Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TDCi odpalił za trzecim razem - edyta: foto

Featured Replies

Napisano

OCB? niewiem.gif

W ub.r. w jeszcze większe mrozy wystarczyło zakręcić (a właśnie z tym byl problem, bo aku siada na mrozie), a jak już poszedł to odpalał od pierwszego.

Dziś rano kręcił w miarę żwawo, ale załapał i padł był. Drugie grzanie świeczek, odpalił i to samo. blush.gif

Dopiero za trzecim załapał i chodził. icon_rolleyes.gif

Moża jakas świeca nie grzeje, czy jeszcze letnie paliwo? niewiem.gif

Tankuję dwa razy w miesiącu, więc powinno już być o.k.

Jakość paliwa raczej o.k., bo przy wymianie filtra jakieś 10tkm temu był niemal w ogóle nie zabrudzony.

Przy awarii świeczki jest jakaś sygnalizacja na desce?

Będę dźwięczny za sugestie. ok.gif

Napisano

> Moża jakas świeca nie grzeje, czy jeszcze letnie paliwo?

raczej to 1

> Przy awarii świeczki jest jakaś sygnalizacja na desce?

nie

Napisano

> ? a migajaca kontrolka swiec zarowych? to nic nie mowi?

Mowi. Szykuj od 70 do 3500 zl.

Ale nie mowi czy padly swiece zarowe. A w sumie odwrotnie - na pewno mowi, ze nie padly zlosnik.gif

Napisano

> OCB?

jaki motor? niemiecki gniot 1.8 czy francuskie 1.6/2.0 ?

jaki samochod?

Napisano

> Mowi. Szykuj od 70 do 3500 zl.

> Ale nie mowi czy padly swiece zarowe. A w sumie odwrotnie - na pewno mowi, ze nie padly

: )

szwagier w focusie 1 (2002) mial taka sytuacje, ze migala kontrolka swiec.

okazalo sie, ze jedna padla. po wymianie spokoj.

Napisano

> jaki motor? niemiecki gniot 1.8 czy francuskie 1.6/2.0 ?

> jaki samochod?

ani pierwszy ani drugi

Napisano

> : )

> szwagier w focusie 1 (2002) mial taka sytuacje, ze migala kontrolka swiec.

> okazalo sie, ze jedna padla. po wymianie spokoj.

tylko, ze to nie focus a mondeo mk3 2.0

Napisano
  • Autor

> jaki motor? niemiecki gniot 1.8 czy francuskie 1.6/2.0 ?

> jaki samochod?

NIemiecki gniot, ale 2.0 130 KM. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> raczej to 1

A jak sprawdzić świece? hmm.gif

W sumie to bym sie przychylał ku tej opcji, bo objaw podobny do sytuacji, kiedy odpalałem na zimno bez zagrzania świec - stał pod klerykiem na otwartym ale zadaszonym parkingu i zapomniałem o ujemnej temperaturze. hmm.gif

Napisano

> A jak sprawdzić świece?

Masz omomierz? Mozna nim sprawdzic. Drugi sposob to kabelek i sprawdzasz iskrzenie. Trzeci - wykrecasz i sprawdzasz jak grzeja.

Napisano
  • Autor

> Masz omomierz? Mozna nim sprawdzic.

Nie mam... blush.gif

> Drugi sposob to kabelek i sprawdzasz iskrzenie.

Możesz szerzej - jak dla lajkonika. ok.gif

> Trzeci - wykrecasz i sprawdzasz jak grzeja.

I tu może być problem - dzwoniłem do p. Zbycha i odmówił mi wymiany. icon_eek.gif

Ponoć w 2.0 świece są cienkie i długie, co skutkuje dużym prawdopodobieństwem ukręcenia. On się nie podejmuje wymiany. beksa.gif

Skierował mnie do ASO. icon_rolleyes.gif

P.S. Jakiś skaner czy cuś w ten deseń nie sprawdzi?

Napisano

> Możesz szerzej - jak dla lajkonika.

odkrecasz przewody zasialajace od swiec. Bierzesz kabelek. Podlaczasz do + aku. Dotykasz do swiecy (do nakretki). Jak delikatnie zaiskrzy to jest ok.

Mozesz tez zarowka 12v. Jeden kabelek od zarowki do aku (+) a drugi do swiecy. Jak sie swieci to jest ok.

Tylko to takie pol testu bo sprawdzi tylko czy swieca jest martwa czy nie. A czy dobrze grzeje i czy cala to juz nie...

> I tu może być problem - dzwoniłem do p. Zbycha i odmówił mi wymiany.

> Ponoć w 2.0 świece są cienkie i długie, co skutkuje dużym prawdopodobieństwem ukręcenia. On się nie

> podejmuje wymiany.

> Skierował mnie do ASO.

no jak sie ukreci to przewalone.

> P.S. Jakiś skaner czy cuś w ten deseń nie sprawdzi?

Nie. Jak masz watpliwosci to po prostu wymien. Wcale bym sie nie dziwil jakby polowa byla uwalona.

Napisano
  • Autor

> odkrecasz przewody zasialajace od swiec. Bierzesz kabelek. Podlaczasz do + aku. Dotykasz do swiecy

> (do nakretki). Jak delikatnie zaiskrzy to jest ok.

> Mozesz tez zarowka 12v. Jeden kabelek od zarowki do aku (+) a drugi do swiecy. Jak sie swieci to

> jest ok.

> Tylko to takie pol testu bo sprawdzi tylko czy swieca jest martwa czy nie. A czy dobrze grzeje i

> czy cala to juz nie...

No ale daje już jakiś pogląd na sprawę - dzięki! ok.gif

> no jak sie ukreci to przewalone.

> Nie. Jak masz watpliwosci to po prostu wymien. Wcale bym sie nie dziwil jakby polowa byla uwalona.

Chętnie, ale przy cenach części i usług ASO to za cztery pewnie worek złota zostawię - wolałbym jednak coś zweryfikować przed. grinser006.gif

Napisano

> No ale daje już jakiś pogląd na sprawę - dzięki!

> Chętnie, ale przy cenach części i usług ASO to za cztery pewnie worek złota zostawię - wolałbym

> jednak coś zweryfikować przed.

a czemu chcesz kupowac czesci w ASO?

Napisano

w ABS Car 300 brutto zł z częsciami

same swiece na allegro kosztuja ~150 zl komplet

Napisano
  • Autor

> a czemu chcesz kupowac czesci w ASO?

Sam nie wiem, zawsze myślałem, że jak się w ASO robi, to trzeba u nich kupować... blush.gif

Do tej pory nie korzystałem z ASO. wink.gif

Napisano
  • Autor

> w ABS Car 300 brutto zł z częsciami

Cena nieaktualna. clown.gif

Jak gumiarze - trzeba wykorzystać sezon.

330 zł, termin - jutro (jak odpali). rotfl.gif

Pokombinuję jeszcze dziś, a jak nie, to jutro podjadę. ok.gif

Napisano
  • Autor

> odkrecasz przewody zasialajace od swiec. Bierzesz kabelek. Podlaczasz do + aku. Dotykasz do swiecy

> (do nakretki). Jak delikatnie zaiskrzy to jest ok.

> Mozesz tez zarowka 12v. Jeden kabelek od zarowki do aku (+) a drugi do swiecy. Jak sie swieci to

> jest ok.

A pokażesz mi paluszkiem, bo sam nie znalazłem? blush.gifok.gifgrinser006.gif

komorai.jpg

Pytanie pomocnicze - co to za ustrojstwo pokazane niby-strzałeczką (nie mam w pracy programu do obróbki)? W środku gwint, a świeci się, jakby coś się z tego odkręciło... blush.gif

zdjcie0336.jpg

Napisano

> Sam nie wiem, zawsze myślałem, że jak się w ASO robi, to trzeba u nich kupować...

> Do tej pory nie korzystałem z ASO.

nie trzeba, ja pojechałem na przegląd po 40 kkm z własnymi gratami, skasowali mnie 300 zł za przegląd auta i blachy, bez rabatów bo mam swoje graty zlosnik.gif

Napisano

Ciesz się, że odpalił zlosnik.gif Ja dzisiaj firmowego Connecta 1.8 odpalałem ze 20 minut sciana.gif. Kręcił aż miło, ale zagadać nie miał zamiaru. Nie chciałem zamordować aku, więc podpiąłem urządzenie rozruchowe. Dalej kręcił i jakby łapał na jeden cylinder, ale odpalić nie chciał. Mordowałem go jednak dotąd, aż odpalił. Temperatura ok. -20, auto ma przebieg 70kkm, wg faktury z 03.2010 przy przebiegu 55 kkm wymienione wszystkie świece żarowe. Odpaliłem, pojechałem do serwisu. Jak mi go oddadzą i znów nie będzie chciał palić, to im zrobię z dupy jesień średniowiecza angryfire.gif

Napisano

> A pokażesz mi paluszkiem, bo sam nie znalazłem?

> Pytanie pomocnicze - co to za ustrojstwo pokazane niby-strzałeczką (nie mam w pracy programu do

> obróbki)? W środku gwint, a świeci się, jakby coś się z tego odkręciło...

wysle Ci cos lepszego. Masz maila na wp albo o2 (tlen)? Cos co przyjmie 88mb zalacznik? zlosnik.gif

Napisano

> [email protected]

sie dodaje zalcznik... na moim necie troche to potrwa wink.gif

-> poszło

Napisano
  • Autor

> sie dodaje zalcznik... na moim necie troche to potrwa

> -> poszło

Mam, dzięki, zerknę w wolnej chwili. ok.gif

Napisano

mialem to samo - swiece żarowe.

to że w ASO Forda napisali ze zmienili świece żarowe, wcale nie znaczy ze to zrobili...

Napisano

Mogę również prosić? blagam.gif[email protected]

Sam też zastanawiam się nad moimi świecami - jakoś gorzej odpala jak w tamtą zimę.. crazy.gif Byłem u mechanika to stwierdził, że żeby sprawdzić świece to musi zdjąć cały kolektor bo jest słaby dostęp alien.gif co za tym idzie potrzebna nowa uszczelka, której oczywiście nie miałem sick.gif

Aha mam silnik 2.2 jeżeli to coś zmienia grinser006.gif

Napisano

gorzej odpala jak w tamtą zimę.. Byłem u

> mechanika to stwierdził, że żeby sprawdzić świece to musi zdjąć cały kolektor bo jest słaby

> dostęp co za tym idzie potrzebna nowa uszczelka, której oczywiście nie miałem

nie moge sie gimnastykowac wiec nie sprawdze ale moze miec racje.

a mail poszedl.

Napisano

Dzięki wielkie 20.GIF Zaraz obadam sprawę i jutro w pracy sobie sprawdzę spy.gif

Napisano

Dziś wymieniałem klientowi świece w Mondeo. Rzeczywiście kolektor trzeba zdjąć ale uszczelki są gumowe i jak nie są uszkodzone to można założyć stare. Też miałem opory czy się za to brać bo pojutrze smigam na urlop i jakby się jakaś urwała to miałbym problem ale deliktanie ruszyłem i każda poszła.

Napisano

> mialem to samo - swiece żarowe.

> to że w ASO Forda napisali ze zmienili świece żarowe, wcale nie znaczy ze to zrobili...

Wczoraj odstawiłem to auto do ASO. Dzisiaj mieli dzwonić i meldować co i jak. Oczywiście nie zadzwonili, więc sam to zrobiłem. Pytam co jest? A oni mi na to, że "....ale auto dzisiaj odpaliło od dotknięcia!..." pytam, gdzie stał przez noc - na zewnątrz czy w ciepłej hali?....na noc wciągnęliśmy do hali.... sciana.gifsciana.giffacepalm.gif

ręce i majtki opadają facepalm.gif

jutro zabieram auto, jeżeli nic nie zrobili, w pon jadę do innego ASO....może trafię na ciut lepiej rozgarniętych angryfire.gif

Napisano

> Wczoraj odstawiłem to auto do ASO. Dzisiaj mieli dzwonić i meldować co i jak. Oczywiście nie

> zadzwonili, więc sam to zrobiłem. Pytam co jest? A oni mi na to, że "....ale auto dzisiaj

> odpaliło od dotknięcia!..." pytam, gdzie stał przez noc - na zewnątrz czy w ciepłej

> hali?....na noc wciągnęliśmy do hali....

> ręce i majtki opadają

> jutro zabieram auto, jeżeli nic nie zrobili, w pon jadę do innego ASO....może trafię na ciut lepiej

> rozgarniętych

Daleko masz do nich, może trzymaj auto u nich ? wink.gif

Załamać się można z takimi majstrami...

Napisano

> Daleko masz do nich, może trzymaj auto u nich ?

> Załamać się można z takimi majstrami...

Oj można angryfire.gif Zabrałem dziś od nich to auto, bo podnieśli mi ciśnienie niesamowicie. Mieli dzwonić, oczywiście nie zadzwonili. Sam zadzwoniłem i pytam, jak postępy. Pan mnie poinformował, że już wiedzą, że auto nie odpala rano na mrozie facepalm.gif kur.... angryfire.gif Przecież ja to wiedziałem bez serwisu, po to wstawiłem im auto! Mało tego - pytam, co dalej - jutro będą rozbierać, bo może to słabe ciśnienie sprężania (70 kkm przebiegu zlosnik.gif) a tak w ogóle, to jeszcze nic nie wiedzą... bo przecież wg FV z marca br. świece żarowe to oni wymieniali w marcu pad.gif

Zabrałem auto, wstawiłem na weekend do hali, w poniedziałek pojadę do innego ASO. Zabrałem, bo bałem się, że po prostu popsują go jeszcze bardziej... a i tak popsuli. Przy okazji zgłosiłem popsuty zamek od strony kierowcy. Prawie ukręcili kluczyk, bo na siłę go zamykali i otwierali sciana.gif

Napisano

> no jak sie ukreci to przewalone.

Wlasnie niestety mnie sie to przytrafilo. angryfire.gif Padly wszystkie 4, pelen werwy i ochoty zabralem sie za wymiane i niestety jedna zrobila trrrach oslabiony.gif. Ukrecila sie. Niestety nie mam pomysla, jak sie do tego zabrac, jezdze z tym. Sprawdzilem, nie ma zadnych wyciekow ani przedmuchow, jedynie przy odpalaniu czuc, ze nie pali rowno na wszystkie gary.

To mowisz, ze sobie bigosu narobilem... hmm.gif

Napisano

> To mowisz, ze sobie bigosu narobilem...

no mniej wiecej takiego za 250 zl.

Napisano

> no mniej wiecej takiego za 250 zl.

A tak blizej?? Nurtuje mnie to troszke i nie mam pojecia, w jaki sposob to naprawic...

Napisano

> A tak blizej?? Nurtuje mnie to troszke i nie mam pojecia, w jaki sposob to naprawic...

dospawuja do resztki swiecy nakretke i wykrecaja powoli. Moze i pare godzin zejsc na taka robote

Napisano
  • Autor

Wracając wówczas z fabryki zaczęła migac osławiona spręzynka... hehe.gif

Może to jednak wina paliwa była? niewiem.gif

Dolałem do pełna (tak z 2/3 zbiornika) jakiegoś super-hiper-z dodatkami diesla na statoilu i jest o.k. hehe.gif

Fakt, że mrozy zelżały, ale parę zimnych odpaleń było jeszcze przy < -10 *C i wszystko było o.k. blush.gif

Napisano

> Wracając wówczas z fabryki zaczęła migac osławiona spręzynka...

uuuu

do 2 tygodni sie przekonasz co to bylo. W ten czy inny sposob

Napisano
  • Autor

> uuuu

> do 2 tygodni sie przekonasz co to bylo. W ten czy inny sposob

Spoko-maroko - w ubiegłą zimę też mignęła z raz czy dwa... grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.