Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padnięty czujnik czy to normalka

Featured Replies

Napisano

Witam, już sam nie wiem czy to reduktor czy może źle podłączone coś mam, a może to czujnik ciśnienia padł. Jak pracuje na gazie to pokazuje jakąś tam wartość jaką ukręcę śrubką, nie wiem czy to norma ale na wolnych obrotach jak ustawię na 1,06 bar to lekko skacze do 1,04 lub do 1,07, niby niewiele ale niektórzy jak piszą o ciśnieniu co stoi jak .... to nie wiem czy mam traktować to normalnie.

Druga sprawa jak zgaszę silnik, a potem od razu przekręcę kluczyk w pozycję do zapłonu to ciśnienie gazu wskazuje np. 0,54 a MAP 0,75, jak uruchomię silnik i najpierw pracuje na benzynie to ciśnienie gazu podskakuje do 1,28 i po przełączeniu na gaz wraca do ustawionego.

Reduktor mam scorpion mini, czujnik ciśnienia PS01, z tym że zanim zabrałęm się za porządki czujnik był wpięty przed filtrem fazy lotnej(tak jeździł od zamontowania instalki jakieś dwa lata).

Jako że mam pojedyncze MJ to wężyk ciśnienia jest podłączony do filtra z rozdzielaczem. a reszta wedle instrukcji czyli MAP do kolektora i po drodze trójnik z wężykiem od reduktora.

Najpierw myślałem że może to reduktor się układa bo był wymieniany, to i co tankowanie kręciłem śrubką to do góry to do dołu aby utrzymać ciśnienie z autokalibracji, ale to raczej nie to.

Nie mam za bardzo kasy żeby eksperymentować, może ktoś ma konkretne sugestie?

Nie żeby auto nie jeździło ale zabrałem się za porządki i nie wiem czy tak ma być czy może gdzieś jeszcze są jakieś niedociągnięcia.

Napisano

> Witam, już sam nie wiem czy to reduktor czy może źle podłączone coś mam, a może to czujnik

> ciśnienia padł. Jak pracuje na gazie to pokazuje jakąś tam wartość jaką ukręcę śrubką, nie

> wiem czy to norma ale na wolnych obrotach jak ustawię na 1,06 bar to lekko skacze do 1,04 lub

> do 1,07, niby niewiele ale niektórzy jak piszą o ciśnieniu co stoi jak .... to nie wiem czy

> mam traktować to normalnie.

Wahania ciśnienia plus/minus rzędu 0,2 jak opisujesz jest OK.

> Druga sprawa jak zgaszę silnik, a potem od razu przekręcę kluczyk w pozycję do zapłonu to ciśnienie

> gazu wskazuje np. 0,54 a MAP 0,75, jak uruchomię silnik i najpierw pracuje na benzynie to

> ciśnienie gazu podskakuje do 1,28 i po przełączeniu na gaz wraca do ustawionego.

Odczyt ciśnienia gazu jest powiązany z MAP. 0,75 + 0,54 = 1,29. Niby wszystko dobrze, ale wartość MAP przy wyłączonym silniku (brak podciśnienia) powinna wynosić około 1 bar (ciśnienie atmosferyczne).

> Reduktor mam scorpion mini, czujnik ciśnienia PS01, z tym że zanim zabrałęm się za porządki czujnik

> był wpięty przed filtrem fazy lotnej(tak jeździł od zamontowania instalki jakieś dwa lata).

> Jako że mam pojedyncze MJ to wężyk ciśnienia jest podłączony do filtra z rozdzielaczem. a reszta

> wedle instrukcji czyli MAP do kolektora i po drodze trójnik z wężykiem od reduktora.

> Najpierw myślałem że może to reduktor się układa bo był wymieniany, to i co tankowanie kręciłem

> śrubką to do góry to do dołu aby utrzymać ciśnienie z autokalibracji, ale to raczej nie to.

> Nie mam za bardzo kasy żeby eksperymentować, może ktoś ma konkretne sugestie?

> Nie żeby auto nie jeździło ale zabrałem się za porządki i nie wiem czy tak ma być czy może gdzieś

> jeszcze są jakieś niedociągnięcia.

Napisano
  • Autor

jak już sobie postoi to faktycznie po przekręceniu kluczyka ciśnienie MAP pokazuje w okolicach 1bar.

Jak zgaszę silnik i znów przekręcę kluczyk cisnienie MAP pokazuje w okolicach 0,7 a gazu w okolicach 0,5 i stopniowo MAP rośnie a gazu spada

Czyli wszystko OK?

Jedni piszą że na wolnych obrotach nie ma prawa się wachać i powinno sterczeć jak drut, u mnie są wachania rzędu 0,2plus minus stąd nie byłem pewien czy coś nie halo.

Napisano

> jak już sobie postoi to faktycznie po przekręceniu kluczyka ciśnienie MAP pokazuje w okolicach

> 1bar.

> Jak zgaszę silnik i znów przekręcę kluczyk cisnienie MAP pokazuje w okolicach 0,7 a gazu w

> okolicach 0,5 i stopniowo MAP rośnie a gazu spada

> Czyli wszystko OK?

> Jedni piszą że na wolnych obrotach nie ma prawa się wachać i powinno sterczeć jak drut, u mnie są

> wachania rzędu 0,2plus minus stąd nie byłem pewien czy coś nie halo.

Bądż spokojny. Jest OK.

Napisano

> ... nie wiem czy to norma ale na wolnych obrotach jak ustawię na 1,06 bar to lekko skacze do 1,04 lub do 1,07, niby niewiele ale niektórzy jak piszą o ciśnieniu co stoi jak ....

U mnie wahania są w zakresie 0,8-1,25 i autko pracuje wzorowo na lpg, według mnie to u Ciebie ciśnienie stoi jak drut smile.gif

Napisano
  • Autor

To wszystko przez tych onanistów, człowiek się naczyta i się zastanawia czy jest jakiś normalny, ostatnio dałem zrzut map i akurat złapał jak wskoczyło 1,03 i już wielkie aj waj że zanim pokażę mapę to żebym wyregulował ciśnienie - no to ja dawaj za imbus.

Skoro ok, to nie będę już sobie głowy zawracał, dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.