Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówno zużyte opony w Imprezie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

zamierzam kupić takie oto cudo:

Ogłoszenie

oglądałem dzisiaj to auto i wygląda zachęcająco.

na razie nie odbyłem żadnej jazdy próbnej, więc nie mogę się wypowiedzieć o pracy przeniesienia napędu.

jednak, moją uwagę przykuł jeden szczegół:

mianowicie opony przednie i tylne nie są zużyte w jednakowym stopniu. przednie mają około 30% mięcha mniej niż tylne. Czy jest to zjawisko normalne? jeśli nie, to czym mogła grozić jazda z różnym obwodem kół przednich i tylnych.

prosiłbym o radę ludzi, którzy mieli co nieco styczności z tymi autami.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> Bywa, gdy koła nie są zamieniane przód tył. A może w ogóle jedne koła starsze, drugie młodsze.

wszystkie opony są w tym samym wieku. bardzo możliwe, że nie były zmieniane przód z tyłem.

podobno (słowo klucz) jeżdzenie z nierówno zużytymi oponami w stałym AWD bardzo szkodzi napędowi.

prawda li to? wink.gif

Napisano

> wszystkie opony są w tym samym wieku. bardzo możliwe, że nie były zmieniane przód z tyłem.

> podobno (słowo klucz) jeżdzenie z nierówno zużytymi oponami w stałym AWD bardzo szkodzi napędowi.

> prawda li to?

prawda, wiskoza w centalnym dyfrze dostaje po kara.gif

pytanie jak duza roznica jest (mm w obwodzie)

Napisano

> prawda, wiskoza w centalnym dyfrze dostaje po

> pytanie jak duza roznica jest (mm w obwodzie)

Bez przesady. Jak masz ten sam rozmiar opon, tylko na jednej osi jest 2-3mm wiecej miesa to nic sie nie stanie.

Napisano

> Bez przesady. Jak masz ten sam rozmiar opon, tylko na jednej osi jest 2-3mm wiecej miesa to nic sie

> nie stanie.

dlatego napisalem zalezy od tega jak duza roznica w mm

na super przyczepnym asfalcie, duzych predkosciach autostardowych i przy roznicy w wysokosci kola > 5mm mozna ugotowac wiskoze w centralnym dyfrze

Napisano

> dlatego napisalem zalezy od tega jak duza roznica w mm

> na super przyczepnym asfalcie, duzych predkosciach autostardowych i przy roznicy w wysokosci kola > 5mm mozna ugotowac wiskoze w centralnym dyfrze

Ale to by oznaczalo prawie nowe opony na jednej osi i prawie slick na drugiej. Kto tak robi?

Napisano

> Ale to by oznaczalo prawie nowe opony na jednej osi i prawie slick na drugiej.

ok.gif

> Kto tak robi?

niewiem.gif

ale w instrukcji subaru jest zapis ze przy okazji przegladu 12500km /7500mil nalezy przelozyc opony przod/tyl

Napisano

> ale w instrukcji subaru jest zapis ze przy okazji przegladu 12500km /7500mil nalezy przelozyc opony

> przod/tyl

Tez mialem takie zapisy w instrukcji Evo.

Napisano
  • Autor

> Ale to by oznaczalo prawie nowe opony na jednej osi i prawie slick na drugiej. Kto tak robi?

różnica na oko wynosi około 2mm.

czyli nie przejmować się zanadto taką dysproporcją i po prostu wymienić po zakupie opony na nowe (te na aucie to jakaś Maloya lub coś w ten deseń)? smile.gif

Napisano

> różnica na oko wynosi około 2mm.

> czyli nie przejmować się zanadto taką dysproporcją i po prostu wymienić po zakupie opony na nowe

> (te na aucie to jakaś Maloya lub coś w ten deseń)?

2mm to jest nic.

Napisano

Dziś o tym rozmawialiśmy...

Przednie opony prędzej się zużyją podczas "tradycyjnego", szybkiego jeżdżenia po zakrętach, bo fizyka wypycha imprezkę z zakrętu, a tylne napędzane (również wink.gif ) koła tej fizyce pomagają...

Jedynym sposobem jest albo wolniej jeździć, albo dbać o rotację koł zeby.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jedynym sposobem jest albo wolniej jeździć, albo dbać o rotację koł

tia.....wolniej jezdzic... cfaniaczek.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> tia.....wolniej jezdzic...

tyż się uśmiałem grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> tyż się uśmiałem

Tu się nie ma co śmiać biglaugh.gif

Nawet takie wolnossące padło nastraja do przyśpieszania przed zakrętami i rondami zeby.GIF

TO JEST CHOROBA!

Jadę grzecznie w sznurki aut, jak jest prosta... Gdy zbliża się zakręt, zwalniam, pozwalam sznurkowi się oddalić i...

BUCIORRRR ! uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Tu się nie ma co śmiać

> Nawet takie wolnossące padło nastraja do przyśpieszania przed zakrętami i rondami

> TO JEST CHOROBA!

> Jadę grzecznie w sznurki aut, jak jest prosta... Gdy zbliża się zakręt, zwalniam, pozwalam

> sznurkowi się oddalić i...

> BUCIORRRR !

ja do tego nie potrzebuję Subaru hehe.gif

swoją drogą, coś słabo mi idzie szukanie mojej własnej imprezy.

jak tak dalej pójdzie to się zdenerwuję i z rozpaczy kupię GT, bo w tych przynajmniej mam z czego wybierać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.