Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4x4 w VAG-ach

Featured Replies

Napisano

i temu podobnych konstrukcjach. Dokładnie chodzi mi o opinie i zasadę działania napędu powiedzmy w golfach 4x4 lub octaviach 4x4.

Zakładam ze to pewnie na nijakim haldexie zrobione.

Jak z trwałością i jak to się spisuje ogólnie na drodze - NIE PYTAM TUTAJ O OFF ROAD

Pytam bo słyszałem to to działa tylko do przodu niewiem.gif

Wszelkie opinie mile widziane.

Napisano

> i temu podobnych konstrukcjach. Dokładnie chodzi mi o opinie i zasadę działania napędu powiedzmy w

> golfach 4x4 lub octaviach 4x4.

> Zakładam ze to pewnie na nijakim haldexie zrobione.

> Jak z trwałością i jak to się spisuje ogólnie na drodze - NIE PYTAM TUTAJ O OFF ROAD

Dziala ok i spisuje sie dobrze - szczegolknie w codziennej jezdzie. Zreszta widac to po czasach jakie kreci np S3 - najnowsze goni po torze takie wynalazki jak STi czy Evo.

Wedlug mnie to naprawde calkiem niezly kompromis miedzy cena i plusami napedu. Z jednej strony mam 4x4 wtedy gdy jest ono nam wyraznie potrzebne. Szybki start czy kiepska trakcja przestja byc grozne. Z drugiej strony np na suchym asfalcie nie pedzimy dodatkowych kol bo i po co?

• 2 tygodnie później...
Napisano

jak idzie o golfy, octavie, leony i ine z VAG'a - generalnie wszystkie które mają silnik poprzecznie mają naped haldex czyli dołączany gdy przednia oś traci przyczepność. Inną sprawą niektóre wychodziły bez ESP i przy dołączeniu napędu np na zakręcie można wykręcić spina

Jak idzie o wytrzymałość to nie wiem jak się to ma wiem jedynie że trzeba wymieniać olej na sprzęgle które dołącza tylny most, i trzeba doliczyć 0,5-1l paliwa więcej.

Ja osobiście używam passata b5 u mnie silnik jest wdłużnie i mam napęd torsen (podobnie jak a4,a6 z tych lat produkcji) czyli stały napęd na 4 koła z elektroniczną blokada tylnego mostu. jak idzie o używanie to u mnie bolączką są poduszki tylnego mostu (wymieniałem już raz i po roku muszę znowu to zrobić) poza tym bardzo dobre właściwości trakcyjne, auto czy śnieg czy lód jest bardzo stabilne i dosyć przewidywalne ale łatwo zapomnieć że jest ślisko bo auto startuje bez najmniejszych problemów a hamuje jak wszystkie inne. Jak idzie o spalanie to w moim wypadku jest to 1-2l więcej ogólnie polecam ten napęd, gdybym miał pneumatykę jak allroad to nie musiał bym podwórka odśnieżać, a tak boję się żeby osłon nie urwać

Napisano

> stały napęd na 4 koła z elektroniczną blokada tylnego mostu.

O ile się nie mylę to EDS działa także na przedniej osi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.