Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie koszta?

Featured Replies

Napisano

Witam orientuje się ktos ile to kosztuje?

Pierścienie tłokowe

Uszczelniacze zaworowe

Upg

Upz

dokładnie to będę ściągał głowice i chciałbym wymienic co się da z uszczelek

Napisano

> Witam orientuje się ktos ile to kosztuje?

> Pierścienie tłokowe

> Uszczelniacze zaworowe

> Upg

> Upz

> dokładnie to będę ściągał głowice i chciałbym wymienic co się da z uszczelek

Jeśli chodzi o uszczelki czy uszczelniacze zaworowe to raczej niewiele, pewnie ze wszystkim w kilkudziesięciu zł się zmieścisz (najdroższa uszczelka pod głowicę). A z tymi pierścieniami tłokowymi to jesteś pewien? cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

Pierścienie tłokowe - ca 20zł komplet na tłok

Uszczelniacze zaworowe - ca 8zł sztuka

Upg - ca 80zł

Upz - 30zł

Napisano
  • Autor

A z tymi pierścieniami

> tłokowymi to jesteś pewien?

Nie bardzo niewiem.gif czy to wymieniac czy nie

Napisano

> Uszczelniacze zaworowe - ca 8zł sztuka

Drogie jakieś. Ja za komplet 8 uszczelniaczy goetze zapłaciłem 16,80. wink.gif

Napisano

> Nie bardzo czy to wymieniac czy nie

To zdecyduj się, czy chcesz zdejmować tylko czapkę, czy rozbierać cały silnik grinser006.gif Z resztą wymiana pierścieni raczej powinna mieć jakieś konkretne uzasadnienie (kiepskie ciśnienie sprężania - pod warunkiem, że to np. nie zawory), powinna być poprzedzona pomiarami cylindrów (choć niektórzy i bez tego zmieniają grinser006.gif) oraz być może obróbką bloku silnika i wymianą tłoków icon_rolleyes.gif

Napisano

jak zrzucisz głowicę, to sprawdź, czy są luzy między tłokiem a tuleją cylindra i zarysowania wzdlużne na tulejach

ich brak da Ci spokojny sen, jeśli przed padnięciem uszczelki nie było problemów z kompresją

Napisano

> Uszczelniacze zaworowe - ca 8zł sztuka

> Upg - ca 80zł

22zł płaciłem za uszczalniacze do UT z victora reinza a za upg 65

Napisano

nie mów mi o uszczelce pod głowicę marki victor reinz, bo się naciąłem jak wymieniałem w pajero

była sztywna jak deska i przy pierwszym odpaleniu rzygało spod niej olejem w okolicy kanału olejowego do głowicy

zapłaciłem 90 zł, a oryginał kosztował niecałe 190zł i była tak mięciutka, że linie papilarne się w niej odbijały, po czym wracała do gładkiego stanu zeby.GIF aż miło było ją założyć

Napisano

> Witam orientuje się ktos ile to kosztuje?

Pierścienie tłokowe -----98 zł + cena przesyłki 18 zł(producent z Łodzi)

Uszczelniacze zaworowe -----26 zł za komplet wystarczyło

Upg -----47 zł Gerling

Upz -----16 zł

> dokładnie to będę ściągał głowice i chciałbym wymienic co się da z uszczelek

Z tymi pierścieniami to warto mierzyć ile bierze oleju/1000 km.U mnie długo brał ok. 0,7 litra/1 kkm,by w jednego dnia zmieniło się na 2 litry/1kkm przy delikatnej i wolnej (do 70)jezdzie do 5 litrów/1 kkm przy ok.90 km/h.Po wymianie pierścieni palił 50%więcej i brał oleju jeszcze więcej(co 150 km 1 litr).Tak po 600 km spalanie się trochę zmniejszyło(20%więcej)i zużycie oleju też do ok.2litry/1kkm.Po 2,8kkm już nie dymił olej przestał brać,spalanie wróciło do tego co zawsze.przy 3,5kkm wymieniłem olej,a po przejechaniu 10 kkm zacząłem wlewać olej by był taki sam poziom jak po wymianie oleju.Weszło 0,6 litra czyli teraz bierze 0,6 litra/10 kkm.

Przed wymianą pierścieni"fachowcy"mi mówili że dlatego mało pali benzyny bo spala również olej.Po 14 kkm przejechałem się nad morze tę szmą trasą co zwykle z prędkościami takimi samymi też i średnia z 600 km zamiast 4,3/100 wyszła 3,9/100.Kilka następnych takich jazd potwierdziło to,że gdy spalanie oleju jest niskie to spalanie benzyny niższe jest też.(zamiast 4,3...4,5 jest (3,8...4,0).

Zużycie cylindrów mam ponad wszystkie normy i jedyny kłopot jaki z tego jest to taki,że jak silnik jest zimny to powyżej 3500 obr./min dymi(bierze olej)ale jak osiągnie nominalną temperaturę to nie dymi(czyli oleju nie bierze).

Napisano

> oraz być może obróbką bloku silnika i wymianą tłoków

Ja obrabiałem blok papierwm ściernym grinser006.gif bo tłok nie chciał wyjść.Twardzizna ten blok wink.gif Jednak jakaś maszyna do obróbki by się przydała biglaugh.gif

Napisano

> Ja obrabiałem blok papierwm ściernym bo tłok nie chciał wyjść.Twardzizna ten blok Jednak jakaś

> maszyna do obróbki by się przydała

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.