Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oma b FL popsuła sie??

Featured Replies

Napisano

witam. zrobiłem traske moja Omega, i problem polega na tym ze pali za duuuzoooo! w trasie 400km z predkoscia 100 120km/h bo pogoda nie pozwalała na wiecej, spaliła mi 14(!!!!!!!!!!)litrow NOPB 98... masakra jakas! ja wiem ze ciezka, duza, automat i 225/55/16koła... no ale w trasie? panowie to nie jest normalne chyba.. co o tym myslicie? niewiem.gif

Napisano

> witam. zrobiłem traske moja Omega, i problem polega na tym ze pali za duuuzoooo! w trasie 400km z

> predkoscia 100 120km/h bo pogoda nie pozwalała na wiecej, spaliła mi 14(!!!!!!!!!!)litrow NOPB

> 98... masakra jakas! ja wiem ze ciezka, duza, automat i 225/55/16koła... no ale w trasie?

> panowie to nie jest normalne chyba.. co o tym myslicie?

może dlatego, że NOPB 98? zlosnik.gif

kapcie szerokie też swoje robią, nie wyświetla błędów? Obciążona dodatkowo?

btw

czemu 98? to ani silnikowi lepiej, ani taniej hmm.gif

Napisano

> witam. zrobiłem traske moja Omega, i problem polega na tym ze pali za duuuzoooo! w trasie 400km z

> predkoscia 100 120km/h bo pogoda nie pozwalała na wiecej, spaliła mi 14(!!!!!!!!!!)litrow NOPB

> 98... masakra jakas! ja wiem ze ciezka, duza, automat i 225/55/16koła... no ale w trasie?

> panowie to nie jest normalne chyba.. co o tym myslicie?

Ale nagle zaczęła tyle palić czy od początku?

Wiesz, jak ja pierwsze tankowania miałem, to byłem przerażony, potem dopiero okazało się, że po prostu muszę nauczyć się jeździć automatem i spalanie drastycznie spadło biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ale nagle zaczęła tyle palić czy od początku?

> Wiesz, jak ja pierwsze tankowania miałem, to byłem przerażony, potem dopiero okazało się, że po

> prostu muszę nauczyć się jeździć automatem i spalanie drastycznie spadło

słuchaj no od poczatku duzo.... z tym ze nigdy nie jechałem takiego dystansu na benzynce.. gazu w miescie pali ok 16-17.... jedna osoba w aucie... a jak niby nauczyc sie jezdzic automatem? bo wydaje mi sie ze umiem... jak cos to na priv smile.gif

Napisano

> słuchaj no od poczatku duzo.... z tym ze nigdy nie jechałem takiego dystansu na benzynce.. gazu w

> miescie pali ok 16-17.... jedna osoba w aucie...

Hmmm... gazu pali Ci właściwie... hmm.gif

Napisano
  • Autor

wiesz co? nie wiem... byłem ostatnio z tydzien temu na przegladzie gazu z wymiana filterkow i niby regulacja bo mowiłem ze duzo pali.. i tak zrobili z pali litr wiecej.... angryfire.gif nawet nie skorygowali cisnienia na reduktorze....

Napisano
  • Autor

Problem moze tkwic np w czujniku temp silnika wysyłajacemu sygnał na sterownik?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie tankuj 98, raz cieć ze stacji namówił moją mamę na shella 98 i co??

Jak przyszedł mróz nie mogła samochodu odpalić, paliwo zamarzło.

A to przez to, że 98 jest tak rzadko kupowana przy dzisiejszych cenach, że tego nikt nie tankuje, a co za tym idzie jest rzadziej nalewana do zbiorników tych na stacji i jak jest mało tego paliwa w zbiorniku to się zaczyna skraplać para, więc może się tak zdarzyć, że zatankujesz trochę wody.

Napisano

> to co jesli ja leje Vpower racing 100okt.?

Hehe, wychodzi że jezdzisz w zależnośći od temperatury..........

-temp ujemna to na lodzie frown.gif

-powyżej 0 st to na wodzie smile.gif

-powyżej 15 st na benzynie zlosnik.gif

-powyżej 23 st na Vpower racing 100 yay.gif

Napisano
  • Autor

Witam ponownie, cyrkow ciag dalszy.... frown.gif a mianowicie zaczeły do mnie mrugac wszystkie naraz kropki na panelu skrzyni biegow(automat).. od wszystkich biegow naraz! skrzynia działa normalnie, błedow zadnych. czyzby wilgoc....? pomooocy..... bow.gif

Napisano

> Witam ponownie, cyrkow ciag dalszy.... a mianowicie zaczeły do mnie mrugac wszystkie naraz kropki

> na panelu skrzyni biegow(automat).. od wszystkich biegow naraz! skrzynia działa normalnie,

> błedow zadnych. czyzby wilgoc....? pomooocy.....

wilgoc w selektorze. wyczysc nim skrzynia przejdzie w awaryjny. co do spalanie bo nie moge na PW odpowiedziec - jedz na kompa- wylacz LPG, skasuj mapy wtryskow i pojezdzij na samej benzynie. jak zrobisz ze 100km podjedz jeszcze raz na kompa i odczytaj parametry pracy silnika z wyszczegolnieniem sond, przeplywki i czujnika temp na ecu

Napisano
  • Autor

> wilgoc w selektorze. wyczysc nim skrzynia przejdzie w awaryjny. co do spalanie bo nie moge na PW

> odpowiedziec - jedz na kompa- wylacz LPG, skasuj mapy wtryskow i pojezdzij na samej benzynie.

> jak zrobisz ze 100km podjedz jeszcze raz na kompa i odczytaj parametry pracy silnika z

> wyszczegolnieniem sond, przeplywki i czujnika temp na ecu

tak myslałem ze wilgoc.. jtr sie tym zajme, mam nadszieje pomoze! spryskac to jakims kontaktem? a na kompa tez zajrze

Napisano

> Hehe, wychodzi że jezdzisz w zależnośći od temperatury..........

> -temp ujemna to na lodzie

> -powyżej 0 st to na wodzie

> -powyżej 15 st na benzynie

> -powyżej 23 st na Vpower racing 100

mimo wszystko czuc wielka roznice miedzy 95 a 100 okt...

auto calkiem zwawo chodzi....

Napisano
  • Autor

dzis rozebrałem selektor, wyczysciłem, osuszyłem smile.gif usterka usunieta, wielkie dzieki koledzy za wszelka pomoc! teraz pozostaje tylko problem spalania, no i dzis zauwazyłem ze leci z pompy wody.... frown.gif delikatnie ale zawsze.. takze po nowym roku rozrzadzik dostanie nowy.... pozdrawiam ok.gif

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Panowie podłaczałem dzis lapka z ABcomem i opelscanerem do mojej omy. Błedow brak ale nie o to chodzi akurat tym razem. otoz zaczynam sie zastanawiac poraz kolejny co ja mam za motor pod maską?! Jak wybieram rocznik opla w obojetnie ktorym programie (2000r) nie ma opcji wybrania Z22XE. jest tylko Y22XE i X20XEV. dodam tylko ze silnik jest bardzo podobny do X20XEV. niewiem.gifcrazy.gif no i czym oba te motory sie tak naprawde roznia...? a moze mam jakiegos szczepana?? Po VINie da rade cos wyczytac? pomozcie..

Napisano

> Po VINie da rade cos wyczytac? pomozcie..

Da radę. Daj vina

Napisano

> W0L0VBM3511020752

z22xe

roznica niby tylko w normie spalin

euro 3/D4 ze skrzynia manualna

euro 3 z automatem

czyli z22xe bedzie dla automatu

y22xe dla manuala

Napisano
  • Autor

> z22xe

dzieki za szybka reakcje 20.GIF ciekawe tylko dlaczego w w/w programach nie ma takiego silnika..??

Napisano
  • Autor

> Da radę. Daj vina

a mozesz sprawdzic jakies szczegoły po Vinie? wyposazenie itp?

Napisano

> a mozesz sprawdzic jakies szczegoły po Vinie? wyposazenie itp?

2J5 = POKRYCIE,WNĘTRZE PODŁOGI,S/DELUX 80I = WNĘTRZE-CZARNY 80X = WYKOŃCZENIE WNĘTRZA NADWOZIA-CZARNY 82L = FARBA ZEWNĘTRZNA,PATRZ TABELA FARB W PRZEDMOWIE DO KATALOGU MODELU A32 = SZYBY STEROWANE ELEKTRYCZNIE,PRZÓD A33 = SZYBY STEROWANE ELEKTRYCZNIE,TYŁ AJ3 = DLA PODUSZKI POWIETRZNEJ KIEROWCY AJ4 = DLA PRZYPADKU Z PODUSZKĄ POWIETRZNĄ PASAŻERA AM9 = SIEDZENIE TYLNE,SKŁADANE DZIELONE AP0 = DLA BOCZNEJ PODUSZKI POWIETRZNEJ,LEWEJ AP1 = DLA BOCZNEJ PODUSZKI POWIETRZNEJ,PRAWEJ AP9 = SIATKA PRZEDZIAŁU ŁADUNKOWEGO AQ6 = SIEDZENIE PRZEDNIE,OPARCIE REGULOWANE AR6 = PAS,SIEDZENIE TYLNE,ŚRODKOWY,TRÓJPUNKTOWY AT0 = ZAGŁÓWEK,TYLNY,TKANINA,PEŁNY AU0 = ZAMEK DRZWI,ZE ZDALNYM STEROWANIEM AV7 = UŻYWANE Z ODEJMOWALNYM OGRANICZNIKIEM ŁADUNKU AY5 = ZAGŁOWEK,TYLNY,TKANINA,ŚRODKOWY B75 = POKRYCIE BAGAŻY,ZESP. BC2 = ORNAMENTACJA,DREWNO C60 = KLIMATYZACJA C68 = DLA KLIMATYZACJI ELEKTRONICZNEJ C87 = LAMPKA CZYTANIA MAPY,TYLNA C90 = LAMPKA DRZWI CE4 = SPRYSKIWACZ REFLEKTORA CT3 = DLA NIEMIEC D44 = POKRYCIE,OBUDOWA LUSTERKA,NADWYMIAROWE,MALOWANE D63 = SCHOWEK,PODŁOGOWY,PRZEDNI D64 = OSŁONA,PRZECIWSŁONECZNA,Z LUSTERKIEM OŚWIETALNYM,PASAŻERA D74 = OSŁONA,PRZECIWSŁONECZNA,Z OŚWIETLANYM LUSTERKIEM,STRONA KIEROWCY FE9 GM6 = PRZEŁOŻENIE PRZEKŁADNI GŁÓWNEJ 4.22 K30 = STEROWANIE PRZEBIEGIEM PODRÓŻY K60 = ALTERNATOR,100A LA9 = SILNIK BENZYNOWY 22 LHD = KIEROWNICA PO LEWEJ ML4 = AUTOMATYCZMNA SKRZYNIA BIEGÓW,4 BIEGOWA N33 = DLA ODCHYLANEJ KOLUMNY KIEROWNICY N40 = WSPOMAGANIE MECHANIZMU KIEROWNICZEGO, NIEZMIENNY STOSUNEK WSPOMAGANIA NC0 = WYPOSAŻENIE,UNIA EUROPEJSKA NF2 = EMISJA SPALIN,Z KATALIZATOREM TRÓJDROŻNYM,WARIANT 3 NP5 = KOŁO KIEROWNICY,SKÓRA PF5 = KOŁO,JEZDNE,ALUMINIUM,7 SZPRYCH,7JX16 QOA = OPONY,225/55 R 16-94V RUE = WYPRODUKOWANO W RUESSELSHEIM T6B = PŁYTA WYKOŃCZENIA,WEWNĘTRZNA,W PASKI T96 = PRZEDNIE ŚWIATŁO PRZECIWMGIELNE T97 = REFLEKTORY,KSENON TN7 = AKUMULATOR,66AH U07 = KLAKSON,FANFARA U3A U55 U85 = GŁOŚNIK,8 UF6 = ŚWIATŁO,NAWIEWY POWIETRZA UJ3 UV5 = WYŚWIETLACZ WOELOFUNKCYJNY,VAT3 UY8 = RADIO,CDR 2005 W1Y = DLA PRZYPADKU STEROWANIA RADIA NA KIEROWNICY W2N = LITERNICTWO,BOCZNE,USUNĄĆ W4Y W6P = WYKOŃCZENIE,TKANINA,Z TEKSTURĄ W8X = CZĘŚCI DODATKOWE,INSTALACJA RADIA XA3 = OPEL XG3 = DLA NIEMIEC Z0F = DLA NIEMIEC Z1B = DYSZA,SPRYSKIWACZ,OGRZEWANA Z1F = CZUJNIK,SYSTEM OGRANICZAJĄCY,LEWY Z1L = REGULACJA SIEDZENIA,4-KIERUNKOWA,ELEKTRYCZNA W PIONIE,MANUALNA W POZIOMIE,KIEROWCA Z1R = REGULACJA SIEDZENIA PASAŻERA,4-KIERUNKOWA,ELEKTRYCZNA W PIONIE,MANUALNA W POZIOMIE,PASAŻER Z1Y = FARBA,DWA POKRYCIA

Napisano
  • Autor

O masakra smile.gif dzieki wielkie! tylko:

-ta skrzynia ma 4 biegi?? jakbym nie liczył zawsze wylicze 5. ??

-schowek w połodze?? nie widziałem takowego smile.gif

Napisano

> O masakra dzieki wielkie! tylko:

> -ta skrzynia ma 4 biegi?? jakbym nie liczył zawsze wylicze 5. ??

> -schowek w połodze?? nie widziałem takowego

oczywiscie ze ma 4, to kolo 80km.h to lock-up.

- schowek w podlodze to podlokietnik smile.gif

troche danych na temat silnika

Silnik benzynowy Z 22 XE DOHC II

Silnik benzynowy Z 22 XE DOHC II jest unowoczesnionym silnikiem z generacji silników Opel

ECOTEC - został opracowany na podstawie silnika Y 22 XE. Najwaniejsza nowoscia w silniku Z

22 XE jest zmiana niektórych podzespołów w celu spełnienia wymagan normy emisji spalin Euro 4.

Uwaga:

Pojazdy z mechaniczna skrzynia biegów spełniaja wymagania normy emisji spalin Euro 4, a pojazdy

z automatyczna skrzynia biegów - wymagania normy emisji spalin Euro 3.

Najwaniejsze zmiany:

- Funkcja OBD w module sterujacym silnikiem

- Układ elektronicznego sterowania przepustnica (E–Gas)

- Pokrycie katalizatora

- Kolektor dolotowy o dotychczasowej srednicy 34 mm ma obecnie srednice zwiekszona do 35

mm

Napisano

> Silnik benzynowy Z 22 XE DOHC II [...] został opracowany na podstawie silnika Y 22 XE.

> Najwaniejsze zmiany:

> - Funkcja OBD w module sterujacym silnikiem

> - Układ elektronicznego sterowania przepustnica (E–Gas)

Z ciekawości, ja mam Y22XE (tak twierdzi naklejka i tak raportuje sterownik) i też jest OBD i E-Gas. Jakieś nieścisłości?

Napisano
  • Autor

ah podłokietnik smile.gif sie zgadza wszystko, tylko co to jest lock-up ? smile.gif byłem przekonany ze ma 5 biegow... jeszcze dzis liczyłem..

Napisano

> tylko co to jest lock-up ? byłem przekonany ze ma 5 biegow... jeszcze dzis liczyłem..

... Poczytaj mi mamo... zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> ... Poczytaj mi mamo...

dzieki grinser006.gif juz kumam smile.gif chyba w wolnym czasie bardziej sie zagłebie w budowe i konstrukcje automatu smile.gif to zaczyna byc ciekawe smile.gif tylko czemu ona paaaaali tyle.......!!!! crazy.gif

Napisano

>tylko czemu ona paaaaali tyle.......!!!!

trza se było Tico z lpg kupić... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> trza se było Tico z lpg kupić...

nie o to chodzi.. tylko czemu jednym pali ok 10l LPG w trasie (mi 15) i czemu innym pali 13-15 w miscie (mi ok 17)?? tego nie kumam. a jezdze normalnie a nie z but.gif w podłodze smile.gif oczywiscie łedow brak. zadne koło nie blokuje itp.. nie mam pojecia! no teraz jak zima i slisko i jezdze juz całkiem jak kapelusznik to (do 70km/h) to pali 15... nie chce na siłe szukac "baranich jaj" ale to nie jest normalne smile.gif

Napisano

> nie o to chodzi.. tylko czemu jednym pali ok 10l LPG w trasie (mi 15) i czemu innym pali 13-15 w

> miscie (mi ok 17)?? tego nie kumam. a jezdze normalnie a nie z w podłodze oczywiscie łedow

> brak. zadne koło nie blokuje itp.. nie mam pojecia! no teraz jak zima i slisko i jezdze juz

> całkiem jak kapelusznik to (do 70km/h) to pali 15... nie chce na siłe szukac "baranich jaj"

> ale to nie jest normalne

To zdecydowanie jest coś nie tak.

Ja co prawda mam bez automatu, ale w trasie to nie powinno wiele zmienić. U mnie pali tak jak piszesz, przy 100-120 około 10-11l LPG, a przy 70-80 około 9l LPG.

W mieście pali mi tak jak u Ciebie (15-17 l LPG). 13l benzyny to mi pali Megane 2.0 z automatem która jest dużo mniejsza i lżejsza i to tylko przy lekko dynamicznej jeździe. zlosnik.gif

Przy tak dużym spalaniu komputer powinien się zorientować że któryś czujnik szwankuje.

Ja bym zaczął sprawdzanie od czujnika temperatury silnika oraz TPS , oraz sprawdziłbym przepływomierz, coś mi się przypomina że nie każda awaria przepływomierza wychodzi na komputerze. Niestety dosyć ciężko jest znaleźć wartości referencyjne na sieci, ale wiem że na pewno gdzieś widziałem bo sam sprawdzałem.

Napisano

> nie o to chodzi.. tylko czemu jednym pali ok 10l LPG w trasie (mi 15) i czemu innym pali 13-15 w

> miscie (mi ok 17)?? tego nie kumam. a jezdze normalnie a nie z w podłodze oczywiscie łedow

> brak. zadne koło nie blokuje itp.. nie mam pojecia! no teraz jak zima i slisko i jezdze juz

> całkiem jak kapelusznik to (do 70km/h) to pali 15... nie chce na siłe szukac "baranich jaj"

> ale to nie jest normalne

zmin na początek stacje lpg biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.