Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima automatyczna, ucięte kable, prośba o identyfikacje

Featured Replies

Napisano

Co to za kabelki na zespole klimy automatycznej, lewa strona, idą w wiązce która idzie do czujnika temp z lewej strony. Niestety ktoś przy demontażu je upierd...ł i nie wiem od czego one są. Napewno nie jest to do czujnika nasłonecznienia.

kabelki.jpg

Sprawa druga gdzie powinna być kostka i kable do czujnika AQS ?

Napisano

> Co to za kabelki na zespole klimy automatycznej, lewa strona, idą w wiązce która idzie do czujnika

> temp z lewej strony. Niestety ktoś przy demontażu je upierd...ł i nie wiem od czego one są.

> Napewno nie jest to do czujnika nasłonecznienia.

> Sprawa druga gdzie powinna być kostka i kable do czujnika AQS ?

Hipo Podaj kolory kabli,to sprawdze na schemacie od czego są,a to wyjaśni gdzie idą ideia.gif

Może to pomoże.W załączniku opis nagrzewnicy.

284483413-NagrzewnicaStilo.doc

Napisano

Czarny gruby to najpewniej(99%) jest masa silnika nawiewu.

Czarno-fioletowe lecą do wszystkich czujników połączone w jednym miejscu razem i z tego leci jeden do centralki wtyk A14.

Jest jeszcze jeden co leci z centralki wtyk C6 na masę razem z tym czarnym od silnika i ze zdjęcia wynika że są to te przewody masowe.

Napisano
  • Autor

> Hipo Podaj kolory kabli,to sprawdze na schemacie od czego są,a to wyjaśni gdzie idą

> Może to pomoże.W załączniku opis nagrzewnicy.

Kolory kabli to;

-fioletowo czarny cieńki

- czarny gruby

Opis z eLearna jest mi znany, na niektórych diagramach wogóle to jest oznaczony czujnik AQS. Idzie gdzieś na wlot powietrza do kabiny, jednak bliższych szczegółów brak. Natomiast na całym tym zespole nagrzewnicy nie mam nigdzie tego czujnika, ani nie mam żadnej luźnej wtyczki żeby takowy czujnik podpiąć. Stąd pytanie czy ten czujnik podpina się do instalacji zespołu klimy czy gdzieś indziej.

Napisano

> Kolory kabli to;

> -fioletowo czarny cieńki

> - czarny gruby

> Opis z eLearna jest mi znany, na niektórych diagramach wogóle to jest oznaczony czujnik AQS. Idzie

> gdzieś na wlot powietrza do kabiny, jednak bliższych szczegółów brak. Natomiast na całym tym

> zespole nagrzewnicy nie mam nigdzie tego czujnika, ani nie mam żadnej luźnej wtyczki żeby

> takowy czujnik podpiąć. Stąd pytanie czy ten czujnik podpina się do instalacji zespołu klimy

> czy gdzieś indziej.

Znalazłem jeszcze coś takiego i wynika z tego,że nie jest podłączany do nagrzewnicy.

284484573-czujnikAQS.doc

Napisano
  • Autor

> Znalazłem jeszcze coś takiego i wynika z tego,że nie jest podłączany do nagrzewnicy.

Hm w takim razie to gdzie? możliwe źe takie ustrojstwo w manualu też jest ?

Napisano

> Hm w takim razie to gdzie? możliwe źe takie ustrojstwo w manualu też jest ?

sprawdzałem u siebie, te 2 ucięte kabelki to masa przykręcasz je przy metalowej poprzeczce razem z brązowym grubym kablem, jak telefon mi się naładuje to wrzucę fote komp.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdzałem u siebie, te 2 ucięte kabelki to masa przykręcasz je przy metalowej poprzeczce razem z

> brązowym grubym kablem, jak telefon mi się naładuje to wrzucę fote

O to fajnie, czekam na foto smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> O to fajnie, czekam na foto

> Pozdrawiam

prosze IThankYou.gif

284486753-20101211150.jpg

284486753-20101211155.jpg

jakby co masz jeszcze tą wtyczke:

284486753-20101211154.jpg

post-140897-14352510817916_thumb.jpg

Napisano

> Opis z eLearna jest mi znany.

Ty masz przed sobą wszystko , a ja ze zdjęcia doszedłem że na 99% są to przewody masy i zostało to potwierdzone. smile.gif

> możliwe źe takie ustrojstwo w manualu też jest ?

Jakby było, to niby jak miałby się włączać obieg zamknięty, jest automatyczny?

Napisano

> Hm w takim razie to gdzie? możliwe źe takie ustrojstwo w manualu też jest ?

Tak jak pisze barber W manułalu obieg nie jest automatyczny,wiec czyjnika tam nie będzie buu.gif

Z tego wnioskuje,że chcesz przerobić klimę manual na automat?

Fajna rzecz(bo też w swoim stilo miałem)ale barzdzo awaryjna beksa.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisze barber W manułalu obieg nie jest automatyczny,wiec czyjnika tam nie będzie

> Z tego wnioskuje,że chcesz przerobić klimę manual na automat?

> Fajna rzecz(bo też w swoim stilo miałem)ale barzdzo awaryjna

Owszem, chcę zrobić podmianke manual na auto. Mam kompletną nagrzewnicę, panel sterowania i brakuje mi jeszcze tylko czujnika nasłonecznienia i pozostaje kwestia aqs.

Z tego co wylokałem to aqs nie jest sterowany bezpośrednio przez centralkę klimatyzacji tylko za pośrednictwem body. Tak wynika bynajmniej z opisu w elearnie. Czyli w zasadzie autoklima powinna działać mimo braku aqs.

Napisano

> pośrednictwem body. Tak wynika bynajmniej z opisu w elearnie. Czyli w zasadzie autoklima

> powinna działać mimo braku aqs.

Jaki problem dodac to nowym FES-em.... wydaje mi się że już to ktoś tu przerabiał....

Nigdy nie zagłebiałem się bardziej w tą funkcję klimatronika.... ty masz już to jak widzę "oczytane" możesz w trzech zdaniach streścić ?

Napisano

> Owszem, chcę zrobić podmianke manual na auto. Mam kompletną nagrzewnicę, panel sterowania i brakuje

> mi jeszcze tylko czujnika nasłonecznienia i pozostaje kwestia aqs.

> Z tego co wylokałem to aqs nie jest sterowany bezpośrednio przez centralkę klimatyzacji tylko za

> pośrednictwem body. Tak wynika bynajmniej z opisu w elearnie. Czyli w zasadzie autoklima

> powinna działać mimo braku aqs.

Działać to chyba będzie,ale co z proxi icon_rolleyes.gifW tym aucie nigdy nie było klimy auto i dlatego nawet jak zrobisz osiowanie to i tak body może jej nie traktować jako swojej i licznik będzie Ci pulsował sciana.gifBędzie coś takiego"centralka nie przewidziana" frown.gif

Co innego wymienić coś co było,a co innego dodać.Myslę,że będzie to tak wyglądało jak wcześniej napisałem.Tak mi się wydaje,chyba,że ktoś już wcześniej robił coś takiego to może się wypowie.

Napisano
  • Autor

> Jaki problem dodac to nowym FES-em.... wydaje mi się że już to ktoś tu przerabiał....

> Nigdy nie zagłebiałem się bardziej w tą funkcję klimatronika.... ty masz już to jak widzę

> "oczytane" możesz w trzech zdaniach streścić ?

No z FESem, to jeszcze nie jest tak hop siup na 100%, wiadomo że proxy działa na podmianie sterownika auto na inny auto, natomiast nie wiadomo czy nowy sprzęt który zamelduje się na teście, zostanie dopisany w body czy po staremu licznik zacznie migać.

Jeśli chodzi o AQS to wącha on dosłownie zlosnik.gif to co wpada nam do kabiny, jeśli wyłapie powiedzmy jakieś spaliny czy coś to automatycznie zamyka klapki w nagrzewnicy i mamy obieg zamknięty. Myślałem że robi to sam sterownik klimy, ale po zapoznaniu się z eLearnem okazuje się ze nie ma on w zasadzie nic wspólnego z AQS, bynajmniej nie bezpośrednio a może za pośrednictwem body.

Napisano
  • Autor

> Działać to chyba będzie,ale co z proxi W tym aucie nigdy nie było klimy auto i dlatego nawet jak

> zrobisz osiowanie to i tak body może jej nie traktować jako swojej i licznik będzie Ci

> pulsował Będzie coś takiego"centralka nie przewidziana"

> Co innego wymienić coś co było,a co innego dodać.Myslę,że będzie to tak wyglądało jak wcześniej

> napisałem.Tak mi się wydaje,chyba,że ktoś już wcześniej robił coś takiego to może się wypowie.

NO jestem przygotowane na pulsowanie licznika, jeśli taka sytuacja zaistnieje i FES sobie z tym nie poradzi to po prostu wstawie opóźniacz na zasilanie i tyle. Podmiankę robił jeden kolega ale w zasadzie nie podał ani żadnych fot ani sprawozdania jak to działa po jakims czasie.

Mam nawet ten wątek zapisany .... http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282998601&page=12&fpart=1&vc=1

Napisano

> No z FESem, to jeszcze nie jest tak hop siup na 100%, wiadomo że proxy działa na podmianie

> sterownika auto na inny auto, natomiast nie wiadomo czy nowy sprzęt który zamelduje się na

> teście, zostanie dopisany w body czy po staremu licznik zacznie migać.

Sprawdzone w Stilo .... można bez problemu dodać Navi i sterownik w kierownicy.... Zrobił to już w kilku autach kolega Marcinolo trzeba tylko wszystkie czaso-powstrzymacze wywalić ok.gif więc i inne bebechy pewnie też...

> Jeśli chodzi o AQS to wącha on dosłownie to co wpada nam do kabiny, jeśli wyłapie powiedzmy

No właśnie mie to interesuje... czy z czasem to sie nie zabrudzi - pewnie jest zbudowane podobnie jak przepływka lub czujnik w alkomatach wink.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzone w Stilo .... można bez problemu dodać Navi i sterownik w kierownicy.... Zrobił to już w

> kilku autach kolega Marcinolo trzeba tylko wszystkie czaso-powstrzymacze wywalić więc i inne

> bebechy pewnie też...

O to fajnie, w takim razie klima też bedzie banglać.

> No właśnie mie to interesuje... czy z czasem to sie nie zabrudzi - pewnie jest zbudowane podobnie

> jak przepływka lub czujnik w alkomatach

Prawdopodobnie jest tak jak mówisz, jak mi wpasnie w łapki AQS to zrobie sesje i wrzuce fotki jak to wygląda.

Napisano

>jak mi wpasnie w łapki AQS to zrobie sesje i wrzuce fotki jak

> to wygląda.

O własnie ok.gif

Napisano

> O to fajnie, w takim razie klima też bedzie banglać.

> Prawdopodobnie jest tak jak mówisz, jak mi wpasnie w łapki AQS to zrobie sesje i wrzuce fotki jak

> to wygląda.

No to nie pozostaje nic innego jak życzyć powodzenia w "dopasianiu"Stilacza ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.