze zbiorniczka ubywa i muszę dolewać,dolewki zaczęły się od wymiany termostatu około rok temu ,a mokro pod dywanikiem dopiero teraz,może to woda z butów?

Napisano

> mokra ,czy możliwe że płyn z nagrzewnicy tam wycieka?bo ze zbiorniczka ubywa i muszę

> dolewać,

Możliwe.

> dolewki zaczęły się od wymiany termostatu około rok temu ,a mokro pod dywanikiem

> dopiero teraz,

Nie musi mieć to związku, ewentualnie przy odpowietrzaniu/wymianie płynu wypłukał się syf z nagrzewnicy i cieknie.

> może to woda z butów?

A nie możesz powąchać? Jak ubywa Ci płynu to statystycznie największe szanse masz na dziurkę w nagrzewnicy.

Nagrzewnica to takie złośliwe zwierzątko, że często bez demontażu nagrzewnicy nie widać przecieku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> witam,mam pytanie pod dywanikiem od strony kierowcy podczas odkurzania zauważyłem że podłoga jest

> mokra ,czy możliwe że płyn z nagrzewnicy tam wycieka?bo ze zbiorniczka ubywa i muszę

> dolewać,dolewki zaczęły się od wymiany termostatu około rok temu ,a mokro pod dywanikiem

> dopiero teraz,może to woda z butów?

Woda z butów to chyba dopiero jak jest śnieg:) a tak poważnie: zobacz czy nie masz dziury w podłodze i koło od spodu nie wali Ci wody:) W narożniku jak zdejmiesz tapicerke albo od spodu na łączeniu progu z podłogą i nadkolem:)

Napisano
  • Autor

> Woda z butów to chyba dopiero jak jest śnieg:) a tak poważnie: zobacz czy nie masz dziury w

> podłodze i koło od spodu nie wali Ci wody:) W narożniku jak zdejmiesz tapicerke albo od spodu

> na łączeniu progu z podłogą i nadkolem:)

podłoga była spawana w tym roku i nowa konserwacja zrobiona,

Napisano
  • Autor

> Możliwe.

> Nie musi mieć to związku, ewentualnie przy odpowietrzaniu/wymianie płynu wypłukał się syf z

> nagrzewnicy i cieknie.

> A nie możesz powąchać? Jak ubywa Ci płynu to statystycznie największe szanse masz na dziurkę w

> nagrzewnicy.

> Nagrzewnica to takie złośliwe zwierzątko, że często bez demontażu nagrzewnicy nie widać przecieku.

> Pozdrawiam BAS

możliwe że wypłukało i cieknie ,w lecie nie włącza się ogrzewania to nie mokro nie było ,ale płynu ubywa cały czas od wymiany termostatu

Napisano

Musimy coś wyjaśnić :

1) lato tutaj nie ma nic do rzeczy bo płyn krąży w nagrzewnicy cały czas nie ma odcięcia zaworem jak dawniej np. w Ładzie

Napisano
  • Autor

> Musimy coś wyjaśnić :

> 1) lato tutaj nie ma nic do rzeczy bo płyn krąży w nagrzewnicy cały czas nie ma odcięcia zaworem

> jak dawniej np. w Ładzie

no i płyn dolewam od momentu wymiany termostatu (około rok) a pod dywanikiem mokro dopiero teraz ,nie wiem co robić ,jak pomyśle o wyciąganiu nagrzewnicy (tyle roboty,jak zawsze coś pęknie bo na zatrzaski porobione) nagrzewnicę nową zamiennik na allegro znalazłem za 59 zł

http://allegro.pl/fiat-bravo-brava-marea-multipla-nagrzewnica-nowa-i1294062800.html

Napisano

> no i płyn dolewam od momentu wymiany termostatu (około rok)

Może płynu "ubywać" po wymianie bo układ się odpowietrza, ale zwykle trwa to kilka dnia a nie rok.

> a pod dywanikiem mokro dopiero teraz

> ,nie wiem co robić ,jak pomyśle o wyciąganiu nagrzewnicy (tyle roboty,jak zawsze coś pęknie bo

> na zatrzaski porobione) nagrzewnicę nową zamiennik na allegro znalazłem za 59 zł

> http://allegro.pl/fiat-bravo-brava-marea-multipla-nagrzewnica-nowa-i1294062800.html

3-4 godziny roboty razem z odpowietrzeniem, żeby było śmieszniej to jak użyjesz szmat i wiaderka to da się spuścić "wodę" tylko z nagrzewnicy bez spuszczania płynu z całego układu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 3-4 godziny roboty razem z odpowietrzeniem, żeby było śmieszniej to jak użyjesz szmat i wiaderka

> to da się spuścić "wodę" tylko z nagrzewnicy bez spuszczania płynu z całego układu.

możesz dokładniej cfaniaczek.gif

Napisano

> możesz dokładniej

Kładziesz szmaty i podstawiasz wiadro/kuwetę pod rurki idące do nagrzewnicy, odpinasz rurki i spuszczasz płyn do wiadra.

Zawsze trochę płynu poleci nie do wiadra, ale jak się nie ma warunków do odpinania dolnego węża od chłodnicy to jest to jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zawsze trochę płynu poleci nie do wiadra, ale jak się nie ma warunków do odpinania dolnego węża od

> chłodnicy to jest to jakieś rozwiązanie.

Ale ile orientacyjnie wypłynie ?? Jeśli sporo to wolał bym robić to w suchych warunkach zlosnik.gif Do dolnego węża dostaje się podnosząc auto na podnośniku jak do zmiany koła. Wystarczy aby sie wcisnąć pod zderzak i odkręcić opaskę ok.gif

Napisano

> Ale ile orientacyjnie wypłynie ??

Mniej więcej 2x tyle ile w nagrzewnicy, może mniej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mniej więcej 2x tyle ile w nagrzewnicy, może mniej.

to inne pytanie ile sie mieści płynu w nagrzewnicy zlosnik.gif

Napisano

Spuść płyn - wciśniesz się pod spód jak nie jesteś zbyt gruby 270751858-jezyk.gif

Wystarczy podnieść auto na fabrycznym lewarku od strony kierowcy aby dostać się do węża a potem opuścić na dół aby płyn zszedł.

Napisano

> Spuść płyn - wciśniesz się pod spód jak nie jesteś zbyt gruby

> Wystarczy podnieść auto na fabrycznym lewarku od strony kierowcy aby dostać się do węża a potem

> opuścić na dół aby płyn zszedł.

a czytałeś co napisałem 2 posty wyżej cfaniaczek.gif

Napisano

> to inne pytanie ile sie mieści płynu w nagrzewnicy

Nie wiem, ale jeśli dobrze pamiętam to w całym układzie siedzi ~7L, więc w nagrzewnicy pewnie max 1L.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale ile orientacyjnie wypłynie ?? Jeśli sporo to wolał bym robić to w suchych warunkach Do

> dolnego węża dostaje się podnosząc auto na podnośniku jak do zmiany koła. Wystarczy aby sie

> wcisnąć pod zderzak i odkręcić opaskę

Nie ma sensu. Rób tak jak bas mówi. Odkręcasz rurki, jakiś pojemnik pod to, trochę szmat lub ręczników papierowych i problem załatwiony. Dużo tego nie wylatuje. Jeżeli jeszcze masz gumowe dywaniki, to nie ma się czego obawiać

Napisano

Możesz zrobić tak: bierzesz dwa kawałki pręta (może być płaskownik, ewentualnie dwa płaskie klucze), zakładasz je na wężu do nagrzewnicy pod maską i zaciągasz np plastikowymi opaskami tak, by nie było przepływu. To samo robisz z drugim wężem. Później odkręcasz schowek, klapkę przedłużającą tunel, osłonę rurek do nagrzewnicy (tylko dwa wkręty). Nie ma sensu odkręcać całej osłony rurek i szukać gdzieś pod spodem śrubki imbusowej. Odchylasz plastikową osłonę, odkręcasz rurki od nagrzewnicy, podkładasz małą, płaską wanienkę zrobioną z bańki 5-cio litrowej po płynie do spryskiwaczy (trzeba wyciąć w bańce czołową ściankę, tą z opisem płynu). Po zdjęciu rurek wyleci około 0,5 l. płynu prosto do wanienki. Jeszcze jeden wkręt i nagrzewnicę masz wyjętą, a na podłodze ani kropli. Przy sprawnym poruszaniu wystarczą dwie godziny i jedziemy dalej.

Napisano
  • Autor

> Możesz zrobić tak: bierzesz dwa kawałki pręta (może być płaskownik, ewentualnie dwa płaskie

> klucze), zakładasz je na wężu do nagrzewnicy pod maską i zaciągasz np plastikowymi opaskami

> tak, by nie było przepływu. To samo robisz z drugim wężem. Później odkręcasz schowek, klapkę

> przedłużającą tunel, osłonę rurek do nagrzewnicy (tylko dwa wkręty). Nie ma sensu odkręcać

> całej osłony rurek i szukać gdzieś pod spodem śrubki imbusowej. Odchylasz plastikową osłonę,

> odkręcasz rurki od nagrzewnicy, podkładasz małą, płaską wanienkę zrobioną z bańki 5-cio

> litrowej po płynie do spryskiwaczy (trzeba wyciąć w bańce czołową ściankę, tą z opisem płynu).

> Po zdjęciu rurek wyleci około 0,5 l. płynu prosto do wanienki. Jeszcze jeden wkręt i

> nagrzewnicę masz wyjętą, a na podłodze ani kropli. Przy sprawnym poruszaniu wystarczą dwie

> godziny i jedziemy dalej.

dobra to jeszcze raz dokładnie po kolei jak wymontować nagrzewnicę w 1,6 ?

i czy ta nagrzewnica z allegro będzie dobra(chodzi mi o to czy rurki się przykręca do nagrzewnicy i jak to jest rozwiązane)?

http://allegro.pl/fiat-bravo-brava-marea-multipla-nagrzewnica-nowa-i1294062800.html#gallery

Napisano

> Nie wiem, ale jeśli dobrze pamiętam to w całym układzie siedzi ~7L, więc w nagrzewnicy pewnie max

> 1L.

Przy wymianie termostatu wymieniałem płyn weszło mi może 6L zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma sensu. Rób tak jak bas mówi. Odkręcasz rurki, jakiś pojemnik pod to, trochę szmat lub

> ręczników papierowych i problem załatwiony. Dużo tego nie wylatuje. Jeżeli jeszcze masz gumowe

> dywaniki, to nie ma się czego obawiać

i pewnie tak zrobie kiedyś z racji że nie mam ciepłego garażu to na razie odpuszczam. U mnie sucho w okolicy dywaników tylko płynem zalatuje. Zaczęło być czuć po wymianie płynu hmm.gif

Napisano

> Możesz zrobić tak: bierzesz dwa kawałki pręta...

myślałem o tym ale boje sie, że te gumowe węże które mają juz parę lat mogą tego nie przetrwać. Popęka guma i będzie ciekło potem hmm.gif

Napisano

> Przy wymianie termostatu wymieniałem płyn weszło mi może 6L

Bo pewnie nie udało Ci się go spuścić w całości(jest to normalne), żeby było śmieszniej pewnie między innymi nie spłynął z nagrzewnicy smile.gif

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.