Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głupia sytuacja-fotoradar

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj fotoradar zrobił mi zdjęcie za "przejechanie" na czerwonym świetle. Sytuacja wyglądała nastepująco. Dojechałem do skrzyżowania na którym paliło się czerwone światło i doszedłem do wniosku, że jednak muszę jechać w prawo i stanąłem w poprzek. Stałem tam dłuższą chwile i postanowiłem delikatnie podjechać do przodu i wyprostować koło, co by ludzie za mną nie musieli na mnie czekać. Zatrzymałem się i w tym momencie dostałem po oczach czerwonym fleszem yikes.gif

284471344-fotoradar.JPG

Szlag mnie trafił angryfire.gif bo po pierwsze sygnalizator miałem przed sobą, nawet na pasy dla pieszych nie najechałem, a nawet jeśli to może delikatnie mój przod znalazł sie na lini sygnalizatora.

Powiedzcie mi na jakiej podstawie fotoradar robi zdjęcia? Seria zdjęc czy tylko pojedyńcze? Co w takiej sytuacji mogę zrobić skoro zdjęcie zostało mi zrobione w momencie jak stałem albo delikatnie podjechałem do przodu (tutaj to kwestia centrymetrów)

Pomijam fakt, że najechałem na linie ciągłą i to mój błąd i za to mogą mnie rozliczyć. Jak wygląda jednak sprawa z tym czerwonym światłem? Pozdrawiam

post-44314-14352510789519_thumb.jpg

Napisano

Petle indukcyjna czynia cuda biglaugh.gif

Jezeli zrobiono Ci jedna fote to kicha, jezeli dwie i stales to nie musisz sie przejmowac nic nie powinno przyjsc.

W opisanej sytuacji mozesz zostac ukarany za nieprzepisowa zmiane pasa ruchu.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Petle indukcyjna czynia cuda

> Jezeli zrobiono Ci jedna fote to kicha, jezeli dwie i stales to nie musisz sie przejmowac nic nie

> powinno przyjsc.

> W opisanej sytuacji mozesz zostac ukarany za nieprzepisowa zmiane pasa ruchu.

Dostałem chyba 3 razy po oczach fleszem. Dla Autokącikowiczów ze Szczecina, konkretnie chodzi o fotoradar na ul. Ku Słońcu, a Piastów. Ktoś się orientuje czy tam wychodzi seria zdjęć czy pojedyńcze? Jeśli nawet seria to dostane pismo czy po prostu rozejdzie się po kościach?

Napisano

> doszedłem do wniosku, że jednak muszę jechać w prawo i stanąłem w poprzek.

Mam nadzieję, że to zdarzenie nauczy Cię, aby nie wyczyniać cyrków na skrzyżowaniach. sick.gif

mar00ha

Napisano

Pewnie zostały zrobione 3 zdjęcia, na co wskazywałaby liczba mignięć flesza. Na zdjęciach będzie widać, że stoisz ukosem na 2 pasach i że Twoja pozycja się w trakcie serii znacząco nie zmieniła. Więc za przejazd na czerwonym pewnie nie dostaniesz.

Napisano

Widziałem coś podobnego w Lublinie. Auto przede mną podjechało do linii aby za sobą zrobić więcej miejsca. Był błysk i też się zaczynałem zastanawiać, że pewnie gość prowadzący wcześniej wymienione auto, chcąc dobrze, dostanie pamiątkowe zdjęcie ...

Napisano

> Dostałem chyba 3 razy po oczach fleszem.

e, to system przeciw czerwonym oczom...nie przejmuj się

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieję, że to zdarzenie nauczy Cię, aby nie wyczyniać cyrków na skrzyżowaniach.

> mar00ha

Bo rozumie Ty to jesteś przykładny kierowca? Nikomu nie przeszkodzilem, stalem sam przed sygnalizatorem i podjalem decyzje o zmianie pasa stajac ukosem i nikomu nie przeszkadzajac. Dopiero potem dojechały do mnie samochody. Nie nazwałbym tego cyrkiem, ale skoro Ty wiesz lepiej...

Napisano

> Bo rozumie Ty to jesteś przykładny kierowca?

Nie rozumiem: kto rozumie?

Nie jestem przykładnym kierowcą. Można powiedzieć nawet, że jestem bardzo agresywnym kierowcą.

> Nikomu nie przeszkodzilem, stalem sam przed

> sygnalizatorem i podjalem decyzje o zmianie pasa stajac ukosem i nikomu nie przeszkadzajac.

> Dopiero potem dojechały do mnie samochody. Nie nazwałbym tego cyrkiem, ale skoro Ty wiesz lepiej...

To dobrze, że nikomu nie przeszkodziłeś. Wypada jednak wiedzieć gdzie chce się jechać, a ewentualny błąd w wyborze drogi korygować w sposób zgodny z przyjętymi normami. Np. Zawrócić na kolejnym skrzyżowaniu. Dość mam już patrzenia na takich nie przeszkadzających nikomu prawdziwków na skrzyżowaniach.

mar00ha

Napisano

Powiem wprost: PRZEKOMBINOWAŁEŚ

Z tego skrzyżowania można przecież zjechać tylko w lewo lub w prawo, więc Twoje tłumaczenie traci sens. Gdybyś miał jechać w prawo zastanawiał byś się na wcześniejszym skrzyżowaniu, bo tam dużo łatwiej i szybciej to wychodzi.

Poza tym chyba jednak zdajesz sobie sprawę, że skrzynka na skrzyżowaniu Al.Piastów i Ku Słońcu postawiona została ze względu na dużą liczbę wypadków powodowanych przez różnie kombinujących tam właśnie kierowców. Marooha tu jednak ma wiele racji.

IMO jest to miejsce gdzie fotkę można mieć najpewniej.

Z drugiej strony zawsze masz szansę na obronę . może ustawienie auta da oceniającemu do myślenia ?

Napisano

Kolego normalnie tam policja punktuje 500 zł i 6 pkt, mój kolega z pracy też tam wyłapał. Jest to jedno z najbardziej niebezpiecznych skrzyżowań w Szczecinie i dla tego fotoradar tam ustawili. Daj znać jak sie historia skończyła.

Napisano
  • Autor

> Powiem wprost: PRZEKOMBINOWAŁEŚ

> Z tego skrzyżowania można przecież zjechać tylko w lewo lub w prawo, więc Twoje tłumaczenie traci

> sens. Gdybyś miał jechać w prawo zastanawiał byś się na wcześniejszym skrzyżowaniu, bo tam

> dużo łatwiej i szybciej to wychodzi.

> Poza tym chyba jednak zdajesz sobie sprawę, że skrzynka na skrzyżowaniu Al.Piastów i Ku Słońcu

> postawiona została ze względu na dużą liczbę wypadków powodowanych przez różnie kombinujących

> tam właśnie kierowców. Marooha tu jednak ma wiele racji.

> IMO jest to miejsce gdzie fotkę można mieć najpewniej.

> Z drugiej strony zawsze masz szansę na obronę . może ustawienie auta da oceniającemu do myślenia ?

Przekombinowałem, zamyśliłem, zagapiłem - nie istotne, biorę to na klatę.

Nie stworzyłem, żadnego zagrożenia. Po prostu śpieszyłem się i zamiast kręcić w godzinach szczytu dookoła to stojąc sam na skrzyżowaniu podjąłem taką, a nie inna decyzje-mój błąd.

Nie zamierzałem przejechać na czerwonym, tym bardziej przejechać pieszego. Odpowiadam za przekroczenie linii ciągłej, ale nie za przejechanie na czerwonym świetle.

Nie wierzę, że jestem tutaj jedynym "cwaniakiem-kombinatorem", któremu tak zdarzyło się zrobić.

Chciałem się tylko dowiedzieć czy istnieje jakakolwiek możliwość, aby nie dostać tego mandatu.

Napisano

> Chciałem się tylko dowiedzieć czy istnieje jakakolwiek możliwość, aby nie dostać tego mandatu.

To już zależy od Policji/SM. Jeśli przyjdzie foto to albo zapłacisz albo sprawa trafi do sądu. Tak mnie się wydaje

Napisano
  • Autor

> To już zależy od Policji/SM. Jeśli przyjdzie foto to albo zapłacisz albo sprawa trafi do sądu. Tak

> mnie się wydaje

Wolałbym uniknąć takiego rozwoju sytuacji. Jeśli zrobiło mi serie zdjęć to powinno pokazać, że stałem w miejscu, ale to na razie gdybanie i nie pozostało mi nic innego jak czekać na wezwanie.

Napisano

> Jak wygląda

> jednak sprawa z tym czerwonym światłem? Pozdrawiam

Jeżeli na dwóch zdjęciach będziesz stał w miejscu to idą do kosza.

Napisano

wedlug mnie o ile nie przekroczyles lini stop to nie ma dowodu ze przejechales na czerwonym

Napisano

> wedlug mnie o ile nie przekroczyles lini stop to nie ma dowodu ze przejechales na czerwonym

Jest jakiś paragraf na przekroczenie tej linii, bo pierwsze słyszę?

Napisano

> Nie wierzę, że jestem tutaj jedynym "cwaniakiem-kombinatorem", któremu tak zdarzyło się zrobić.

Daj spokój, tutaj skumulowała się grupa o poziomie fanatyzmu zbliżonym do prezentowanego przez słuchaczy Radia Maryja. Błędy każdemu się zdarzają. Głupie postępki też, tylko trudniej się do nich przyznać - tutaj można się przyznać co najwyżej do "szybkiej, ale bezpiecznej jazdy". Ale bez popełniania najmniejszego błędu technicznego... zlosnik.gif Powiesz o jakiejś wątpliwości, błędzie... i już jesteś zgubiony, bo reszta wyssała znajomość przepisów oraz rajdowych technik jazdy z mlekiem matki. A prawko znaleźli w jednej z pierwszych kupek, jakie zrobili.

Moim zdaniem spokojnie poczekaj i licz, że zdjęcia są trzy.

Napisano
  • Autor

> wedlug mnie o ile nie przekroczyles lini stop to nie ma dowodu ze przejechales na czerwonym

Jest linia zatrzymania przed sygnalizatorem, którą mogłem tylko 1/5 długości samochodu przekroczyć, bo stałem tak, że widziałem cały sygnalizator.

Źle, że w ogóle zacząłem cokolwiek tam robić, "kombniować".

Napisano

a co w sytuacji gdy linia stop znajduje się za sygnalizatorem ?

Napisano

> Jest jakiś paragraf na przekroczenie tej linii, bo pierwsze słyszę?

nie pisze o paragrafach tylko o tym co moze byc na fotce, jak bedzie pol samochodu za linia to obrabiajacy wywnioskuje, ze auto bylo w ruchu i przelecialo na czerwonym - chciaz tez w innej sytuacji ktos mogl za pozno wyhamowac i zatrzymac sie tuz za krecha, majac szczere intencje dostanie pamiatke

jak auto na zdjeciu znajduje sie przed linia to jak mozna stwierdzic, ze zlamal przepis??

Napisano

> a co w sytuacji gdy linia stop znajduje się za sygnalizatorem ?

widziales takie??

Napisano

> Jest jakiś paragraf na przekroczenie tej linii, bo pierwsze słyszę?

To się doucz:

Quote:

§ 89. 1. Znak P-12 "linia bezwzględnego zatrzymania - stop" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu

w związku ze znakami pionowymi B-20 lub B-32.

2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania

pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

3. Znak P-14 "linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów" wskazuje miejsce zatrzymania

pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.

4. Znaki P-15 "trójkąt podporządkowania" i P-16 "napis stop" potwierdzają oznakowanie wlotu na

skrzyżowanie znakami pionowymi odpowiednio A-7 i B-20.

mar00ha

Napisano

> nie pisze o paragrafach tylko o tym co moze byc na fotce, jak bedzie pol samochodu za linia to

> obrabiajacy wywnioskuje, ze auto bylo w ruchu i przelecialo na czerwonym - chciaz tez w innej

> sytuacji ktos mogl za pozno wyhamowac i zatrzymac sie tuz za krecha, majac szczere intencje

> dostanie pamiatke

> jak auto na zdjeciu znajduje sie przed linia to jak mozna stwierdzic, ze zlamal przepis??

Ale wymyślasz teorie... Robi się dwa zdjęcia na których widać czy auto się przemieszcza czy nie. Proste prawda?

Napisano

> Źle, że w ogóle zacząłem cokolwiek tam robić, "kombniować".

O widzisz. I już widzę poprawę w Twojej postawie. ok.gif

mar00ha

Napisano

> widziales takie??

poszukaj jaka jest różnica pomiedzy linią stop a linią warunkowego zatrzymania

Napisano

> widziales takie??

Możliwość, zgodnie z obowiązującymi przepisami, istnieje. Linia bezwzględnego zatrzymania-stop (P-12) występować może wyłącznie w towarzystwie dwóch znaków.

mar00ha

Napisano

> Daj spokój, tutaj skumulowała się grupa o poziomie fanatyzmu zbliżonym do prezentowanego przez

IMHO w złym kierunku kombinujesz. Nikt nie jest nieomylny. Tylko skoro mamy forum, które ma pomagać, a nie szkodzić, to wypowiedzi powinny zmierzać w tym kierunku. Jak ktoś schrzanił sprawę na drodze, to należy mu się ochrzan, a nie poklepanie po pleckach, bo to kolega z forum.

Krytyka jest uzasadniona, a osoba jej poddawana powinna się z nią liczyć. Zrobiło się coś głupiego, bywa, że ponosi się za to konsekwencje. Zjechanie na forum to niezbyt poważna "kara". W "nagrodę" osoba objechana może sobie zaliczyć przyczynek do edukacji innych - czytający te wypowiedzi siłą rzeczy się uczą na "krzywdzie" innych.

Napisano

> poszukaj jaka jest różnica pomiedzy linią stop a linią warunkowego zatrzymania

nie lap mnie za slowka, dobrze wiedziales o jaka linie mi chodzilo

Napisano

> Możliwość, zgodnie z obowiązującymi przepisami, istnieje. Linia bezwzględnego zatrzymania-stop

> (P-12) występować może wyłącznie w towarzystwie dwóch znaków.

> mar00ha

a linia warunkowego zatrzymania przed sygnalizatorem

Napisano

> Ale wymyślasz teorie... Robi się dwa zdjęcia na których widać czy auto się przemieszcza czy nie.

> Proste prawda?

jak dostanie dwie foty to sprawa jasna

Napisano

> a linia warunkowego zatrzymania przed sygnalizatorem

Nie tylko:

Quote:

wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym

mar00ha

Napisano

> jak dostanie dwie foty to sprawa jasna

Zawsze są dwie foty.

Napisano

> zmieniła. Więc za przejazd na czerwonym pewnie nie dostaniesz.

Chyba, że jakiś mądry strażnik wywali 2 z trzech zdjęć jako testowe/nieczytelne i wtedy będzie jedno, na którym wjeżdża na czerwonym

Napisano

Mnie tego nie mów - Mobil1 załapał się na fotkę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.