Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oplowski 1,8 16V 115KM

Featured Replies

Napisano

Czytam sobie tutaj opinie na temat tego silnika i widzę dużo niepochlebnych opinii ( nie chce mi się teraz szukać kto co i jak napisał bo godzina nie bardzo mi odpowiada)

Ale czy faktycznie ten silnika jest taki zły?

Miałem 1,4 16V i 2 x 2.0 16V i uważam te silniki za bardzo dobre pod względem użytkowania na noPb i jak i na LPG.

O 1,6 16V słyszałem i poczytałem ze lubi oleum wypić, ale mam znajomego posiadacza ASTRY F z tym motorem i mówi ze jemu nie bierze dużo ( do 2L/10 000km) Jeden Z kolegów z AK też ma Astre G z silnikiem 1,6 16V i tez twierdzi że nie bierze dużo ( Rafałku to o tej twojej niuni)

No i wspomniane 1,8 16Vhmm.gif siedzie w AG, Zafirach i Viki.

Poproszę o opinie nt tego silnika bo planuje zakup jakiegoś opelka, a dużo jest właśnie z tymi motorkami.

Napisano

Znajomy ma A-G właśnie z tym silnikiem.

Przebieg 320 000 ( yikes.gif) i cały czas jeździ, fakt, że robi trasy i od nowości jeden i ten sam właściciel....

W silniku nic się nie dzieje, żadnych poważniejszych napraw...

Napisano

ja mam ten silnik

jeżdżę już 2 lata i nic poważniejszego się nie podziało oprócz skrzyni która się rozsypała (różnicówka)

Napisano

> Czytam sobie tutaj opinie na temat tego silnika i widzę dużo niepochlebnych opinii

Pamiętaj że : "Ilu ludzi tyle opini..."

Napisano

miałem taki motor w astrze i była rewelacja! zero usterek i problemow. polecam ok.gif

Napisano

Dobry, sprawdzony i malo awaryjny silnik.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A czym sie różni od tego 115 Km ten co ma 125 KM i czy też warto się za takim rozglądać?

Napisano

były 116 i 125KM. Ten drugi nowszy z przepustnica sterowaną elektronicznie. Pod LPG lepszy ten pierwszy ale ma kilka bolączek które go trapią. Lubia padać sterowniki i zapiekać się pierscienie olejowe przy forsowaniu go na autostradach. Silnik zrobiony na małym bloku od 1,6. Ale generalnie to dość udana konstrukcja.

Napisano

6 lat na tym silniku (X18XE) i żadnych problemów z nim samym (jedyna naprawa jakią robiłem to uszczelka pod pokrywą zaworów) czasem daje w kość osprzęt tzn czujnik wałka rozrządu (w tym okresie zmieniłem dwa razy).

Auto (AF) eksploatowane głównie w mieście zrobiłem ok 70kkm (przebieg 200kkm)

z instalacją LPG drugiej generacji. Oczywiście nadal sprawne choć mniej użytkuję bo przesiadłem się na VB X25XE

Napisano

> 6 lat na tym silniku (X18XE) i żadnych problemów z nim samym (jedyna naprawa jakią robiłem to

> uszczelka pod pokrywą zaworów) czasem daje w kość osprzęt tzn czujnik wałka rozrządu (w tym

> okresie zmieniłem dwa razy).

> Auto (AF) eksploatowane głównie w mieście zrobiłem ok 70kkm (przebieg 200kkm)

> z instalacją LPG drugiej generacji. Oczywiście nadal sprawne choć mniej użytkuję bo przesiadłem się

> na VB X25XE

W AF był X18XE a w AG X18XE1 i Z18XE

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.