Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Montaż webasto termo top c - manual

Featured Replies

Napisano

witam. zbliza sie zima wiec postanowiłem zamontowac do mojej astry ogrzewanie postojowe. wybór padł na webasto Thermo Top C diesel. kupiłem cały zestaw używany po kompletnej regeneracji z roczną gwarancją.

df201f241aad9f9am.jpg

na fotce brakuje pompki paliwa i wiazki bo już je wczesniej zamontowałem w samochodzie ale zapomniałem aparatu zeby cyknac fotki.

i jeszcze fotka tabliczki na piecyku

2b5261ddc3b4fdbbm.jpg

opiszę pokrótce mmontaz tej zabaweczki. zaczynamy od zdjecia przedniego zdezaka i przeniesieniu sygnałów dzwiękowych z prawej strony na lewą ponieważ w prawym przednim nadkolu zamontwałem piec webasto. do przeniesienia sygnałów dzwiękowych nalezy przedłużyc wiązkę zasilającą i przeniesc je na lewą stronę. jest tam wystarczająco duzo miejsca zeby sie zmiesciły.

ce157266e4510ce7m.jpg

a w tym własnie miejscu bedzie zamontowany piec webasto.

828a63307735d7cdm.jpg

kolejnym krokiem było dorobienie uchwytu zeby przykręcic piec do karoserji samochodu, uchwyt jest w zestawie oryginalny ale nieda sie na nim zamocowac pieca w tym miejscu co ja montowałem. uchwyt zrobiłem z blachy nierdzwenej o grubosci 3mm.najpierw zrobiłem szablon z kawałka kartonu a pozniej wyciąłem to samo z blachy. tak to wygląda.

c92a8a2b2bdb8e8fm.jpg

mocujemy teraz nasz piec do uchwytu i przykręcamy do karoserji samochodu.

41cd3ccc58b76740m.jpg

teraz zabieramy sie za ułozenie przewodów płynu chłodzacego od silnika do webasto i powrót do silnika. nalezy zdjąc obudowę filtra powietrza i odpiąc cału dolot do tubiny.na fotce niema przewodów ale dorysowałem jak są położone i zaznaczyłem kierunki przepływu.mam nadzieje ze na fotce wszystko bedzie widac i kazdy bedzie wiedział o co chodzi. trzeba spuścic płyn chłodniczy z silnika.

3c1e8d15125f3c40m.jpg

a tu już zamocowany piec z tłumikiem, ssaniem powietrza i doprowadzonym paliwem.

3242f953ac9299eem.jpg

przyszedł wiec czas na podłaczenie elektryki. webasto ma mozliwosc właczania wentylatora nawiewu wewnątrz auta gdy temp. płynu osiagnie okreslona temp. w wiazce jest dodatkowy przekaźnik który steruje właczaniem wentylatora nawiwu. ja juz wczesniej poprowadziłem wiazke do wnętrza samochodu. wchodzą tylko 2 przewody. w celu ich podłaczenia musimy wymontowac schowek po stronie pasażera. odnajdujemy złacze X6 czarna kostka 6-pinowa. w kostce jest zarny gruby przewód. o ten własnie przewód nam chodzi. przecinamy ten przewód. i podłaczmy przewody z przekaźnika wiązki webasto. do przewodu (tego rozcietego) idącego do kostki podłłaczmy przewód czerwony z wiazki webasto na którym sie pojawia 12V po załączeniu pieca , a do drugiego konca podłaczmy drugi przewód z przekaźnika wiazki webasto. całośc lutujemy i dokłądnie izolujemy. moze już zamontowac schowek. tak wygląda kostka i rozciętu przewód.

9101875abf984d95m.jpg

nalezy teraz zalac płyn do układu chłodzenia silnika. zamontowalismy webasto wiec pojdzie około 1,5 litra płynu wiecej. odpowietrzamy układ chłodzenia. napisze jeszcze cos o doprowadzeniu paliwa do webasto. ja przewód paliwowy jak i przewód zasialnia pompki paliwa ułozyłem wzdłuż oryginalnych przewodów palia i pozadnie poprzypinałem je opaskami samozaciskowymi. pompkę paliwa webasto zamocowałem za zbiornikiem paliwa pod samochodem po prawej stronie patrzac z tyłu na samochod. samo podłłaczenie paliwa jest zrobione w miejscu gdzie są podpiete oryginalne przewody paliwowe. trzeba wywiecic otwór i umiescic tam cienką najlepiej miedzianą rurkę. ja zastosowałem przewód hamulcowy, poprostu wywierciłme cienki otwór i wkleiłem rurkę na poxipol. do rurki podłączyłem przewód idacy do pompki paliwa webasto(niestety brak fotek). zeby wszystko miało ręce i nogi zostało jeszcze zamontowanie sterownika którym bedziemy załaczac piec recznie jak równiez mozna ustawic na daną godzinę i piecyk sam sie uruchomi. czas pracy pieca mozna dowolnie ustawic w zakresie od 10 min do 60 min. fotka zamontowanego sterownika(zegarka)

d59023dfddb04494m.jpg

tak wygladał montaz webasto u nie w samochodzie. mam nadzieje ze moze komuś sie przyda jak by tez montował. w razie jak by ktoś potrzebował pomocy przy montażu słuzę pomocą. dodam jeszcze ze piecyk , a mam go od kilku dni sprawuje sie extra. rano włacza sie automatycznie i po 15 min pracy w srodku auta cieplutko, samochoód zapala na dotyk, i silnik niedostaje tak w dupę. pozdrawiam .

Napisano

claps.gif

gratuluję...świetna sprawa takie ogrzewanie postojowe... waytogo.gif

IMHO dużo bardziej przydatne (w naszym klimacie) od klimy...

P.S. ile taka przyjemność kosztuje?

Napisano
  • Autor

> gratuluję...świetna sprawa takie ogrzewanie postojowe...

> IMHO dużo bardziej przydatne (w naszym klimacie) od klimy...

> P.S. ile taka przyjemność kosztuje?

tak jak pisałem zestaw uzywany, po pełnej regeneracji z roczną gwarancją 1500zł.

Napisano

> kolejnym krokiem było dorobienie uchwytu zeby przykręcic piec do karoserji samochodu,

? - w oryginale webasto montowane jest właśnie w tym miejscu.

Skąd zatem konieczność dorabiania tego uchwytu?

Napisano
  • Autor

> ? - w oryginale webasto montowane jest właśnie w tym miejscu.

> Skąd zatem konieczność dorabiania tego uchwytu?

a do czego przykręcisz piec???? do powietra???? zlosnik.gif oryginalny uchwyt jest długi i tam niewejdzie. dlatego trzeba dorobić cos takiegojak ja to zrobiłem.

Napisano

> a do czego przykręcisz piec???? do powietra???? oryginalny uchwyt jest długi i tam niewejdzie.

> dlatego trzeba dorobić cos takiegojak ja to zrobiłem.

dla wielu modeli samochodow sa gotowe dedykowane zestawy wszystkich rur, przewodow i uchwytu

INSTRUKCJA montazu

Napisano
  • Autor

> A jak to robi opel?

opel robi to tak samo. mają uchwyty odrazu specjalnie robione do mocowania. z tego co wiem oryginalnie były montowane ogrzewania ebersprachera a nie webasto.

Napisano

> opel robi to tak samo. mają uchwyty odrazu specjalnie robione do mocowania. z tego co wiem

> oryginalnie były montowane ogrzewania ebersprachera a nie webasto.

Instrukcja dla Eberspächer jakby kogos interesowalo wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.