Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o siły na pedale hamulca

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do tych z Was, którzy mają porównanie z innymi pojazdami.

Jak się mają siły na pedale hamulca w Uno w porównaniu do innych samochodów ? W moim w porównaniu ze Stilo czy Pugiem 207 trzeba deptać pedał bardzo mocno. Jeżeli uruchamiam silnik przy naciśniętym pedale hamulca, efekt "wpadnięcia" pedału jest minimalny. Z kolei przy puszczeniu pedału hamulca na wolnych obrotach słychać zauważalne wahnięcie obrotów. Podejrzewam serwo lub jego zaworek zwrotny, ale nie jestem pewien - może po prostu TTTM ?

Napisano

> Mam pytanie do tych z Was, którzy mają porównanie z innymi pojazdami.

> Jak się mają siły na pedale hamulca w Uno w porównaniu do innych samochodów ? W moim w porównaniu

> ze Stilo czy Pugiem 207 trzeba deptać pedał bardzo mocno. Jeżeli uruchamiam silnik przy

> naciśniętym pedale hamulca, efekt "wpadnięcia" pedału jest minimalny. Z kolei przy puszczeniu

> pedału hamulca na wolnych obrotach słychać zauważalne wahnięcie obrotów. Podejrzewam serwo lub

> jego zaworek zwrotny, ale nie jestem pewien - może po prostu TTTM ?

Uno miało "średni" pedał hamulca...

Najgorszy był Polonezie (i w dieslu ojca i w obecnym Borewiczu) - duży skok jałowy, a potem i tak do mocnego hamowania trzeba mocno hamować...

W Maluchu to działał zerojedynkowo - był, albo nie było (no bo brak wspomagania)...

Najczulsze IMO były we francuskich autach (jeździłem Saxo i Partnerem)...

W Astrze i Fordach "normalne" - dość porównywalne...

Napisano

> Mam pytanie do tych z Was, którzy mają porównanie z innymi pojazdami.

> Jak się mają siły na pedale hamulca w Uno w porównaniu do innych samochodów ? W moim w porównaniu

> ze Stilo czy Pugiem 207 trzeba deptać pedał bardzo mocno. Jeżeli uruchamiam silnik przy

> naciśniętym pedale hamulca, efekt "wpadnięcia" pedału jest minimalny. Z kolei przy puszczeniu

> pedału hamulca na wolnych obrotach słychać zauważalne wahnięcie obrotów. Podejrzewam serwo lub

> jego zaworek zwrotny, ale nie jestem pewien - może po prostu TTTM ?

Raczej tttm. Ja założyłem serwo i pompę z cromy to czuję różnicę a jeszcze większą czuć było u Drupiego który dodatkowo miał hamulce 257mm.

Zwykłe uno jednak ma ten pedał twardy.

Napisano
  • Autor

> Najgorszy był Polonezie (i w dieslu ojca i w obecnym Borewiczu) - duży skok jałowy, a potem i tak

> do mocnego hamowania trzeba mocno hamować...

O ile pamiętam Poloneza (pozbyłem się go 6 lat temu), to tam siły na pedale były trochę mniejsze, a efekt "wpadnięcia" pedału po uruchomieniu silnika znacznie silniejszy.

Do Opli, Fordów czy Stilo w ogóle nie ma co porównywać - w porównaniu z moim "pieskowozem" tam wystarczy położyć nogę na pedale hamulca.

Napisano

Jeździłem ostatnio Renault Kangoo... Gdybym tam wciskał hamulec jak w Unie to pewnie wypadłbym przez szybę razem z pasami..

Napisano

> O ile pamiętam Poloneza (pozbyłem się go 6 lat temu), to tam siły na pedale były trochę mniejsze, a

> efekt "wpadnięcia" pedału po uruchomieniu silnika znacznie silniejszy.

> Do Opli, Fordów czy Stilo w ogóle nie ma co porównywać - w porównaniu z moim "pieskowozem" tam

> wystarczy położyć nogę na pedale hamulca.

I to jest czasem mylne bo takie uno z wentylowanymi 240-tkami może nie ma tej czułości pedału ale za to hamuje a jakiś mały opel sprawia wrażenie MEGA kosmicznych hamulców a jak przy chodzi co do czego to się okazuje, że to tylko pierwsze dotknięcie takie czułe a potem (duża prędkość, ostre hamowanie) się robi blado....

Napisano
  • Autor

> Jeździłem ostatnio Renault Kangoo... Gdybym tam wciskał hamulec jak w Unie to pewnie wypadłbym

> przez szybę razem z pasami..

OK, z tego, co wszyscy mówicie wynika, że TTTM. Dla porządku sprawdzę jednak zaworek zwrotny na serwie, bo nie daje mi spokoju to "wahnięcie" wolnych obrotów przy puszczaniu pedału hamulca. Jak się wypina przewód z serwa ? Ta końcówka z zaworkiem jest plastikowa, nie chciałbym jej ułamać.

Napisano

Uno ma małe serwo

ojciec jak siada do Uniaka, to mówi, że hamulce mam jak w maluchu 270751858-jezyk.gif ja u niego w aucie z kolei hauję jakbym zarzucał kotwicę rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Uno ma małe serwo

> ojciec jak siada do Uniaka, to mówi, że hamulce mam jak w maluchu ja u niego w aucie z kolei hauję

> jakbym zarzucał kotwicę

Mam dokładnie ten sam problem, przesiadając się z "pieskowozu" na żonine Stilo zlosnik.gif

Napisano

TTTM ale.. miałem klocki REMZA i MAFF a tarcze byle jakie i rzeczywiście naciskało się pedał robił się twardy i wtedy dopiero zaczynał hamować a regulacja siły hamowania to było mocniej lub słabiej wciskać twardy pedał. Zmieniłem tarcze i klocki na TRW, poskładałem wszystko na smarze miedziowym i mam nie te hamulce, auto hamuje mimo że pedał nie jest twardy, jest lepsze wyczucie pedału. Ale wiadomo porównywać np. do innych nowszych samochodów nie ma co, nawet golf 3 tdi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.