Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Defa warmup?

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś miał doczynienia z układami ogrzewania wnętrza firmy DEFA?

jako, że jeden samochodzik parkuje pod chmurką, i rano wsiadanie do zamarzniętego do przyjemności nie należy, rozważam zamontowanie tego wynalazki. Tak na prawdę, to w miarę porządna farelka i zestaw kabelków do podłączenia. Cena.. na allegro około 650PLN. Wydaje mi się dość sporo, za jedną nagrzewnicę elektryczną i trochę kabli. I może można gdzieś taniej znaleźć, albo coś podobnego zmontować..

Generalnie, do układu nie potrzebuję żadnego zegarowego sterowania. Wystarczy, że wychodzac z domu rano włączę do kontaktu to za godzinkę żona powinna mieć w miarę ciepło.

Ostatnio to nawet ze zwykłą farelką eksperymentowaliśmy. Działa. Tylko trochę nie wygodne jest - warto by mieć to wszystko na stałe umocowane i kabelek wyprowadzony - podłączam/odłączam jedną wtyczkę.

Zdaję sobie sprawę, że to nie jest pełne webasto, ale jako że mam dostęp do 230V bez problemu, to powinno podstawową rolę spełnić.

Napisano

Podłączę się z podobnym pytaniem.

Jest coś takiego jak grzałka montowana w blok silnika, podgrzewa płyn chłodniczy.

Ktoś wie gdzie najlepiej to kupić? Te układy są dedykowane do konkretnych modeli samochodów?

Tez parkuje pod chmurką, fajnie by było mieć szybciej ciepełko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wątek ntt

Tylko tam to grzałka silnika. Ja myślę raczej o nagrzewaniu kabiny. Szczególnie że w tym clio nie pomyśleli chyba o miejscu na grzałkę.

Napisano

W twoim przypadku za długo bym sie nie zastanawiał grinser006.gif

"farelka" defy daje rade i mimo swoich niewielkich rozmiarów o dziwo całkiem nieżle grzeje waytogo.gif do tego grzałeczka silnika i fajny zestawik za niezła cene . Zobacz czy czasem w IC nie mają po rabatach w lepszej cenie waytogo.gif

284451363-1.jpg

Po prawej na fotce widać gniazdko do którego jest podłączona farelka która na lato generalnie mozna wysunąc i schować waytogo.gif

post-36527-14352510694531_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> W twoim przypadku za długo bym sie nie zastanawiał

> "farelka" defy daje rade i mimo swoich niewielkich rozmiarów o dziwo całkiem nieżle grzeje do

> tego grzałeczka silnika i fajny zestawik za niezła cene . Zobacz czy czasem w IC nie mają po

> rabatach w lepszej cenie

> mozna wysunąc i schować

Dzięki za info. W grzałkę silnika raczej nie będę się bawił, gdyż niestety w clio trzeba by montować w układzie chłodzącym (coś tam rozłaczając itp.) i pewnie renault miało by coś przeciw zachowaniu gwarancji.

Natomiast fajne jest to, że można wysunąć i schować. Jeszcze tylko kwestia ile problemu jest z przeprowadzeniem kabla od zderzaka do kabiny.

A jak to wyglada z rabatami w IC? Nigdy u nich nie kupowałem, to trzeba jakoś walczyć o te rabaty, czy też może przez kogoś a AK można coś załatwić?

Ceny w ich sklepie internetowym mało zachęcające są.

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> Dzięki za info. W grzałkę silnika raczej nie będę się bawił, gdyż niestety w clio trzeba by

> montować w układzie chłodzącym (coś tam rozłaczając itp.) i pewnie renault miało by coś

> przeciw zachowaniu gwarancji.

> Natomiast fajne jest to, że można wysunąć i schować. Jeszcze tylko kwestia ile problemu jest z

> przeprowadzeniem kabla od zderzaka do kabiny.

> A jak to wyglada z rabatami w IC? Nigdy u nich nie kupowałem, to trzeba jakoś walczyć o te rabaty,

> czy też może przez kogoś a AK można coś załatwić?

> Ceny w ich sklepie internetowym mało zachęcające są.

> Pozdrawiam

> Łukasz

2400 zł taki zestawik kosztuje, nie mało hmm.gif

http://sklep.intercars.com.pl/?grut=359494

Na allegro za zestaw bez pilota około 600

Napisano
  • Autor

> 2400 zł taki zestawik kosztuje, nie mało

> http://sklep.intercars.com.pl/?grut=359494

> Na allegro za zestaw bez pilota około 600

To jakiś bardzo rozbudowany zestaw. Chyba ma jeszcze w komplecie ładowarkę akumulatora, sterowanie czasowe i sterowanie pilotem. Może jeszcze grzałka silnika?

W kategorii "ogrzewanie wnętrza" jest zestaw podstawowy - nagrzewnica wnętrza + komplet kabelków za 724,55. Ale i tak drożej niż na alledrogo. Ciekaw jestem jakie rabaty od tego można uzyskać.

A swoją drogą zastanawiam się, czy tych kabelków nie można jakoś inaczej rozwiązać. Sama nagrzewnica jest dostępna za 199PLN i wygląda na to, że ma standardową wtyczkę. To resztę można by jakoś wymodzić. Jedynie kwestia hermetycznego złącza przy zderzaku.

Napisano

za 99 zł na Allegro kupisz zestaw heremetyczne gniazdo w zderzak i kabel z wtyczką. Takie mam u siebie. Tylko ja kupiłem do tego jeszcze grzałkę i za całość zapłaciłem 199 zł.

Jeśli chodzi o ogrzewanie wnętrza, to możesz zastosować farelkę, ale koniecznie z zabezpieczeniami i do tego wersje "płaską". O, np taką : farelka

lub wersja bardziej "profi" profeska

Napisano

> za 99 zł na Allegro kupisz zestaw heremetyczne gniazdo w zderzak i kabel z wtyczką. Takie mam u

> siebie. Tylko ja kupiłem do tego jeszcze grzałkę i za całość zapłaciłem 199 zł.

Możesz dać linka ?

> Jeśli chodzi o ogrzewanie wnętrza, to możesz zastosować farelkę, ale koniecznie z zabezpieczeniami

> i do tego wersje "płaską". O, np taką : farelka

Dlaczego wersje płaską? Tylko z względu o powiedzmy łatwość umiejscowienia i montażu czy coś jeszcze ?

> lub wersja bardziej "profi" profeska

W czym to jest lepsze od farelki ?

Wydawało mi się że farelka lepsza, bo jeszcze wentylatorem ładniej rozprowadzi ciepłe powietrze po samochodzie ?

Napisano

> Możesz dać linka ?

kable i gniazdko

> Dlaczego wersje płaską? Tylko z względu o powiedzmy łatwość umiejscowienia i montażu czy coś

> jeszcze ?

łatwość umiejscowienia. Pod schowkiem pasażera, "do góry nogami" cool.gif

> W czym to jest lepsze od farelki ?

W farelce jest zwykły drut oporowy, który rozgrzewa się do czerwoności. Jeśli włożysz w niego papierek, to jesteś w stanie go zapalić. A ja np mam w aucie duuużo opakowań po McDrive cool.gif

> Wydawało mi się że farelka lepsza, bo jeszcze wentylatorem ładniej rozprowadzi ciepłe powietrze po

> samochodzie ?

Tu masz rację. Ale kręci się jak dzika i trzeba sprawdzić doświadczalnie, czy nie będzie wzniecać kurzu, albo zaciągać kamyczków z dywanika pod nogi.

PS. Pamiętasz jeszcze jak załatwiałeś mi Sylwestra? palacz.gif Potrzebowałbym zaszyć się z kobietką na kilka dni oink.gif z wymagań to: ciepło, łóżko oink.gif

Napisano

> W farelce jest zwykły drut oporowy, który rozgrzewa się do czerwoności. Jeśli włożysz w niego

> papierek, to jesteś w stanie go zapalić. A ja np mam w aucie duuużo opakowań po McDrive

A z tym raczej nie mam problemów smile.gif

> Tu masz rację. Ale kręci się jak dzika i trzeba sprawdzić doświadczalnie, czy nie będzie wzniecać

> kurzu, albo zaciągać kamyczków z dywanika pod nogi.

> PS. Pamiętasz jeszcze jak załatwiałeś mi Sylwestra? Potrzebowałbym zaszyć się z kobietką na kilka

> dni z wymagań to: ciepło, łóżko

Coś kojarzę biglaugh.gif

Dawałem Ci chyba wtedy numer do Artura?

Najlepiej jak byś się z nim skontaktował, choć teraz może być ciężko coś znaleźć frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.