Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parujace szyby

Featured Replies

Napisano

Witam.

Na dworze wilgoc to i sie problem nasilil. Zaraz po odpaleniu auta (wystarczy jak postoi troche) przednia szyba zachodzi mgla. Po chwili boczne. Po wlaczeniu klimy baardzo powoli para znika. Praktycznie caly czas musze jezdzic z wlaczona klima, bo od razu paruje. Wentylator tez slabo dmucha, musze przelaczac na 2-ga predkosc kosmiczna zlosnik.gif. Podejrzewam filtr przeciwpylkowy. hmm.gif

Pytanie:

Gdzie go szukac? I czy macie jakies sugestie dotyczace jaki zalozyc? Weglowy, zwykly?

Napisano

Filt przeciwpyłkowy znajdziesz pod przednią szybą, po stronie pasażera (prawej), gdy tylko zdejmiesz plastikową osłonę podszybia.

Z tym parowaniem to myślę, że powinieneś zacząć od sprawdzenia wykładziny pod wycieraczkami - w Mondeo z każdych drzwi lubi lecieć do środka woda. Jeżeli jest sucho, wówczas spróbuj osuszyć wnętrze bez włączania klimy, a używając tylko ogrzewania i podgrzewanej przedniej szyby ok.gif.

Napisano

Przetarcie szyb szamponem do wlosow (ludzkich) pomaga na parowanie.

Napisano

> Przetarcie szyb szamponem do wlosow (ludzkich) pomaga na parowanie.

kiedyś czytałem że najlepiej działa zwykły, najtańszy rumiankowy.

Jeszcze jedna opcja dlaczego może parować - trochę wilgoci w środku + szyby brudne od środka.

Napisano

wiem o czym piszesz... masz przeciwpyłek do wymiany i tyle...

Znajduje się on pod plastikowym podszybiem przedniej szyby, czas wymiany jakieś 10 minut,

Pozdrawim

Napisano

> Przetarcie szyb szamponem do wlosow (ludzkich) pomaga na parowanie.

i odtaniczenie tanca voodoo przed autem...

wystarczy wymienic filtr i bedzie po problemie. Mondeo to najmniej parujace auto jakim jezdzilem ok.gif

a co do tego jaki to sa rozne w zaleznosci od tego czy masz reczna czy automatyczna klime (przynajmniej w tych poliftowych). Roznica miedzy oryginalnym a zamienikiem to chyba niecale 20 zł.

Napisano

> wystarczy wymienic filtr i bedzie po problemie.

ta jasne, powiedz to do forda ka mojej zony - wywalilem calkiem filter a paruje jak diabli!

Napisano

> ta jasne, powiedz to do forda ka mojej zony - wywalilem calkiem filter a paruje jak diabli!

byc moze. Temat dotyczy mondeo ok.gif

Napisano

Kiedy wymienisz filtr przeciwpyłkowy i nadal będzie parować, to zrób test.

Otwórz tylne okno, ot tak na 2-3 mm i sprawdź czy pomaga. Jeśli tak, to masz zapchany otwór wentylacyjny odprowadzający powietrze z auta.

Bladego pojęcia nie mam gdzie u Ciebie taki jest, ale gdzieś być musi.

U mnie a Astrze woda może stać we wszystkich korytach (zimą się to często zdarza) i szyby z przodu nie parują.

Kiedyś miałem przytkany wylot (u mnie głęboko pod tylnym zderzakiem) o faktycznie były kłopoty. Niby dmuchało, w aucie sucho, a i tak parowało.

Jeśli sprawny jest wlot powietrza, to aby było ok musisz mieć i drożny wylot.

To dotyczy wszystkich aut.

Napisano

> Kiedy wymienisz filtr przeciwpyłkowy i nadal będzie parować, to zrób test.

> Otwórz tylne okno, ot tak na 2-3 mm i sprawdź czy pomaga. Jeśli tak, to masz zapchany otwór

> wentylacyjny odprowadzający powietrze z auta.

> Bladego pojęcia nie mam gdzie u Ciebie taki jest, ale gdzieś być musi.

> U mnie a Astrze woda może stać we wszystkich korytach (zimą się to często zdarza) i szyby z przodu

> nie parują.

> Kiedyś miałem przytkany wylot (u mnie głęboko pod tylnym zderzakiem) o faktycznie były kłopoty.

> Niby dmuchało, w aucie sucho, a i tak parowało.

> Jeśli sprawny jest wlot powietrza, to aby było ok musisz mieć i drożny wylot.

> To dotyczy wszystkich aut.

a, no. to cos jak tutaj koles opisuje...

linkzor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.