Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik robi tylko bzzzzzzzzyt

Featured Replies

Napisano

Zacząłem od tego że mając drugi rozrusznik z drugiego silnika zamieniłem go, ale niestety po przekręceniu kluczyka przygasają tylko kontrolki i... cisza. Nawet nie bzyknie. Ponieważ mam jazdę wiec z powrotem założyłem stary a z tym rozrusznikiem mam problem od południa, zamiast kręcić silnikiem tak żwawo jak zawsze to robi tylko długie bzzzzyt i dopóki nie ruszę samochodu na biegu i nie zaczynam kręcić rozrusznikiem na biegu bez wciśniętego sprzęgła to nie zapalę.

Pytanie: czy to tylko bendix czy też w skrzyni to koło zębate napędzane rozrusznikiem, czy też co innego. Może tylko na oś rozrusznika wystarczy chlapnąc WD40, albo oleum jakieś bo może skubany słabo wysuwa zębatkę i o ile dobrze słyszę to chyba powoli chowa tą zębatkę, bo po zapaleniu silnika (gdy puszczam kluczyk) słuchac bardzo krótkie dzyń, czyli tak jakby ta mała zebatka nie chowała się natychmiast. niewiem.gif

Inny pomysł to rozebranie obu rozruszników i zamiany części.

Prosze o podpowiedzi co lepiej zrobić. hmm.gif

Napisano

Zacznij od próby smarowania tego "jeszcze trochę żywego" rozrusznika.

Ten "nieżywy" prawdopodobnie jest zatarty na amen.

Napisano

z tym zapalaniem przy włączonym biegu to dziwne

ale objawy jak przy słabiutkim akumulatorze albo przy zajechanym rozruszniku

kiedy zimny to kręci bez problemu, a na ciepłym gorzej, czy nie ma znaczenia?

przeważnie jak ciepły, to rozrusznik nie chce

opisujesz brak możliwości zazębienia i musiałbyś tak jeździć sporo, żeby wieniec koła zamachowego uszkodzić

rozrusznik do elektromechanika na full serwis, aku do ładowania i sprawdzić instalację rozrusznika i kostkę stacyjki, czyli cały obwód sterujący i zasilający rozrusznik

Napisano
  • Autor

> z tym zapalaniem przy włączonym biegu to dziwne

Ale tylko wtedy rozrusznik zasprzęgla, może źle opisałem ten właczony bieg. Chodziło o taki efekt jakbym miał jechać tylko na rozruszniku, który napędzałby mi samochód.

> ale objawy jak przy słabiutkim akumulatorze albo przy zajechanym rozruszniku

> kiedy zimny to kręci bez problemu, a na ciepłym gorzej, czy nie ma znaczenia?

> przeważnie jak ciepły, to rozrusznik nie chce

to nie ma znaczenia, rozrusznik kręci jak szalony i zimny i ciepły ale nie zasprzęgla

> opisujesz brak możliwości zazębienia i musiałbyś tak jeździć sporo, żeby wieniec koła zamachowego

> uszkodzić

O, to dzięki za takie info ok.gifsmile.gif

> rozrusznik do elektromechanika na full serwis,

sie zrobi w garażu. ok.gif

> aku do ładowania i sprawdzić instalację rozrusznika

> i kostkę stacyjki, czyli cały obwód sterujący i zasilający rozrusznik

Aku naładowany, a instalacja zdrowa jak dzwon.

Dziś nie miałem już czasu, a raczej chciałem mieć pewność odwiezienia córki, dlatego nie rozbierałem jeszcze rozrusznika tylko samochód stał na zewnątrz z górki aby można było go uruchomić, to znaczy aby zatrybił gdy będzie potrzebny do jazdy. Może jutro zrobię sobie ciche zajecie w garażu albo w poniedziałek skoro to na pewno tylko rozrusznik a nie koło zamachowe. smile.gifok.gif

Napisano

> Ale tylko wtedy rozrusznik zasprzęgla, może źle opisałem ten właczony bieg. Chodziło o taki efekt

> jakbym miał jechać tylko na rozruszniku, który napędzałby mi samochód.

> to nie ma znaczenia, rozrusznik kręci jak szalony i zimny i ciepły ale nie zasprzęgla

> O, to dzięki za takie info

> sie zrobi w garażu.

> Aku naładowany, a instalacja zdrowa jak dzwon.

> Dziś nie miałem już czasu, a raczej chciałem mieć pewność odwiezienia córki, dlatego nie

> rozbierałem jeszcze rozrusznika tylko samochód stał na zewnątrz z górki aby można było go

> uruchomić, to znaczy aby zatrybił gdy będzie potrzebny do jazdy. Może jutro zrobię sobie ciche

> zajecie w garażu albo w poniedziałek skoro to na pewno tylko rozrusznik a nie koło zamachowe.

ja miałem podobny problem i okazało się że jest starty wieniec (to koło zębate na kole zamachowym) i trzeba było odwrócić ten wieniec i po problemie

Napisano

zrób napierw rozrusznik i będzie sprawa jasna

co do obracania wieńca zębatego, to musi być dobry fachowiec i równomiernie go nagrzać

Napisano

> to nie ma znaczenia, rozrusznik kręci jak szalony i zimny i ciepły ale nie zasprzęgla

Miałem coś podobnego w Punto, że rozrusznik kręcił na pusto i nie zawsze zazębiał się z kołem zamachowym. Pomogła wymiana sprzęgła. Jak mi wytłumaczył fachowiec koło zębate powinno popuszczać na sprzęgle w jedną stronę a w drugą nie, a u mnie czasami popuszczało i w drugą. Pewnie źle wytłumaczyłem, ale to trzeba by mieć rozrusznik w ręku żeby pokazać. Koszt około 50zł za sprzęgło.

Napisano
  • Autor

> zrób napierw rozrusznik i będzie sprawa jasna

> co do obracania wieńca zębatego, to musi być dobry fachowiec i równomiernie go nagrzać

No i rozebrałem rozrusznik i sprawa jest jasna, tak zabrudzone to małe koło zębate że ani ręka ani mechanicznie nie mogłem przesunąć na osi wirnika rozrusznika. Zaraz małe mycie w benzynie do połysku, potem smarowanko i liczę, że będzie jak nówka ze sklepu wink.gif

Napisano
  • Autor

> No i rozebrałem rozrusznik i sprawa jest jasna, tak zabrudzone to małe koło zębate że ani ręka ani

> mechanicznie nie mogłem przesunąć na osi wirnika rozrusznika. Zaraz małe mycie w benzynie do

> połysku, potem smarowanko i liczę, że będzie jak nówka ze sklepu

Zakończone. Kręci jak szalony. Adaptacja, krótka jazda.

Swoją drogą nie spodziewąłbym sie że aż tak smar z kurzem może unieruchomić wirujący element z tak duzym momentem. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.