Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H- rozważania o silniku

Featured Replies

Napisano

Zacznę jak większośc...Szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć konkretnego ... dlatego zapytam wink.gif

A tak na poważnie. Temat tyczy się A III benzynka. Czy autko z silnikiem 1,6 jest dobrym rozwiązaniem do oszczędnej jazdy głownie po mieście? Nie chodzi mi o sam samochód jakie ma wady tylko o to czy silnik 1,6 jest wystarczający do w miarę sprawnej jazdy po mieście i od czasu do czasu w trasie z 4 osobami?

Ile mniej więcej pali Wam?

A może 1,8 jest bardziej ekonomiczny?

Napisano
  • Autor

temat przeczytany ale dalej nie rozwiał wątpliwości Z16XEP czy Z18XE bo spalanie posiadają porównywalne ale który tańszy w eksploatacji (tj, mniej awaryjny, mniej potrzeba go serwisować itd. )?

EDIT: od którego roku wsadzany był Z18XER ?

Napisano

IMHO Z18XE jest lepszy od twinporta. Brak udziwnień, EGR-a i hydraulika w zaworach.

XER wprowadzono w 2006r.

Napisano
  • Autor

> IMHO Z18XE jest lepszy od twinporta. Brak udziwnień, EGR-a i hydraulika w zaworach.

też uważam im mniej "udziwnień" tym lepiej i taniej wink.gif

> XER wprowadzono w 2006r.

to dobrze bo z powodów finansowych nie bedzie on wogole brany pod uwage zeby.GIF

Napisano

Ja szukałbym Z18XE ale z tego co czytałem to znaleźć przyzwoity egzemplarz to graniczy z cudem, bo te silniki nie produkują już, tak przynajmniej czytałem.

Napisano

> z tego co czytałem to znaleźć przyzwoity egzemplarz to graniczy z cudem, bo

> te silniki nie produkują już

A co ma piernik do wiatraka?

Napisano

> A co ma piernik do wiatraka?

jeżeli chcesz coś przekazać to nawiązuj do tematu

Napisano

> z tego co czytałem to znaleźć przyzwoity egzemplarz to graniczy z cudem, bo

> te silniki nie produkują już, tak przynajmniej czytałem.

A co konkretnego kolega wniósł do dyskusji - to że ciężko znaleźć dobre auto używane bo już go nie produkują?

Oczywiste jest, że im mniej "nowoczesności" czyt. elektroniki w silniku tym jest bardziej niezawodny, czyli tańszy w eksploatacji.

Dodatkowym atutem Z18XE jest możliwość bezproblemowego zagazowania (oczywiście o ile kolega nosi się z takim zamiarem)

Napisano
  • Autor

> IMHO Z18XE jest lepszy od twinporta. Brak udziwnień, EGR-a i hydraulika w zaworach.

> XER wprowadzono w 2006r.

a czy po wyglądzie można dojśc jaki to silnik czy XE czy XER ?

Napisano

> a czy po wyglądzie można dojśc jaki to silnik czy XE czy XER ?

Tak. XER ma np: osłonę kolektora wydechowego zachodzącą na katalizator. Ma też korek wlewu oleju po prawej stronie, a XE po lewej. XE ma też osłonę na silniku, a XER tylko pokrywkę na świecach.

Napisano
  • Autor

> Tak. XER ma np: osłonę kolektora wydechowego zachodzącą na katalizator. Ma też korek wlewu oleju po

> prawej stronie, a XE po lewej. XE ma też osłonę na silniku, a XER tylko pokrywkę na świecach.

cyli np. ten to XE ??

Napisano

> cyli np. ten to XE ??

tak, XERy szły do montażu dopiero od 2006

Napisano

> Zacznę jak większośc...Szukam, szukam i nic nie mogę znaleźć konkretnego ... dlatego zapytam

> A tak na poważnie. Temat tyczy się A III benzynka.

Skoro kolega teraz ma dieselka to może jednak 1.7 CDTI?

Ja też poszukuję i już się strasznie napaliłem na wersję 80 KM. Trudniej ją znaleźć ale z tego co piszą na forum jest najmniej awaryjna z wszystkich diesli do AIII.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Skoro kolega teraz ma dieselka to może jednak 1.7 CDTI?

chciałbym też diesla ale patrzac na moje roczne jak i dzienne przebiegi "nowoczesny" diesel jest nieopłacalny

jezdzac rocznie 10-15 tys. km rocznie a dziennie średnio 5-10 km to sie niopłaca w przypadku jakiś awarii a i spalanie przy takich przebiegach w ciagu dnia nie bedzie takie małe...

Napisano

> chciałbym też diesla ale patrzac na moje roczne jak i dzienne przebiegi "nowoczesny" diesel jest

> nieopłacalny

> jezdzac rocznie 10-15 tys. km rocznie a dziennie średnio 5-10 km to sie niopłaca w przypadku jakiś

> awarii a i spalanie przy takich przebiegach w ciagu dnia nie bedzie takie małe...

Ja mam w sumie podobne przebiegi roczne. Dzienne jednak są dłuższe ale rzadsze. Do pracy na szczęście mogę wygodnie tramwajem dojechać smile.gif

Co do samego silnika, to kilka osób już mi mówiło, że w mojej sytuacji benzyniak będzie lepszy. Problem w tym, ze ja od zawsze mam dieselka i jakoś lubię ten klekot smile.gif Nie wiem, czy dam radę się przyzwyczaić do benzynki.

Ten silnik 1.7 CDTI chyba nie jest aż tak bardzo awaryjny i nie aż tak bardzo nowoczesny. Jednak od kilku dni zaczynam myśleć również o benzynowcu z LPG. W podobnej cenie można kupić młodszy egzemplarz z dużo mniejszym przebiegiem.

Napisano
  • Autor

> Jednak od

> kilku dni zaczynam myśleć również o benzynowcu z LPG.

jak masz podobne przebiegi jak ja to zakładac LPG nie opłaca sie chyba, że kupisz auto juz z zamontowanym

> W podobnej cenie można kupić młodszy

> egzemplarz z dużo mniejszym przebiegiem.

na przebieg bym tu nie patrzył az tak bo dla diesla przebieg ponizej 200 kkm jest w sumie niewielkim przebiegiem..

Napisano

> jak masz podobne przebiegi jak ja to zakładac LPG nie opłaca sie chyba, że kupisz auto juz z

> zamontowanym

Tak, właśnie na takie patrzę z zamontowanym LPG

> na przebieg bym tu nie patrzył az tak bo dla diesla przebieg ponizej 200 kkm jest w sumie

> niewielkim przebiegiem..

No niby tak, diesel to wiadomo przejedzie i 500 kkm, no może z wyjątkiem tego 1.3 CDTI o mocy 90KM. Nawet w salonie mówili mi, że on to góra 150kkm.

Inna sprawa, że sam samochód po 200kkm jest już mocno wyeksploatowany.

Dla porównania znalazłem benzyniaka z przebiegiem 40 kkm z 2006 za taką samą cenę jak dieselek z 2004 z 170 kkm.

Napisano
  • Autor

A jakie jest wasze zdanie o silniku 1,4 w tym aucie? oczywiście mowa o 90 KM

Jak z usterkowościa itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.