Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Clio 1,5dci - opinie?

Featured Replies

Napisano

z rocznika 2002

jakie byly wersje tego silnika

jak spalanie, awaryjnosc itd

pakowac sie w to?

Napisano

> z rocznika 2002

> jakie byly wersje tego silnika

> jak spalanie, awaryjnosc itd

> pakowac sie w to?

Uuuuuuuu, Lanos beeeeee???

Napisano

> Uuuuuuuu, Lanos beeeeee???

a co to wnosi do tematu? cfaniaczek.gif

Napisano

> z rocznika 2002

> jakie byly wersje tego silnika

> jak spalanie, awaryjnosc itd

> pakowac sie w to?

Od początku było 65 lub 80 KM.

Te 80 KM zapewniały Nissanowi Almerze (którym jeździłem z takim silnikiem) osiągi Uno 1.0 biglaugh.gif

Napisano

> a co to wnosi do tematu?

Kompletnie nic! Zachowalem sie jak gowniarz, przepraszam...

Napisano

> Od początku było 65 lub 80 KM.

> Te 80 KM zapewniały Nissanowi Almerze (którym jeździłem z takim

> silnikiem) osiągi Uno 1.0

nie pytam sie o almere wink.gif

Napisano

> Naprawdę?

> Chodzi mi o to, że to nie jeździ

dla ciebie diesle nie jezdza...a dla mnie niecale 13 sek do setki to osiagi lanosa na gazie zlosnik.gif

Napisano

> Od początku było 65 lub 80 KM.

> Te 80 KM zapewniały Nissanowi Almerze (którym jeździłem z takim

> silnikiem) osiągi Uno 1.0

gdzies czytalem ze w Almerze sie w ogole nie sprawdzile. byly glosne, byly wolne i spalanie srednie w Cliowce radzily sobie ponoc calkiem ok.gif. Almera to przeciez kompakt cfaniaczek.gif wiec nie mozna oczekiwac po tych kilkudziesieciu koniach ze beda targac z predkoscia swiatla zlosnik.gif uwazam ze jest to warte uwagi autko szczegolnie ze ceny chyba lekko spadly z powodu wejscia kolejnej edycji Clio ok.gif tylko ze moja wiedza opiera sie na czystej teorii tym co wyczytalem wpraktyce nie mialem zbyt wielu okazji spotkac sie z tym silnikiem

Napisano

Witam,

Ja mam co prawda Megankę 1.5 dCi 82KM, ale autko w miarę sprawnie się porusza, nie osiągam nim co prawda nieziemskich prędkości ani przyśpieszeń, ale w codziennej jeździe sprawdza się znakomicie.

Dla porównania sąsiad ma Astrę III 1.7 CDTI, i zauważyłem że mimo takiej samej mocy silnik Renówki żwawiej wkręca się na obroty i lepiej przyśpiesza (mimo mniejszej pojemności).

Na pewno więcej dowiesz się na http://www.krc.cn.pl/

Pozdrawiam,

Napisano

> dla ciebie diesle nie jezdza...a dla mnie niecale 13 sek do setki to

> osiagi lanosa na gazie

qmel ma takie clio, rocznik 2001 ale faza 2 (2001-2005) silniczek 1,5 dci 82KM. Przebieg w tym momencie troszke ponad 90 kkm. przejechał nim 10 kkm i jak na razie nic się nie dzieje. Osiągi bardzo przyzwoite (kiedyś mierzylismy go g-techem i jak dobrze pamiętam to przyspieszenie relane coś około 12) ale nie przyspieszenie a elastyczność wg mnie w tym autku jest najważniesze. Bardzo fajnie się tym autkiem wyprzedza, przy 60km/h na 5 biegu auto potrafi przyspieszyć dosyć przyzwoicie a po redukcji nawet dość sprawnie. Prędkość maksymalna 170 km/h licznikowe (tyle osiągnelismy, na dłuższym odcinku może o jakies 5km/h by jeszcze podskoczyło chociaz wątpie). Spalanie oscyluje w okolicach 5 litrów po mieście z ciężką nogą. we wnętrzu dosyć przestronnie jak na te klasę. Dość dobrze wyciszone, zawieszenie pracuje dość cicho (chociaż dziadek ma clio 1,2 2004 rok i u nigo zawieszenie pracuje troszke inaczej, na tej samej tarce z zawieszenia clio dziadka dobiegają takie głuche stuki, podczas gdy w clio kolegi jest normlany odgłoś pracy zawieszenia). Zawieszenie jest dość komfortowe ale nie jest to ideał. Zapoznaje pasażerów ze stanem drogi, szczególnie wrażliwe na poprzeczne nierówności, zapewne ze wzglęgu na mały rozstaw osi) jednak dla porównania peugeot 206 jest mniej czuły na tego typu nierówności). Autko dość stabilne w zakrętach, w razie poślizgu łatwe do opanowania. Jeżeli chodzi o disele to zazwyczaj są dobrze wyposażone (u kolegi m.in. 4xpoduszka, abs, elektryczne szyby przód, klimatyzacja man, centralny zamek z pilotem w standardzie w każdej wersji)

Ogólnie nie ma się do czego za bardzo przyczepić, ale jest jeden problem - ceny części.

Są drogie i jest problem z dostaniem pojedyńczych elementów (np. dla jednej srubki kolega musiał by kupić cały wachacz, jednak udało nam się dobrać identyczną srubę w volkswagenie).

W jakiś jakiś pytań, wal bo sporo o tym autku wiem, bardzo często nim jeźdze.

Pozdro 20.GIF

Napisano

> Naprawdę?

> Chodzi mi o to, że to nie jeździ

w CLIO jezdzi ... i to calkiem niezle ok.gifok.gifok.gif

calkiem inna skrzynia biegow i mniejsza masa auta robi swoje icon_eek.gif

Napisano

Posiadam takowe od salonu (pźdz. 03') z motorkiem 82KM wersja extreme yay.gif przejechałem blisko 50kkm bez usterek (raz wymiana klocków) same przeglądy love.gif(w umiarkowanych jak na ASO cenach, no i co 30kkm)

Spalanie miasto 4,8-5,5

trasa 3,7-4,2

30%miasto/70%trasa 4-4,5

ogółem MIODZIO love.gif

osiągi całkiem fajne - idealny kompromis pomiędzy aytem natrasy i do miasta, fajnie orzyspiesza i dobra elastyczność drive.gif

urzyteczność - z przodu miejsca sporo, z tyłu niewiele, silnik nie męczy hałasem i IMO jest przytulnie, wersja extreme dobrze wyposażona: 4xairbag, AC manual, el. szyby i lustra(podgrzewane), fotele "półkubełki", skórzana kiera, komputer pokł., termometr zew.

Polecam gorąco silnik 82KM , bo ten 65KM jakoś mi nie jeżdził biglaugh.gif żona mnie namówiła na ten mocniejszy i nie żałuję.

W razie pytań , to śmiało, bo nie wiem co cię jeszcze interesuje. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.