Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy w jaju moze cos zamarznac?

Featured Replies

Napisano

tak jak w każdym innym sprzęcie za wyjątkiem płynu chłodniczego którego nie ma...

Napisano
  • Autor

> tak jak w każdym innym sprzęcie za wyjątkiem płynu chłodniczego którego nie ma...

no ale co? skoro plynu nie ma? znaczy zaszkodzi mu taka temperatura?

Napisano

poprzednia cala zime moto stalo na dworze i bylo codziennie jezdzone, odpalane na mrozach pare razy dziennie (a zima byla sroga) i dalej dziala (mierzona kompresja byla, wyniki bdb). jedyne straty to:

- rdza

- szybko zuzyty lancuch

ale to przez to ze w ogole go nie smarowalem i przedzieralem sie przez zaspy sniegu, poza tym bez strat

Napisano

> no ale co? skoro plynu nie ma? znaczy zaszkodzi mu taka temperatura?

jedynie co mi przychodzi do głowy to np. membranki w gaźniku i inne gumowe elementy które, które mogą stracić swoją elastyczność

Napisano
  • Autor

> jedynie co mi przychodzi do głowy to np. membranki w gaźniku i inne gumowe elementy które, które

> mogą stracić swoją elastyczność

znaczy ze sie popsuja?

Napisano

> znaczy ze sie popsuja?

przetestuj to się dowiemy na wiosnę zlosnik.gif

Napisano

> przetestuj to się dowiemy na wiosnę

Myślisz, że faktycznie może coś się stać?

W pierwszym autku membrana w pompie paliwa jakoś dawała radę w mrozy.

Fakt, w trampku wyglądała na delikatniejszą jak oglądałem hmm.gif

Napisano

> czy w jaju moze cos zamarznac? przy np -15?

Masz na myśli garażowanie na mrozie, czy jazdę na mrozie ?

Jeżeli to drugie, to przychodzi mi do głowy zamarznięcie gaźników

Napisano

> Masz na myśli garażowanie na mrozie, czy jazdę na mrozie ?

> Jeżeli to drugie, to przychodzi mi do głowy zamarznięcie gaźników

Myślisz? Mi się wydaje, że przy jeździe to nie zamarzną bo za gorąco im od sinika do którego są przymocowane praktycznie bezpośrednio i chłodnicy jak jest. hmm.gif

Napisano

> Myślisz? Mi się wydaje, że przy jeździe to nie zamarzną bo za gorąco im od sinika do którego są

> przymocowane praktycznie bezpośrednio i chłodnicy jak jest.

No wiesz - zasadniczo niby tak, ale z drugiej strony często gaźniki są grzane płynem chłodzącym (właśnie po to, żeby nie zamarzły).

Tu tego nie ma, plus głównym przeznaczeniem sprzętu jest jazda raczej w dodatnich temperaturach...

Napisano

> Myślisz? Mi się wydaje, że przy jeździe to nie zamarzną bo za gorąco im od sinika.

Gaźniki mogą zamarznąć nawet przy temp ok 10 stopni na plusie jeśli nie są grzane. Pytanie czy ciepło silnika będzie wystarczające przy minus iluś...

Napisano

Ja jeździłem swoim przy -3 i zarówno mi jak i jaju było ziiiimmmmmnnnnnoooo zlosnik.gif

Sprzęt jakoś kulawo chodził i nie miał ochoty na szaleństwa....

Nie wiem czy to kwestia zimnych gaźników czy innego podzespołu ale gaźniki wydają się być racjonalną przyczyną takiego stanu rzeczy.

Napisano

mój chińczyk był przepalony przy -25 na zewnątrz, rozgrzał się chwilkę (10 minut) i śmigał jak zawsze.... więc czemu inne sprzęty miały by mieć problema

Napisano

> Gaźniki mogą zamarznąć nawet przy temp ok 10 stopni na plusie jeśli nie są grzane. Pytanie czy

> ciepło silnika będzie wystarczające przy minus iluś...

Panie "weteran" powiedz mi, w jaki sposób może coś zamarznąc w plusowej temperaturze? Bo chyba spałem w szkole, jak o tym opowiadali.

Mam GXSF i jest garażowany pod chmurką/ plandeką. Ostatnio odpalalem przy -5C. Ssanie, kręcenie i odpalił. Żaden problem. Co wy za bajki opowiadacie? Wodę zamiast benzyny lejecie do zbiornika?

Napisano

> Panie "weteran" powiedz mi, w jaki sposób może coś zamarznąc w plusowej temperaturze? Bo chyba

> spałem w szkole, jak o tym opowiadali.

Zgadza się.

Konkretnie to na fizyce.

OTÓŻ...

W momencie tworzenia mieszanki paliwowo-powietrznej następuje silne PAROWANIE benzyny.

Parowanie = obniżenie temperatury. Jeżeli masz względnie niską temp zewn, plus dość dużą wilgotność, to MOŻE (podkreślam, bo niektórzy na oczka cierpią i nie widzą trybu przypuszczającego i/lub uznają MOŻLIWOŚĆ za PEWNIK) dojść do zamrożenia dolotu (temp w dolocie spada poniżej zera.

Przykłady takich sytuacji mamy dwa - jeden pozwoli zrozumieć łatwiej, inny wprowadzi zaraz durne polemiki.

1. Silniki lotnicze (oczywiście tłokowe) - tam masz podgrzew gaźnika/dolotu chroniący przed zalodzeniem, które może występować na zasadzie opisanej wyżej. Podkreślam - mówię o oblodzeniu GAŹNIKA/dyszy wlotowych, nie o zalodzeniu płatowca/śmigieł, bo to zupełnie inny temat.

Podgrzew gaźników/dolotów cieczą chłodzącą jest (był :-) )dość powszechnie stosowany w samochodach.

2. Podgrzew cieczą chłodzącą reduktora w silnikach opalanych LPG (tu następują duże wychłodzenia + dodatkowo wrażliwe gumowe membrany, które w temperaturach mocno ujemnych sztywnieją i przestają działać.

> Mam GXSF i jest garażowany pod chmurką/ plandeką. Ostatnio odpalalem przy -5C. Ssanie, kręcenie i

> odpalił. Żaden problem. Co wy za bajki opowiadacie? Wodę zamiast benzyny lejecie do zbiornika?

Ależ oczywiście, że zapali.

Pytanie, jak daleko pojedzie.

Nie chodzi o zamrożenie w wyniku niskiej temperatury zewnętrznej, tylko o zjawisko oblodzenia dolotu - to zupełnie inne tematy.

Napisano

> Panie "weteran" powiedz mi, w jaki sposób może coś zamarznąc w plusowej temperaturze? Bo chyba

> spałem w szkole,

Polecam eksperyment z fizyki. Weź termometr i sprawdź jaką masz temperaturę w kuchni, potem sprawdź jaką masz temperaturę w zamrażarce i czy jest tam lód mimo panującej w kuchni dodatniej temperatury. Potem opisz tutaj możliwe hipotezy zjawiska zamarzania w zamrażarce wink.gif podpowiedz, są dwa.

dla niecierpliwych rozwiązanie:

w lodówce jest zimno przez zjawiska parowania i rozprężania.

1. Tak jak Sibui napisał, parowanie benzyny genialnie odbiera wszelki nadmiar ciepła.

2. ale największym agregatem chłodniczym w każdym silniku jest przepustnica, z jednej strony mamy podciśnienie i powietrze które dostaje się przez szczelinę i się rozpręża czyli temperatura spada. Jak temperatura spada przy dużej wilgotności, gwałtownie wytrąca się woda, jeśli jest do tego zimo to w/w zamarza na czym popadnie.

Napisano

> Jak temperatura spada przy dużej wilgotności, gwałtownie wytrąca się woda, jeśli jest

> do tego zimo to w/w zamarza na czym popadnie.

Ale woda zaczyna zamarzac w temp 0C a nie +10C

Napisano

> Ależ oczywiście, że zapali.

> Pytanie, jak daleko pojedzie.

Zapalił i jeździł aż go wyłączyłem. Ok 0,5h.

I nadal śmiem twierdzic, że w sprawnym motocyklu, zadbanym, garażowanym pod chmurką na mrozie nic nie zamarznie. I w dodatku jeszcze można jeździc smile.gif

Napisano

> Ale woda zaczyna zamarzac w temp 0C a nie +10C

Bez problemu w dolocie może się zrobić sporo poniżej zera nawet przy mocno dodatnich temperaturach.

Napisano

> Przykłady takich sytuacji mamy dwa - jeden pozwoli zrozumieć łatwiej, inny wprowadzi zaraz durne

> polemiki.

Tak sobie czytam te podstawy fizyki i przypomnialo mi się, ze przecież moj fazer ma podgrzewane gaźniki grinser006.gif najwyraźniej wyszlo im obliczeniowo ze może cos zamarznąć grinser006.gif Tylko, że podgrzewanie jest z układu chlodniczego, wiec myśle ze to musi być zbieg kilku okolicznosci, typu niska temperatura, rzadkie powietrze, pewnie duże przepływy (wysokie obroty) i pewnie cos jeszcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.