Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont 1.6 8V parę pytań o części.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zbieram się do remontu silnika C16SE, przewidywany zakres prac to:

Blok

tulejowanie bloku

planowanie bloku

wyważanie i szlif wału

wymiana panewek

nowe tłoki

komplet pierścieni

Głowica

planowanie głowicy

pomiar prowadnic i ewentualna wymiana

porting

docieranie gniazd i zaworów

Nowy kompletny rozrząd z pompą wody

nowa pompa oleju

Teraz parę pytań o części.

Tłoki - gdzie można dostać ? Googlałem ale są tylko NDW niema STD frown.gif

I jakiej firmy ? KONEKS MOPISAN MAHLE czy coś innego ?

Jeśli chodzi o pierścionki to już wiem że prima. Panewki również mają więc pewnie od razu wezmę smile.gif

Napisano

Liderami w silnikówce zawsze były hurtownie autopartner i motoprofil zlosnik.gif zagadaj u kogoś zaopatrującego się u nich.IMHO jednymi z najlepszych produktów są wyroby KOLBENSHMIT . Ja u siebie niebawem będę robił górę silnika, ale to tylko uszczelniacze i uszczelki; reinz i corteco zdominuje większość materiałów zlosnik.gif

Napisano

> Ja u siebie niebawem będę robił górę silnika, ale to tylko uszczelniacze i uszczelki; reinz i

> corteco zdominuje większość materiałów

a jak wygląda sprawa prowadnic zaworowych oraz zaworów? Będę zwalał górę na wiosnę u siebie i chciałbym wszystko zrobić na igłę. Co polecasz jeśli chodzi o te elementy?

Napisano

> a jak wygląda sprawa prowadnic zaworowych oraz zaworów? Będę zwalał górę na wiosnę u siebie i

> chciałbym wszystko zrobić na igłę. Co polecasz jeśli chodzi o te elementy?

Ja mam swojego zaufanego człowieka od silników w Woźnikach ( woj. Śląskie ) Generalnie stosuj bdb jakości części szczególnie te tańsze jak np uszczelki reinz , erling ( czasami dla 2 powyższych częsci dostarcza hiszpański glaser)

jako stary PH jednej z powyższych hurtowni motoryzacyjnych polecił bym chyba kontakt z sklep zajmującym się sprzedażą wyłącznie silnikówki - np Anek z Częstochowy na ul. Warszawskiej - jeden z najlepiej obeznanych z tematem napraw silników sklepów w PL.

Co do rozrządu to chyba nie ma wątpliwości - Conti - pasek

EVR - Ruville napinacz, rolka

Pompa wybór SKF, EVR a ja chyba w poprzedniej Astrze Meyle montowałem

Napisano

> Zbieram się do remontu silnika

Witam, ja mam pytanie trochę poza tematem: dlaczego robicie remont silnika skoro auto jeździ? Czy dlatego, że coś się dzieje złego, czy dla własnego spokoju, żeby nie wykrzaczył się w najmniej oczekiwanym momencie?

Napisano

> Witam, ja mam pytanie trochę poza tematem: dlaczego robicie remont silnika skoro auto jeździ? Czy

> dlatego, że coś się dzieje złego, czy dla własnego spokoju, żeby nie wykrzaczył się w najmniej

> oczekiwanym momencie?

u mnie powód prozaiczny - mechanik spieprzył nasadę wraz z wałkiem rozrządu - dodatkowo samochód ma 220 tyś km i LPG - czyli uszczelka pod głowicą może zrobić 30.GIF w niedługim czasie.

Napisano

> u mnie powód prozaiczny - mechanik spieprzył nasadę wraz z wałkiem rozrządu

ok.gif

> dodatkowo samochód ma 220 tyś km i LPG - czyli uszczelka pod głowicą może zrobić w niedługim czasie.

mój ma 270 kkm i LPG od 160 kkm. Uszczelka wymieniana około 10 kkm po założeniu gazu i jak na razie nic się nie dzieje. Jedynym mankamentem są stukające popychacze, ale nie ma jeszcze tragedii i może zimę przejeździ

Napisano
  • Autor

> u mnie powód prozaiczny - mechanik spieprzył nasadę wraz z wałkiem rozrządu - dodatkowo samochód ma

> 220 tyś km i LPG - czyli uszczelka pod głowicą może zrobić w niedługim czasie.

U mnie samochód jeździ bez większego problemu... Mam drugi silnik w średnim stanie i nudzę się w długie zimowe wieczory/weekendy. Poza tym silnik który siedzi w Astrze nie chodzi zbyt równo, co kilka sekund lekko nim telepie co czuć na kierownicy. Był przerabiany z SZR-a na SE ale oryginalnie SZR-em tez telepało co by wskazywało na dół silnika... Z tego też powodu przy tym chce wyważyć wał. Większość prac chcę robić sam aby się poduczyć i zabić czas... Jedyne czego nie zrobię to najdroższe z całej imprezy tulejowanie, planowanie i pomiar wału oraz prowadnic zaworowych...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.