Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie jak puszczam sprzęgło na luzie...

Featured Replies

Napisano

Słuchajcie dziś GP mnie zaskoczyło, nigdy przedtem podobna rzecz się nie zdarzyła. Cały dzień pod szkołą przy -12C, odpalam auto wieczorem bez problemu. Trochę rzęzi przez moment jak to po takim mrozie, ale jadę. Zrobiłem 10 km, auto prawie dogrzane, stoję na światłach puszczam sprzęgło na luzie... auto gasnie. Troche nim najpierw pofalowało. Odpalam bez problemu jadę następny kilometr, to samo puszczam sprzęgło - gaśnie...

Następne 2 km i mu przeszło, już na luzie nie gasnie... rozgrzał się i jest ok. Jeszcze nim jeździłem po mieście i wszystko w normie.

Co to było Jakiś czujnik obrotów pada ? Olej za gęsty w skrzyni przy takim mrozie ? Do wymiany się nadaje ? Akumulator pada ? Ale chyba by wtedy nie odpalał bez problemu... Zagadka, zobaczymy jutro. Chociaz jak zimny to nie gasnie bo wtedy trzyma te 1200 obrotów, zgasł na luzie jak już miał 800 obrotów.

Napisano

> Słuchajcie dziś GP mnie zaskoczyło, nigdy przedtem podobna rzecz się nie zdarzyła. Cały dzień pod

> szkołą przy -12C, odpalam auto wieczorem bez problemu. Trochę rzęzi przez moment jak to po

> takim mrozie, ale jadę. Zrobiłem 10 km, auto prawie dogrzane, stoję na światłach puszczam

> sprzęgło na luzie... auto gasnie. Troche nim najpierw pofalowało. Odpalam bez problemu jadę

> następny kilometr, to samo puszczam sprzęgło - gaśnie...

> Następne 2 km i mu przeszło, już na luzie nie gasnie... rozgrzał się i jest ok. Jeszcze nim

> jeździłem po mieście i wszystko w normie.

> Co to było Jakiś czujnik obrotów pada ? Olej za gęsty w skrzyni przy takim mrozie ? Do wymiany się

> nadaje ? Akumulator pada ? Ale chyba by wtedy nie odpalał bez problemu... Zagadka, zobaczymy

> jutro. Chociaz jak zimny to nie gasnie bo wtedy trzyma te 1200 obrotów, zgasł na luzie jak już

> miał 800 obrotów.

podejrzewam że to wina paliwa

Napisano
  • Autor

> podejrzewam że to wina paliwa

Własnie przed chwilą o tym pomyślałem ...

Wczoraj zatankowałem do pełna jakas podejrzanie tanią 95 tke na Orlenie...

Nigdy tam nie tankowałem, przymusiło mnie... Zawsze jeżdżę na Statoil i nigdy problemu nie było.

Muszę dolać jakiegoś porządnego już prawie pół baku od wczoraj wyjeździłem. Dzięki !

Napisano

> Własnie przed chwilą o tym pomyślałem ...

> Wczoraj zatankowałem do pełna jakas podejrzanie tanią 95 tke na Orlenie...

> Nigdy tam nie tankowałem, przymusiło mnie... Zawsze jeżdżę na Statoil i nigdy problemu nie było.

> Muszę dolać jakiegoś porządnego już prawie pół baku od wczoraj wyjeździłem. Dzięki !

kup sobie środek stp do neutralizacji wody w paliwie (taki dodatek) mam nawet 1 sztukę gdzieś jeszcze w domu

wlej do baku do tankuj do pełna powinno pomóc

Napisano

Jaki przebieg auta? Wygląda na problem ze sprzęgłem a nie z paliwem.

Napisano

> Jaki przebieg auta? Wygląda na problem ze sprzęgłem a nie z paliwem.

a co ma sprzęgło do gaszenia się silnika na luzie ???

możesz mi to wyjaśnić bo nie rozumie

Napisano

> a co ma sprzęgło do gaszenia się silnika na luzie ???

> możesz mi to wyjaśnić bo nie rozumie

Przecież kolega napisał że jak puszcza sprzęgło na luzie to auto gaśnie, więc?

Napisano
  • Autor

> Przecież kolega napisał że jak puszcza sprzęgło na luzie to auto gaśnie, więc?

Przebieg 80.000

E tam dziś jeździ normalnie, pewnie mróz mu zaszkodził, albo to paliwo wredne było.

Napisano

ewentualnie przepustnica do czyszczenia

Napisano

> Przecież kolega napisał że jak puszcza sprzęgło na luzie to auto gaśnie, więc?

a co ma puszczanie sprzęgła na luzie do gaszenia

bo dalej nie rozumie co ma to wspólnego możesz mi to wyjaśnić bo chyba ja nie kumaty jestem

Napisano
  • Autor

> a co ma puszczanie sprzęgła na luzie do gaszenia

> bo dalej nie rozumie co ma to wspólnego możesz mi to wyjaśnić bo chyba ja nie kumaty jestem

Mnie się zawsze wydawało , że jak mam sprzęgło wciśnięte to układ jest mniej obciążony... dlatego radzą zapalać auto na wciśniętym sprzęgle.

Napisano

> Mnie się zawsze wydawało , że jak mam sprzęgło wciśnięte to układ jest mniej obciążony... dlatego

> radzą zapalać auto na wciśniętym sprzęgle.

wciśnięcie sprzęgła powoduje odciągnięcie docisku czyli zwolnienie tarczy sprzęgła czyli odłączenie oporów skrzyni biegów obrotów na "luzie"

przy sprawnej skrzyni i dobrym oleju w skrzyni opory te są pomijalne chyba że zamiast oleju w skrzyni masz żelatynę

w każdym innym przypadku puszczenie sprzęgła na luzie czy go wciśnięcie nic nie zmienia

Napisano
jak dla mnie to olej w skrzyni do wymiany zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif
Napisano

> wciśnięcie sprzęgła powoduje odciągnięcie docisku czyli zwolnienie tarczy sprzęgła czyli odłączenie

> oporów skrzyni biegów obrotów na "luzie"

> przy sprawnej skrzyni i dobrym oleju w skrzyni opory te są pomijalne chyba że zamiast oleju w

> skrzyni masz żelatynę

> w każdym innym przypadku puszczenie sprzęgła na luzie czy go wciśnięcie nic nie zmienia

No widzisz? Dobrze wiesz, a mnie pytasz. Puszczenie sprzęgła zawsze coś zmienia. Silnik jest w takim momencie wstępnie obciążony wirującymi częściami w skrzyni biegów. Dlatego m.in. pytałem o przebieg auta. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.