Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było wielkie, głuche puf...

Featured Replies

Napisano

...i kilka kucy natychmiast poszło w las. sciana.gif

Spalanie wzrosło o 30%, osiągi zmalały o 30%, kto zgadnie co poszło się "ye*ać"?? biglaugh.gif

Napisano

Zawór WG przy TRB ? VTG ? Pompa Vaccum ?

Napisano

> ...i kilka kucy natychmiast poszło w las.

> Spalanie wzrosło o 30%, osiągi zmalały o 30%, kto zgadnie co poszło się "ye*ać"??

lpg ci wywalilo grinser006.gif

mialem podobnie w calibrze wink.gif

a powaznie nie widac zadnych strat pod maska??

Napisano
  • Autor

> Zawór WG przy TRB ? VTG ? Pompa Vaccum ?

Z zewnetrznych oznak - kupa syfu wokół filtra i chłodnicy paliwa. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> lpg ci wywalilo

> mialem podobnie w calibrze

Oooottttotototo. Dokładnie taki był efekt tylko, że to jest Diesel...

> a powaznie nie widac zadnych strat pod maska??

Oprócz wspomnianego wyżej syfu w okolicach filtra, absolutnie żadnych.

Długo sie naszukałem, obdzwoniłem chyba wszystkich zbajomych kumajacych silniki z suszrką.

Dopiero jeden mnie naprowadził na właściwe tory.

"Sprawdź czy suszarka się "załącza" ściskając wąż przed zaworem EGR/AGR"

Owszem rura po dodaniu gazu twardnieje, ale...

Podczas dodawania gazu coś mi zdmuchuje czapkę z głowy... hahaha.gif

Kurrrr... zapiał, co jest?

A to kolektor ssący się w krokodyla zabawia i otwiera paszcze jak się turbina rozkręca.

Efekt zajebiaszczy. Teraz mam jedyne na swiecie e-39 530d z funkcją oczyszczania komory silnika z kurzu. yay.gif

Od jutra jestem "lżejszy" o 1700PLN + koszt wymiany. beksa.gif

A i tak, muszę do poniedziałku czekać, bo terminy u mechaniora zajęte. crazy.gif

No to co, po coś te Politechnikę kończyłem. old.gif

Wkrętara, trochę silikonu, trzy śrubki "szóstki" z samokontrującymi nakrętkami, 30 minut roboty i pięknie zblokowałem paszcze krokodyla... tuk.gif

Swoją drogą to troche dziwne, że w turbodieselu kolektor dolotowy to kawał dwóch zgrzanych/sklejonych kawałków plastiku. angryfire.gif

IMHO to powinien być jednolity odlew... hmm.gif

Efekt poznamy około 19 jak silikon przyschnie winner.gif

Napisano

yikes.gif to ladna akcja wink.gif

No plastikie kolektory ssace to juz od dawna robia wink.gif i kasuja za nie jak sie spi........ oslabiony.gif

dziwne jest to ze wywalilo go... bo musialo sie jakims sposobem stworzyc niezle cisnienie...

A ten kolektor 1700zl nowy??

nie lepiej poszukac uzywki??

Napisano
  • Autor

> to ladna akcja

> No plastikie kolektory ssace to juz od dawna robia i kasuja za nie jak sie spi........

> dziwne jest to ze wywalilo go... bo musialo sie jakims sposobem stworzyc niezle cisnienie...

Cholera wie, w sumie to doszło do rozszczelnienia w miejscu spawu/zgrzewu dwóch połówek.

> A ten kolektor 1700zl nowy??

Nowy, funkiel nówka z ASO.

> nie lepiej poszukac uzywki??

Używka od 600 do 800 PLN za sztukę ale:

a) niewiadomego pochodzenia

b) bez jakiejkolwiek gwarancji jak długo pociagnie

Nówka 1700 brutto wiec jakies 1400 netto z dwuletnią gwarancją. Spawać/zgrzewać nie bedę, bo druciarstwa nie lubię. Poza tym patrz punkt b.

Moja "naprawa" ma wytrwać do poniedziałku, tyle jestem w stanie znieść grinser006.gif

Napisano

> Cholera wie, w sumie to doszło do rozszczelnienia w miejscu spawu/zgrzewu dwóch połówek.

Ktory rocznik i jaki przbieg (jesli to nie jest tajemnica)?

Napisano
  • Autor

> Ktory rocznik i jaki przbieg (jesli to nie jest tajemnica)?

2002, 245kkm...

Napisano

> 2002, 245kkm...

nie wiem zbytnio jak to wyglada ale moze latwiej /taniej dac to komus dozrobienia z nierdzewki czy cos ?

Napisano

> 2002, 245kkm...

Czyli masz chyba ten z klapkami?

Ja się zastanawiam cały czas czy nie wymienić profilaktycznie, ale chyba mam bez klapek.

Napisano

> 2002, 245kkm...

Dosc dziwna sprawa, przyznam ze slysze o czyms takim po raz pierwszy grinser006.gif a czasem suszarka za duzo nie pompuje ?

Napisano

> Cholera wie, w sumie to doszło do rozszczelnienia w miejscu spawu/zgrzewu dwóch połówek.

> Nowy, funkiel nówka z ASO.

> Używka od 600 do 800 PLN za sztukę ale:

> a) niewiadomego pochodzenia

> b) bez jakiejkolwiek gwarancji jak długo pociagnie

> Nówka 1700 brutto wiec jakies 1400 netto z dwuletnią gwarancją. Spawać/zgrzewać nie bedę, bo

> druciarstwa nie lubię. Poza tym patrz punkt b.

> Moja "naprawa" ma wytrwać do poniedziałku, tyle jestem w stanie znieść

A to jakas wada fabryczna tych modeli? Masa samochodów jeżdzi z kolektorami z tworzywa i rozwalone widziałem tylko po wywaleniu gazu.

Jezeli to nie jest jakas typowa przypadlosc, ze opadaja jakies klapy i stad rosnie cisnienie, to moze sie okazac ze rozwalenie kolektora bylo tylko skutkiem. A przyczyna jest inna.

Napisano
  • Autor

> Czyli masz chyba ten z klapkami?

> Ja się zastanawiam cały czas czy nie wymienić profilaktycznie, ale chyba mam bez klapek.

Bladego pojęcia nie mam, jeździł normalnie. Nagle Puff i dupa.

A czy tam są jakieś klapy to się okaże jak po wymianie rozbiorę ten stary..

Napisano
  • Autor

> A to jakas wada fabryczna tych modeli? Masa samochodów jeżdzi z kolektorami z tworzywa i rozwalone

> widziałem tylko po wywaleniu gazu.

> Jezeli to nie jest jakas typowa przypadlosc, ze opadaja jakies klapy i stad rosnie cisnienie, to

> moze sie okazac ze rozwalenie kolektora bylo tylko skutkiem. A przyczyna jest inna.

Nawet jeżeli przyczyną uszkodzenia są osławione klapy to i tak są one zabudowane w kolektor.

Tak czy inaczej trzeba go wymienić...

Napisano

> ...i kilka kucy natychmiast poszło w las.

> Spalanie wzrosło o 30%, osiągi zmalały o 30%, kto zgadnie co poszło się "ye*ać"??

A chmura dymu z tyłu była?

Bo jak nie, to się nie liczy.... nono.gif

A powazniej - podbny efekt daje pęknięta rura do IC w mondeo - jak się suszarka rozkręca, to nie mam mocy, a za autem "taktyczna" zasłona dymna. hehe.gif

Napisano

> A chmura dymu z tyłu była?

> Bo jak nie, to się nie liczy....

> A powazniej - podbny efekt daje pęknięta rura do IC w mondeo - jak się suszarka rozkręca, to nie

> mam mocy, a za autem "taktyczna" zasłona dymna.

Rozszczelnienie przewodów od IC w doładowanym dieslu zawsze daje taki efekt+wzrost spalania ok.gif

Napisano
  • Autor

> A chmura dymu z tyłu była?

No właśnie że nie było... hmm.gif

> Bo jak nie, to się nie liczy....

beksa.gif

> A powazniej - podbny efekt daje pęknięta rura do IC w mondeo - jak się suszarka rozkręca, to nie

> mam mocy, a za autem "taktyczna" zasłona dymna.

hehe.gif

Napisano

jak twoja naprawa ? klej i sruby.. trzymaja sie?

Napisano
  • Autor

> jak twoja naprawa ? klej i sruby.. trzymaja sie?

Trzymają... ok.gif

Niestety kolektor z BMW Polska dotarł dopiero dzis, więc "druciarnia" musi wytrzymać do czwartku...

Napisano
  • Autor

> Trzymają...

> Niestety kolektor z BMW Polska dotarł dopiero dzis, więc "druciarnia" musi wytrzymać do czwartku...

No i wytrzymała.

Kolektor wymieniony, przy okazji wymienione świece z których dwie już dawno odeszły do krainy wiecznych łowów.

Spostrzeżenia?

Auto jakby zyskało na elastyczności. Przed awarią czuć było "turbodziurę" teraz ten efekt jest niezauważalny.

Napisano

> No i wytrzymała.

> Kolektor wymieniony, przy okazji wymienione świece z których dwie już dawno odeszły do krainy

> wiecznych łowów.

> Spostrzeżenia?

> Auto jakby zyskało na elastyczności. Przed awarią czuć było "turbodziurę" teraz ten efekt jest

> niezauważalny.

no to pieknie wink.gifsmile.gif no i problem z glowy wink.gif

wczesniej jak miales turbo dziure to nie bylo zdanys swistow slychac ani nic??

ja wymienlem moje boczne migacze na nowe z bmw bo stare mialem jakies zmatowiale potem kupilem nieorginalne i zaszly woda po pol roku i dzis jak je sciagalem to rozpadly sie w rece wink.gif

Napisano
  • Autor

> no to pieknie no i problem z glowy

> wczesniej jak miales turbo dziure to nie bylo zdanys swistow slychac ani nic??

Nic zupełnie. Żadnych objawów, a z turbodziurą przekonany byłem, że tak ma być.

> ja wymienlem moje boczne migacze na nowe z bmw bo stare mialem jakies zmatowiale potem kupilem

> nieorginalne i zaszly woda po pol roku i dzis jak je sciagalem to rozpadly sie w rece

Ano tak to juz jest z podróbkami...

Napisano

> Nic zupełnie. Żadnych objawów, a z turbodziurą przekonany byłem, że tak ma być.

ostanio wlasnie od kolegi oplem dieslen wozilem sie i tez ma wielka Tdziure i sie zastanawialem co to.. poogladam czy on nie ma jakis dziurek w swoim kolektorze wink.gif

> Ano tak to juz jest z podróbkami...

naszczescie to byla jednyna rzecz nieorginalna w moim aucie

Napisano
  • Autor

> ostanio wlasnie od kolegi oplem dieslen wozilem sie i tez ma wielka Tdziure i sie zastanawialem co

> to.. poogladam czy on nie ma jakis dziurek w swoim kolektorze

IMHO rozszczelnienie kolektora było skutkiem zablokowania kierownicy powietrza, a objawiało się to własnie turbo dziurą. W M57 kolektor mimo 6 cylindrów ma 12 wyjść. Powietrze w zależności od prędkości obrotowej silnika kierowanie jest w jeden lub drugi zestaw otworów. Zablokowanie kierownicy było powodem nadmiernego wzrostu ciśnienia w jednej z komór i stąd głuche pufff.

> naszczescie to byla jednyna rzecz nieorginalna w moim aucie

Ja nawet spinki dywanów kupuje w ASO... 893goodvibes.gif

Napisano

> IMHO rozszczelnienie kolektora było skutkiem zablokowania kierownicy powietrza, a objawiało się to

> własnie turbo dziurą. W M57 kolektor mimo 6 cylindrów ma 12 wyjść. Powietrze w zależności od

> prędkości obrotowej silnika kierowanie jest w jeden lub drugi zestaw otworów. Zablokowanie

> kierownicy było powodem nadmiernego wzrostu ciśnienia w jednej z komór i stąd głuche pufff.

to raczej nie to, w zeszlym mieisacu wymienialem koledze taki kolektor w 2,5d a tam klapek nie ma. A stalo sie to podczas jazdy probnej, narzekal ze jakos "nie jedzie", 3 bieg gaz w podlodze - walniecie i natychmiastowe zmulenie (myslalem ze rura od turbo pekla), oczywiscie otworzyl sie kolektor zlosnik.gif wczesniej zauwazylem zapocenie w okolicy plusowego wyprowadzenia akumulatora na kolektorze (na zgrzewie), widocznie tam zrobila sie dziurka a potem poszlo juz lawinowo uzbroj_zlo.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

> to raczej nie to, w zeszlym mieisacu wymienialem koledze taki kolektor w 2,5d a tam klapek nie ma.

Hmmm. Wg bmwfans.info kolektory w tych autach są takie same.

Jesteś pewien, że tam nie ma klapek?

Napisano

> Hmmm. Wg bmwfans.info kolektory w tych autach są takie same.

> Jesteś pewien, że tam nie ma klapek?

w kolegi aucie nie bylo, w moim tez nie ma ok.gif czy w kazdej 2,5 nie bylo to reki obciac nie dam, ale na 90% e39 525d klapek nie mialo ok.gif

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.