Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śmierdzi gazem w kabinie, instalacja szczelna

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Mam następujący problem:

Czasami na oblodzonej nawierzchni, kiedy koła się ślizgają i załączy się TCS (kontrola poślizgu kół przednich), śmierdzi później gazem. Czasami słyszę jak "pyknie" elektrozawór gazu.

Nie jest to notoryczne ale upierdliwe. Na trasie nic nie czuć. Byłem niedawno na przeglądzie instalacji, szczelność była zachowana, komputer też podpięty pod sterowniki wszystko było w najlepszym porządku. Instalacja to Stag300Plus + Valteki czerwone, samochód to Mazda 323f BJ 99r, przebieg 200kkm w tym na gazie 16kkm.

Z góry dzięki

Napisano

> Witam serdecznie

> Mam następujący problem:

> Czasami na oblodzonej nawierzchni, kiedy koła się ślizgają i załączy się TCS (kontrola poślizgu kół

> przednich), śmierdzi później gazem. Czasami słyszę jak "pyknie" elektrozawór gazu.

> Nie jest to notoryczne ale upierdliwe. Na trasie nic nie czuć. Byłem niedawno na przeglądzie

> instalacji, szczelność była zachowana, komputer też podpięty pod sterowniki wszystko było w

> najlepszym porządku. Instalacja to Stag300Plus + Valteki czerwone, samochód to Mazda 323f BJ

> 99r, przebieg 200kkm w tym na gazie 16kkm.

> Z góry dzięki

ja niedawno tak miałem, że jak stawałem na światłach, to czuć było gaz. Jeden wtryskiwacz ciekł i nie cały gaz się spalał. Jak jechałem szybko, to nic nie było czuć, ale jak stawałem i akurat wiaterek był z tyłu, to mogłem poczuć w kabinie. U mnie wywalało błąd na desce-bogata mieszanka.

Teraz jestem po wymianie wtrysków (na hana h2000-jest wątek zaraz poniżej) i auto jakby przeszło remont.

Napisano
  • Autor

> ja niedawno tak miałem, że jak stawałem na światłach, to czuć było gaz. Jeden wtryskiwacz ciekł i

> nie cały gaz się spalał. Jak jechałem szybko, to nic nie było czuć, ale jak stawałem i akurat

> wiaterek był z tyłu, to mogłem poczuć w kabinie. U mnie wywalało błąd na desce-bogata

> mieszanka.

> Teraz jestem po wymianie wtrysków (na hana h2000-jest wątek zaraz poniżej) i auto jakby przeszło

> remont.

Czytałem Twój wątek, jednak w moim przypadku, dość rzadko czuć, aczkolwiek jest to upierdliwe.

Napisano

> Mam następujący problem:

> Czasami na oblodzonej nawierzchni, kiedy koła się ślizgają i załączy się TCS (kontrola poślizgu kół

> przednich), śmierdzi później gazem. Czasami słyszę jak "pyknie" elektrozawór gaz.

TCS sterowane przez przepustnice (bezlinkowiec) czy wycina wtryskiwacze?

I jaki masz reduktor ?

Napisano

Miałem nieco podobnie. Działo się tak jednak tylko na nie rozgrzanym silniku i miało miejsce w czasie zdejmowania nogi z gazu.

Efekt zlikwidowałem. Doszedłem do wniosku, ze przyczyna było:

1. Wzrost cisnienia gazu po reduktorze w momencie zdejmowania nogi z gazu. Prawdopodobnie przedostawało się troche gazu w fazie plynnej i rozprezał sie za reduktorem.

2. Drobna nieszczelność ujawniająca sie przy okolicznosciach z pkt. 1

Po analizie okazało się ze na trójniku (rozgalezienie na 2 grupy wtryskiwaczy - V6) jest niewielka nierownosc wynikająca z niedokladnego odlewu. Wyszlifowałem papierem sciernym i było po temacie. Ostatnio na mrozach znowu sie ujawnil podobny efekt. Dokreciłem tylko opaski (2 min roboty) i znowu jest ok.

Dodam, ze zawsze próba szczelności, na pracującym silniku wykazywała, ze wszystko jest szczelne.

Napisano
  • Autor

> TCS sterowane przez przepustnice (bezlinkowiec) czy wycina wtryskiwacze?

> I jaki masz reduktor ?

Przepustnica jest na linkę.

Reduktor sprawdzę w papierach jak wrócę do domu.

Napisano

Mam coś podobnego - gaz czuć czasami zaraz po przełączeniu z benzyny na gaz - instalacja Stag 300 + Alaska + Valteki, szczelna (sprawdzona prze gazownika i wyregulowana) później gazu nie czuć

Napisano

> Mam coś podobnego - gaz czuć czasami zaraz po przełączeniu z benzyny na gaz - instalacja Stag 300 +

> Alaska + Valteki, szczelna (sprawdzona prze gazownika i wyregulowana) później gazu nie czuć

U mnie było podobnie, tzn. było czuć gaz po przełączeniu z benzyny. Pomogło podwyższenie temperatury przełączania na 37 stopni. Gazownik mówił, że przyczyną było to, że owa temp. była zbyt niska i gaz nie przechodził w stan lotny. Czy to prawda czy nie - nie wiem, ale pomogło smile.gif

Napisano

> Mam coś podobnego - gaz czuć czasami zaraz po przełączeniu z benzyny na gaz - instalacja Stag 300 +

> Alaska + Valteki, szczelna (sprawdzona prze gazownika i wyregulowana) później gazu nie czuć

Niech sprawdzi szczelnośc w takiej sytuacji:

Silnik schłodzony, pracuje, jest przed przełączeniem na gaz, zawór w zbiorniku pyknął, ale zasilanie jeszcze na benzynie - wtryski gazowe nie pracuja.

I sprawdzać odcinek pomiędzy parownikiem a listwą wtryskową i samą listwę.

Jak sie zastanowić, to chyba analogiczny stan bedzie jak ręcznie przełączyć z gazu na benzynę przy pracujacym silniku.

Jak tam jest nieszczelność niewielka, to kiedy silnik pracuje na gazie, pobieznym sprawdzeniem jej nie wykryją, bo wtryski oprózniają ten odcinek i ciśnienie tam jest mniejsze.

U mnie tak było, gaziarz sie zdziwił, że wymyśliłem mu, co ma sprawdzić na sucho i rzeczywiście tam była nieszczelność, której wczesniej nie umiał znaleźć.

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie popuszcza czasem na tych skręcanych opaskach przy listwach wtryskowych.

Czuć to jedynie po dłuższym postoju - przy pierwszym odpaleniu danego dnia. ok.gif

Po dokręceniu jest ok. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.