Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba !!! Bingo M w Uno 1.0

Featured Replies

Napisano

Witam !!!!

Mam prosbę do użytkownikow takiego zestawu jak w temacie jakie macie ustawienia w bingo od kad mam zalozona instalacje ciagle sie borykam z problemami na chwile obecna mam ustawione "optymalnie" teoretycznie gdyz przy odpaleniu i pracy na pb podczas odsniezania auta przelacze na LPG czesto w 80% gasnie po odpaleniu po raz 2 przlaczam na gaz i przez chwile go gazuje jak juz sie uspokoi to jest w miare ok ale kolejny objaw ktory mnie wkurza to czasami jak wcisne mocniej gaz auto sie dusi jakby go zalewalo lub zamarzal wtedy przlaczam na Pb i jeszcze raz na Gaz i jest ok .

Wiec teraz takie pytanie i prośba jakie macie ustawienia w centralce Bingo M mile wudziane screeny postaram sie jutro umiescic swoje:P

Napisano

U mnie auto gasło po przełączeniu jak krokowy był zasyfiony.

Napisano

u mnie gaśnie jak za szybko przełączam z benzyny na gaz. W obecnych temperaturach muszę przejechać do około 2 km. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie gaśnie jak za szybko przełączam z benzyny na gaz. W obecnych temperaturach muszę przejechać

> do około 2 km. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie.

tylko ze temp do przelaczenia na gaz osiaga jak wsiadam do auta tzn juz wskazowka jest lekko podniesiona takze ma ponad 40 generalnie nawet latem mi tak sie czasem tez dzialo

Napisano

> Witam !!!!

> Mam prosbę do użytkownikow takiego zestawu .... <

Witam,

Ostatnio przeglądałem na Autokąciku oraz w "sieci" tematykę związaną z Bingo-M (też mam taką centralkę w Punciaku). Materiałów jest mnóstwo, łącznie ze "screenami" oraz rozwiązaniami problemów - między innymi gaśniecie po przełączeniu na gaz.

Napisano

> Witam,

> Ostatnio przeglądałem na Autokąciku oraz w "sieci" tematykę związaną z Bingo-M (też mam taką

> centralkę w Punciaku). Materiałów jest mnóstwo, łącznie ze "screenami" oraz rozwiązaniami

> problemów - między innymi gaśniecie po przełączeniu na gaz.

Po co w ogóle to piszesz, że jest mnóstwo materiałów. Twój post nic nie wnosi do tego wątku.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Ostatnio przeglądałem na Autokąciku oraz w "sieci" tematykę związaną z Bingo-M (też mam taką

> centralkę w Punciaku). Materiałów jest mnóstwo, łącznie ze "screenami" oraz rozwiązaniami

> problemów - między innymi gaśniecie po przełączeniu na gaz.

Moze jakies linki 270751858-jezyk.gif dzis jechalem w korku i podczas powolnego ruszania tak jak z ruszania mam taka dziwna dziure jak juz wejdzie na obroty jest ok ale z wolnych jest lipa wogole podczas regulacji mam problem ustawic parownik zeby krokowy nie mial duzych odchylen na wysokich i na niskich nie moge zejs ponizej 40 krokow roznicy takze podejrzewam rowniez ze moge miec zle dorany mikser zaraz ide do autka to zrobie screne z ustawien i dzis wrzuce do tematu........

Napisano

> Po co w ogóle to piszesz, że jest mnóstwo materiałów. Twój post nic nie wnosi do tego wątku.

Twój post wniósł za to bardzo bardzo wiele.

Mój post wnosi tyle, że po dwóch minutach szukania mam np:

1) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=37&t=246735&start=0

2) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1674135.html

Napisano
  • Autor

> Może to coś Koledze pomoże:

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1434968.html

Dzieki za linki 270751858-jezyk.gif nasunely mnie na pewien trop cfaniaczek.gif teraz zima nie bede sie w to grzebal ale obiecalem sobie ze jak zrobi sie cieplej to troche przerobie moja instalacje bo gaziaz troche dlugie przewody porobil i mam duza bezwladnosc w sumie jakies 60 cm od parownika do miksera zreszta juz jeden waz po nim poprawialem doprowadzajacy cieply plyn milem puszczony prawie pod szyba i nie moglem odpowietrzyc ukladu ale z tym juz sobie poradzilem rok temu myslalem ze to jest wina przygasania ze jest zapowietrzony uklad i parownik zamarza no nic wrzucam screeny

284516018-Usawienia1.JPG

284516018-Usawienia2.JPG

Pozycja w czerwonym kółku została dziś wyłaczona

284516018-Usawienia3.JPG

284516018-Usawienia4.JPG

284516018-Usawienia5.JPG

Tak sie zachowuje jak dodałem gazu i puściłem confused.gif

post-144567-14352510914376_thumb.jpg

Napisano

W uno bardzo dobrym miejscem na wstawienie reduktora jest wnęka w nadkolu za prawym przednim reflektorem, wtedy wąż do miksera wychodzi dość krótki, a i węże doprowadzające płyn są niezbyt długie.

Co do samego miksera, to musisz zmierzyć średnicę talerzyka w przepustnicy. O ile dobrze pamietam to w 1.0 jest chyba 32mm więc mikser 30mm powinien być w sam raz, chociaż można i spróbować wyregulować to na większym. U mnie w 1.5 przepustnica ma 36mm i mikser wsadziłem ostatnio też 36mm i w końcu PWA jest na poziomie 90 i wszystko ładnie śmiga.

Co do Twoich objawów, to trudno jednoznacznie powiedzieć, ale ja miałem podobną sytuację w punto, że silnik nie chciał z obrotów biegu jałowego przechodzić na wyższe obroty i miał takie jakby zdławienie, ale jak już wszedł to było ok. U mnie okazało się że reduktor trzebabyło wyczyścić i zrobić regenerację. Po regeneracji było już ok. Membrana po prostu ze starości i syfu już na tyle stwardniała, że nie działała jak należy.

Jeżeli nie dasz rady wyregulować instalki, to być może trzeba dokładniej przyjrzeć się reduktorowi.

Napisano
  • Autor

No i wlasnie zamierzam to zrobic ale jak bedzie cieplej bo nie mam garazu a narazie sie pomecze a reduktor mam zalozony tam gdzie piszesz tylko gaziarz dal za dlugi wezyk moim zdaniem frown.gif

Napisano

A z tą emulacją to ci się kontrolka od silnika się nie pali, masz z tym wszystko w porządku? Wydaje mi się, że tam powinna być masa. A z którego roku jest Uno,tam nie ma czasami dwóch cewek, każda na dwa cylindry.

Napisano

Duża nieliniowość mikser-reduktor. Może mikser zły albo czułość membrany za mało ustawiona albo masz gdzieś lewe powietrze ( podobny objaw , i tutaj ) Wg mnie TPS nie działa. To co wyłaczyłeś to akurat w twoim przypadku by się przydawało i zapewne więcej niż 10% ale skoro TPS nie działa to wzbogacenie nie zadziała.

Napisano

> Duża nieliniowość mikser-reduktor. Może mikser zły albo czułość membrany za mało ustawiona

Ta czułość jest zdecydowanie za mocno odkręcona, trzeba ją przykręcić.

Może to być objaw padu membran w reduktorze lub uszkodzenia uszczelki na dźwigni drugiego stopnia lub zbyt mocno odkręconej dyszy "bypass".

Napisano

> Ta czułość jest zdecydowanie za mocno odkręcona, trzeba ją przykręcić.

> Może to być objaw padu membran w reduktorze lub uszkodzenia uszczelki na dźwigni drugiego stopnia

> lub zbyt mocno odkręconej dyszy "bypass".

Masz rację, pomyliłem wykresy. Czyli poprzednie moje wywody to o kant... Zacząłbym od sprawdzenia bypassu tj próby jego zakręcenia

Napisano
  • Autor

> Masz rację, pomyliłem wykresy. Czyli poprzednie moje wywody to o kant... Zacząłbym od sprawdzenia

> bypassu tj próby jego zakręcenia

Witam

bypass ustwiałem sam metodą na babelki także na pewno jest ok. Co do ustaiwenia membrany też ją ustwiałem i ustwwiłem tak żeby był jak najmniejszy ruch krokowca także powinno byc ok z tym że tak jak wcześniej pisałem mam problem zejść poniżej 40kroków roznicy miedzy wysokimi a niskimi obrotami a co najorsze inastalacja ma rok czasu i odpoczatku nie chodziło to tak jak bym chciał, zaczołem od wymiany kabli, kopułki, świec itp. Podejrzewam mino wszystko albo zły dobór miksera ale to mało prawdopodobne gdyż do tego silnika sa tylko 2 rodzaje lub fabrycznie uszkodzony reduktor

Greg44 Emulacja sondy jest ok, tylko nie wiem czy wartosci dobre gdyz jak miałem samochod podpiety pod kopmuter to jak maiałem ustwione na masa to własnie wtedy wystepował błąd. A Uno to 1.0 Fire 1997 z tego co pamietam sa tam 4 cylindry i jedna cewka ale moge sie mylic co do tps to dziala ale nie wiem czy jest dobrze podpiety????

Napisano

Coś źle czytałeś. Bąbelki ustawia sie przy zakręconym baypassie a nie odkręconym. Ta metodę nie przyjmuj zbyt poważnie. Ewidentnie widać że na wolnych jest za duży wydatek gazu - krokowiec ustawia się w okolicach 60 kroków. Bypassu używa się w wyjątkowych sytuacjach. Zakręć go i ustawiaj na samej membranie. I napraw ten TPS.

Napisano

> Coś źle czytałeś. Bąbelki ustawia sie przy zakręconym baypassie a nie odkręconym.

Na odkręconym gaz idzie z pierwszego stopnia redukcji ciśnienia, więc powinno całkiem sprawnie bulgotać. smile.gif

Napisano

> Na odkręconym gaz idzie z pierwszego stopnia redukcji ciśnienia, więc powinno całkiem sprawnie

> bulgotać.

Tez mi się tak wydaje. Ale ilość bąbelków rzecz względna wink.gif. Poza tym może mieć złamaną igliczkę w zaworze i zawór bypassu żyje swoim życiem. Dość częsta usterka gdy ktoś za mocno dokręca.

Napisano
  • Autor

smile.gif> Tez mi się tak wydaje. Ale ilość bąbelków rzecz względna . Poza tym może mieć złamaną igliczkę w

> zaworze i zawór bypassu żyje swoim życiem. Dość częsta usterka gdy ktoś za mocno dokręca.

No wlasnie mam prawie ze zakrecona te srube babelki wydostawaly sie jeden po drugim wolno czyli powinno byc ok mam juz z ustawianiem troche doswiadczenia wink.gif bo wczesniej mialem palio z taka sama instalacja i po wyregulowaniu samemu roznice miedzy wys a niskimi mialem 10 krokow takze coraz bardziej mi sie wydaje ze faktycznie mam uszkodzony reduktor cos mi sie zdaje ze w przyszly weekend go rozbiore i zobacze co z nim a dzis jade na swieta do rodziny ale lapka biore i zakrece bypass i zobacze moze jeszcze raz wyreguluje zrobie screene i wrzuce po swietach .

Wesołych i pogodnych świąt wam życze

Napisano

> Witam

> bypass ustwiałem sam metodą na babelki także na pewno jest ok. Co do ustaiwenia membrany też ją

> ustwiałem i ustwwiłem tak żeby był jak najmniejszy ruch krokowca także powinno byc ok z tym że

> tak jak wcześniej pisałem mam problem zejść poniżej 40kroków roznicy miedzy wysokimi a niskimi

> obrotami a co najorsze inastalacja ma rok czasu i odpoczatku nie chodziło to tak jak bym

> chciał, zaczołem od wymiany kabli, kopułki, świec itp. Podejrzewam mino wszystko albo zły

> dobór miksera ale to mało prawdopodobne gdyż do tego silnika sa tylko 2 rodzaje lub fabrycznie

> uszkodzony reduktor

> Greg44 Emulacja sondy jest ok, tylko nie wiem czy wartosci dobre gdyz jak miałem samochod podpiety

> pod kopmuter to jak maiałem ustwione na masa to własnie wtedy wystepował błąd. A Uno to 1.0

> Fire 1997 z tego co pamietam sa tam 4 cylindry i jedna cewka ale moge sie mylic co do tps to

> dziala ale nie wiem czy jest dobrze podpiety????

Dobra od początku, Kabelek do TPS'a powinien być podłączony pod 4 PIN patrząc z tyłu (we wtyczce jest 5 pinów środkowy wolny). I musisz wybrać w typie TPS'a pozycję "mono bosch" bo jak ustawisz 0-5V to może cut off i wzbogacenie nie działać jak trzeba. Co do samych mikserów to nie mów że są 2 typy bo to nie prawda. Mikserów jest kilka o różnej średnicy tzn palników dedykowanych do tego wtrysku: 32, 34,36,38 mm średnicy, Takie miałem w rękach, ale być może są i jeszcze mniejsze. Wg mnie na mikserze 32mm powinien chodzić bdb, ze względu na konstrukcję przepustnicy, no i nie powinno być dużego zdławienia.

Napisano

nie ma tam liniowego potencjometru TPS?

Napisano

> nie ma tam liniowego potencjometru TPS?

Jest ale ma dwie oddzielne ścieżki i jedna działa (tzn. zwiększa się napięcie) do 18* otwarcia przepustnicy, a druga powyżej albo jakoś tak. spineyes.gif Musiałbyś poczytać o tym, bo nie jest to taki zwykły TPS, a wiem, że jak u mnie było podpięte pod nie ten co trzeba pin, to straszni szarpało przy cut-off tzn prawie niemożliwa była jazda "na równym gazie" bo ciągle działał cut-off.

Napisano
  • Autor

To mnie gajoss teraz dałes do myslenia tzn do sprawdzenia hehe.gif powiem tak wykresow nie bede wrzucał nowych gdyż tak zakreciłem całkiem baypass i podregulowałem parownik tak żeby za dużej rożnicy nie było ale jest dużaaa ok 60-70 kroków i nie moge zejsc niżej zmniejszyłem czas nakładania benz/gaz do 0.5 i prawie nie wiadomo kiedy sie przełącza 270751858-jezyk.gif ale jest tak jak piszesz cut-off cały czas działa jak go włącze wiec jest wyłączony powiem wiecej tryb nauka nie ma konca confused.gif no i kolejna uwaga z Towojej strony to ten zle podpiety tps musze sie dobrze przyjrzec instalce i jutro zabieram znów lapka aby zmienic na wtrysk mono-bosh dzieki wielkie napisze co i jak wyszlo zlosnik.gif

P.S. Co do mikserów napisałem że są dwa rodzaje bo gdzies już na forum czytalem także sorki za wprowadzanie w błąd

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam Was serdecznie!!!

Podziele sie nowymi spostrzeżeniami wiec zmienilem na jakis czas TPS na Bosh-Mono ale zaczęły się cuda dziac tzn. jak wcisne mocniej gaz dostaje takiego zamuła że się jechać nie da także pewno tak jak poprzednik pisał mam zle podpiętego narazie wróciłem do ustawienia lin-0,5 bo jakoś jedzie jak narazie w miare normalnie tylko jak za szybko sie przełączy na gaz po starcie to przymula jak sie doda gazu ale wystarczy przełączyc na Pb i spowrotem na LPG i jest ok jak bedzie troche cieplej to mam w planach przejrzec te moja instalacje i parownik rozbebeszyć pomału bo juz niedługo bedzie ponad 40tyś na Lpg jak macie jakiesś nowe sugestie chętnie prztestuje i podziele się wynikami Pozdrawiam pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.