Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma po 2005 - modyfikacje filtra powietrza

Featured Replies

Napisano

Jest na ten temat wielka dyskusja na łamach forum Vectry C.LINK

Podobno ta modyfikacja dodaje nawet 5 KM sprawdzone na hamowni hehe.gifmlot.gif

Chodzi dokłądnie o rodzaj obudowy plastykowej wewnątrz, która powoduje zmniejszenie przepływu powietrza zasysanego - Często sa pokazane zdjęcia filtów powietrza gdzie zabrudzenie jest w 1/3 ich części a pozostałe 2/3 sa nie wykozystane, czyste.... Ja u siebie podczas ostatniej wymiany filtra równiez coś takiego zaobserwowałem i zdemontowałem ten plastyk....

Na razie nic nie zaobserwowałem na + ani na - napewno nie te 5 KM hehe.gif

Przed modyfikacją

284430521-dolot1.jpg

Po modyfikacji

284430521-dolot2.jpg

post-15502-14352510604356_thumb.jpg

Napisano

Czyli teoretycznie nawet nic nie niszczymy, bo ten plastik siedzi na zatrzaskach? Chyba spróbuję u siebie... Jak nie zaszkodzi, to może pomoże wink.gif A dzwięk zasysanego powietrza rzeczywiście jest głośniejszy, czy to tylko subiektywne uczucie właściciela VC??

Napisano
  • Autor

> głośniejszy, czy to tylko subiektywne uczucie właściciela VC??

Tak jest na zatrzaskach - zawsze można wsadzić ponownie

Co do dzwięku to ja nic nie zaobserwowałem.... wsadziłem taki sam filtr powietrza jak miałem MANA wink.gif

Fakt to to, że stary filtr miałem czarny od spodu w 1/3 ...

Napisano

> Jest na ten temat wielka dyskusja na łamach forum Vectry C.LINK

> Podobno ta modyfikacja dodaje nawet 5 KM sprawdzone na hamowni

U mnie w Vectrze raczej nic nie dało....

• 2 tygodnie później...
Napisano

W gp na testy wyrzuciłem , co prawda u nas jest taka mini rura zakręcona ale wyjmuje się podobnie.

Czy to coś pomoże - wątpię. Może na równomierny rozkład powietrza. Z drugiej strony po coś to wymyślili tongue.gif

Poczytałem trochę na forum vectry , że po tej modyfikacji jednemu wywaliło błędy przepływki po jeździe z dużymi prędkościami > 190km/h. Niestety nie ma pogody na takie testy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Poczytałem trochę na forum vectry , że po tej modyfikacji jednemu wywaliło błędy przepływki po

> jeździe z dużymi prędkościami > 190km/h. Niestety nie ma pogody na takie testy

Tak czytałem to ale nie przypuszczam aby ta modyfikacja się do tego przyczyniła....

- Przepływka jest za filtrem a modyfikacja przed filtrem....

prędzej bym obstawiał, ze coś kolega coś żle skręcił filtr lub już wcześniej miał problem z przepływką wink.gif

Ja tego nie zaobserwowałem ... to znaczy do prędkości 215 km/h

Napisano

> Tak czytałem to ale nie przypuszczam aby ta modyfikacja się do tego przyczyniła....

> - Przepływka jest za filtrem a modyfikacja przed filtrem....

> prędzej bym obstawiał, ze coś kolega coś żle skręcił filtr lub już wcześniej miał problem z

> przepływką

> Ja tego nie zaobserwowałem ... to znaczy do prędkości 215 km/h

aha no to będzie działać grinser006.gif

imho też wątpię żeby to miało wpływ na przepływkę , za drobna to jest modyfikacja , strumień powietrza z odpowiednią prędkością wpada podobnie jak przez rurkę .

Co ciekawe w GP filtr jest wszędzie brudny tylko nie nie od tej strony gdzie jest właśnie ta rurka i nad nią wlot do przepływki grinser006.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

typowa zwezka venturiego, wystepuje w kazdym filtrze powietrza, zadania to "uspokojenie" oobrotow silnika przy obrotac jalowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.