Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o opinie na temat Honda Civic VIII UFO 2.2 CDTI

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zamierzam kupić niedługo taką Hondę jak w temacie. Coś, gdzieś mi się w oczy rzuciło, że są jakieś problemy ze sprzęgłem.. że niby za słabe.. [??] Bardzo proszę o opinie użytkowników, a jeszcze lepiej osób, które może mają jakieś serwisowe doświadczenie z tym modelem.

Napisano

> Witam.

> Zamierzam kupić niedługo taką Hondę jak w temacie. Coś, gdzieś mi się w oczy rzuciło, że są jakieś

> problemy ze sprzęgłem.. że niby za słabe.. [??] Bardzo proszę o opinie użytkowników, a jeszcze

> lepiej osób, które może mają jakieś serwisowe doświadczenie z tym modelem.

Poszukaj tu .

Napisano

> Witam.

> Zamierzam kupić niedługo taką Hondę jak w temacie. Coś, gdzieś mi się w oczy rzuciło, że są jakieś

> problemy ze sprzęgłem.. że niby za słabe..

Sa problemy ze sprzeglem i dwumasa, jak w wielu nowoczesnych dieslach. Przy okazji liftu ponoc costam wzmocniono w sprzegle ale dwumas pozostal niezmieniony. IMO wiele zalezy od eksploatacji - beda egzemplarze z zajechanym sprzeglem w 40kkm i takie, ktore ciagle jezdza na oryginalnym przy 140kkm.

Napisano
  • Autor

> Sa problemy ze sprzeglem i dwumasa, jak w wielu nowoczesnych dieslach. Przy okazji liftu ponoc

> costam wzmocniono w sprzegle ale dwumas pozostal niezmieniony. IMO wiele zalezy od

> eksploatacji - beda egzemplarze z zajechanym sprzeglem w 40kkm i takie, ktore ciagle jezdza na

> oryginalnym przy 140kkm.

Dzięki za konkretną odpowiedź. Widzę, że problem z kołem dwumasowym to wydatek od około 1000 do około 3000 PLN frown.gif

Jest jakiś sposób, aby przed zakupem używanego UFO z 2.2 CDTI sprawdzić stan zużycia sprzęgła i koła dwumasowego?

Czy to są jedyne bolączki tego modelu?

Napisano

> Dzięki za konkretną odpowiedź. Widzę, że problem z kołem dwumasowym to wydatek od około 1000 do

> około 3000 PLN

> Jest jakiś sposób, aby przed zakupem używanego UFO z 2.2 CDTI sprawdzić stan zużycia sprzęgła i

> koła dwumasowego?

> Czy to są jedyne bolączki tego modelu?

Sprzegla, jesli sie jeszcze nie slizga, to bez rozbierania nie sprawdzisz. Natomiast zuzyty dwumas bedzie mial typowe objawy, jak w kazdym innym dieslu - nadmierne wibracje, dziwne dzwieki przy gaszeniu i zapalaniu itp.

Inne bolaczki?? Ludzie narzekaja, ze deska jest z kiepskiego plastiku i latwo sie rysuje, ja tego nie zauwazylem. Dodatkowo samochody do 2007 wlacznie moga miec wywalone odboje amortyzatorow (wymieniano to bezplatnie na gwarancji ale jesli auto sprowadzone i nie mialo tego zrobionego i jest juz po gwarancji to nie zrobia). Poza tym to raczej pierdolki, ktore nie zdarzaja sie w kazdym egzemplarzu. Sam silnik raczej pancerny, chociaz w niektorych ponoc dosyc glosno slychac lancuch rozrzadu (pomaga wymiana napinacza) i troche lubi olej.

Napisano

> Witam.

> problemy ze sprzęgłem.. że niby za słabe.. [??] Bardzo proszę o opinie użytkowników, a jeszcze

> lepiej osób, które może mają jakieś serwisowe doświadczenie z tym modelem.

Poza tym co kolega ponizej napisal byly problemy z kolektorami, ktore pekaly i trzeba bylo wymieniac - byla na to akca serwisowa i jak samochod byl serwisowany w pl to wymieniali na koszt ASO.

U dobrego znajomego padl jeszcze wtryskiwacz + ECU i sprzeglo, ale to pewnie wina chipu. Trzeba tez uwazac na turbine, jak to w silniku z turbo.

Napisano
  • Autor

Czyli bezpieczniej jest kupić samochód wyprodukowany po 2007 (po liftingu), tak? Te wersje już są poprawione?

Napisano

> Czyli bezpieczniej jest kupić samochód wyprodukowany po 2007 (po liftingu), tak? Te wersje już są

> poprawione?

Lifting jest od konca 2008 jako MY2009.

Ale generalnie im pozniejszy tym lepiej.

Napisano

> ale to pewnie wina chipu.

Jesli auto zachipowane bez wiekszego pomyslunku (czyli mocne kopniecie niutona od samego dolu) to problemy ze sprzeglem sa w zasadzie pewne, podobnie jak pekajace plastikowe elementy na coolerach.

Napisano

> Jesli auto zachipowane bez wiekszego pomyslunku (czyli mocne kopniecie niutona od samego dolu) to

nie, chipowane+strojone bylo w sprawdzonej firmie, natomiast sprzeglo prawdopodobnie padlo dlatego, ze kolega wymienial turbine a nie sprawdzil po wymianie mocy i oprogramowania tongue.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Sam silnik raczej pancerny, chociaz w niektorych ponoc dosyc glosno

> slychac lancuch rozrzadu (pomaga wymiana napinacza) i troche lubi olej.

Ponieważ łańcuch jest bezobsługowy i przeznaczony na dożywotnią eksploatację - napinacz jest wymieniany w ramach gwarancji.

Rozciągnięcie łańcucha, a co za tym idzie - zwiększony hałas - jest również sygnalizowany przez czujniki i odpowiednią kontrolkę na desce (kontrolka silnika).

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czym różnią się wersje wyposażenia i która jest najbogatsza?

Napisano

> Czym różnią się wersje wyposażenia i która jest najbogatsza?

Ale w jakiej budzie? W 3D najlepszy byl Type-S+, w 5D Executive.

Generalnie Exec ma wszystko wlacznie ze skora, navi i czujnikami parkowania. Type-S+ nie ma navi i skory. Wszystkie maja VSA, 8 poduch, pelna elektryke...ciezko tak spamietac katalog smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale w jakiej budzie?

Przepraszam, za niedopowiedzenie - oczywiście chodzi mi o 5d, ponieważ będzie to rodzinne auto wink.gif

Napisano

> Przepraszam, za niedopowiedzenie - oczywiście chodzi mi o 5d, ponieważ będzie to rodzinne auto

To jak chcesz miec wypakowane po dach to szukaj Execa ok.gif

Napisano

> Dzięki.

Tylko licz sie z faktem, ze na 99% bedzie to sprowadzak. Z powodu gigantycznej ceny w PL bardzo malo takich sprzedano.

Napisano
  • Autor

> Tylko licz sie z faktem, ze na 99% bedzie to sprowadzak.

Taki jest plan, aby sprowadzić.

Napisano

> Taki jest plan, aby sprowadzić.

Wpadniesz w 18,6% akcyzy crazy.gif

Napisano

Witam.

Mam taką hondę i jakoś nie mam problemów.

a tak wogóle to mam zamiar ją sprzedać.gdyby był ktoś zainteresowany to proszę bardzo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.