Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaźnik temperatury przy mrozach

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Od kilku dni przy temperaturze otoczenia -8, -10, -11 stopni w mojej Bravie 1.216V po przejechaniu ok.10km z szybkością 50-60km, przy kilku postojach na światłach, wskaźnik temperatury płynu chłodzącego jest bliski początku skali max.1.5 kreski od początku. Czy u Was też macie takie wskazania, czy mój termostat mówi pa, pa? icon_eek.gif

Napisano

> Witam wszystkich. Od kilku dni przy temperaturze otoczenia -8, -10, -11 stopni w mojej Bravie

> 1.216V po przejechaniu ok.10km z szybkością 50-60km, przy kilku postojach na światłach,

> wskaźnik temperatury płynu chłodzącego jest bliski początku skali max.1.5 kreski od początku.

> Czy u Was też macie takie wskazania, czy mój termostat mówi pa, pa?

no raczej normalne to to nie jest

Napisano

> Witam wszystkich. Od kilku dni przy temperaturze otoczenia -8, -10, -11 stopni w mojej Bravie

> 1.216V po przejechaniu ok.10km z szybkością 50-60km, przy kilku postojach na światłach,

> wskaźnik temperatury płynu chłodzącego jest bliski początku skali max.1.5 kreski od początku.

> Czy u Was też macie takie wskazania, czy mój termostat mówi pa, pa?

Możliwe albo zawisł. Albo dolałeś koncentratu chłodzącego zlosnik.gif

Napisano

Przy mrozie (-) 18 stopni strzałka wskoczyła mi na połowę po jakichś 2,5 km. Więc masz coś chyba z termostatem jednak.

Napisano
  • Autor

> Przy mrozie (-) 18 stopni strzałka wskoczyła mi na połowę po jakichś 2,5 km. Więc masz coś chyba z

> termostatem jednak.

Dzisiaj wieczorem temperatura ptoczenia wynosi w Bydgoszczy ok.-8 stopniC. Po nagrzaniu silnika na biegu jałowym do połowy skali wskaźnika temperatury, ruszyłem w trasę i po 5 km wskazówka temperatury opadła na sam początek skali. Jechałem z ustawioną temperaturą wnętrza na 22 stopnie i włączoną na 3 stopień dmuchawą. Postanowiłem spróbować obniżyć temperaturę nagrzewania wnętrza do 18 stopni i o dziwo, po kilku następnych kilometrach wskazówka podniosła się do prawie połowy skali(kreska mniej). Nie wiem przy jakiej ustawionej temperaturze wnętrza u Ciebie temperatura dochodzi do połowy skali, przy -18stopni, po 5 km. Podejrzewam, że jednak masz rację, że to może być wina termostatu, ktory cały czas pracuje na pełnym otwarciu(na dużym obiegu) i mroźne powietrze schładza chłodnicę i nie pozwala na podniesienie się temperatury na wskaźniku. Może to tak być?

Napisano
  • Autor

> no to teraz masz pewnosc ze padl termostat

Czytałem już, chyba na tym forum, że można w prosty sposób sprawdzić, czy rzeczywiście termostat jest cały czas otwarty poprzez sprawdzenie, krótko po rozpoczęciu pracy silnika, czy chłodnica lub węże do niej dochodzące są ciepłe(gorące?). Byłoby to jeszcze dodatkowe potwierdzenie diagnozy. Może ktoś to potwierdzić?

Napisano

> Nie wiem przy jakiej ustawionej

> temperaturze wnętrza u Ciebie temperatura dochodzi do połowy skali,

Jak już dojdzie do połowy to już nie ma prawa opaść.

> Podejrzewam, że jednak masz rację, że to może być wina termostatu, ktory cały czas pracuje na

> pełnym otwarciu(na dużym obiegu) i mroźne powietrze schładza chłodnicę i nie pozwala na

> podniesienie się temperatury na wskaźniku. Może to tak być?

Kiedy padł mój termostat, to silnik nagrzewał się bardzo długo i nagrzał się, pod warunkiem, że jeździłem tylko po mieście. Po wyjeździe poza miasto i rozwinięciu jakiejś większej prędkości strzałka opadała poniżej połowy. Po wymianie termostatu przeszło, jak ręką odjął. I ciepełko nastało w kabinie yay.gif

Napisano

> Czytałem już, chyba na tym forum, że można w prosty sposób sprawdzić, czy rzeczywiście termostat

> jest cały czas otwarty poprzez sprawdzenie, krótko po rozpoczęciu pracy silnika, czy chłodnica

> lub węże do niej dochodzące są ciepłe(gorące?). Byłoby to jeszcze dodatkowe potwierdzenie

> diagnozy. Może ktoś to potwierdzić?

Mogę to potwierdzić.Co prawda niektóre termostaty mają fabrycznie nawiercony malutki otworek w tym elemencie przesłaniającym,ale nie ma on jakiegoś wpływu na to.Termostat zaczyna otwierać się gdzieś w okolicy ponad 80 stopni,więc do tego momentu chłodnica ma być totalnie zimna.Tylko wąż wychodzący z termostatu na chłodnicę może być troszkę ciepły od strony silnika.

Zauważyłem że u mnie dość długo nagrzewa się silnik a wskazówka nie dociera nigdy do połowy

skali,tylko kreskę niżej lub jak się jej uda to brakuje jej tylko pół pola do poziomu.Nie jest to straszna usterka jak na razie,a że mam lekki (jak zawsze tongue.gif) brak kasy to muszę tak na razie śmigać.

Napisano
  • Autor

> Jak już dojdzie do połowy to już nie ma prawa opaść.

> Kiedy padł mój termostat, to silnik nagrzewał się bardzo długo i

Czy możesz się podzielić informacją jakiej firmy termostat założyłeś?

Napisano
  • Autor

> Mogę to potwierdzić.Co prawda niektóre termostaty mają fabrycznie nawiercony malutki otworek w tym

Czy masz rozeznanie jakiej firmy termostat warto kupić, czy to jest obojetne?

Napisano

> Czy masz rozeznanie jakiej firmy termostat warto kupić, czy to jest obojetne?

Vernet lub oryginal ale jego zdobycie graniczy z cudem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.