Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak mcno mają hamować hamulce ?

Featured Replies

Napisano

Teraz bardziej ważne dla mnie to tylne hamulce.Ręczny i nożny.(lewe koło mi nie hamuje).

Czy ręczny powinien być mocniejszy od nożnego ?

Przeglądałem stare wydruki i było kiedyś od 100 do 150 kg,ale niewiem ile kg powinno być by móc ocenić czy jest lepiej niż dobrze czy do dobrze trochę brakuje.

Napisano

> Teraz bardziej ważne dla mnie to tylne hamulce.Ręczny i nożny.(lewe koło mi nie hamuje).

> Czy ręczny powinien być mocniejszy od nożnego ?

> Przeglądałem stare wydruki i było kiedyś od 100 do 150 kg,ale niewiem ile kg powinno być by móc

> ocenić czy jest lepiej niż dobrze czy do dobrze trochę brakuje.

nożny hamulec ma ograniczenie siły w postaci korektora

ręczny nie...

co do siły hamowania hamulca zasadniczego (nożnego):

jak już będą oba koła równo brać to przeprowadź regulacje korektora.

podciągasz go na maksa i testujesz na szutrowej nawierzchni.

Tył przy podciągnięciu na maksa powinien się szybciej ob przodu blokować (Jeśli nie to wymień sprężynę na nową i naspawaj otwory od niej w blaszce mocowanej do tylnej belki).

Następnie po trochu zmniejszasz naciąg, do momentu, w którym przód zablokuje się pierwszy.

Przy taki ustawieniu należy jednak się nieco pilnować przy ostrym hamowaniu na łukach.

Za to następuje wyraźne skrócenie drogi hamowania.

pozdr

Napisano
  • Autor

Tyle,że ja nie mam korektora. hmm.gifCzy to oryginał,czy ktoś to kiedyś tak przerobił nie wiem.Coś mi się przypomina,że ręczny ma mieć 16% chyba masy całkowitej na oś.To by dało jakieś z całk.1200kg-95 kg/jedno koło.Jak za mocno ciągnę ręczny to mi się linka zrywa,ale te 100 kg kiedyś na ręcznym(5 ząbek) uzyskiwałem.Jak pociągłem bardzo mocno na 6 ząbek to do 150 kg doszło i linka się cała postrzępiła.Będę wymieniał cylinderki bo wiem,że co jakiś czas się blokowały i nożny przestawał hamować.

Z tyn naciskaniem na pedał hamulca to na razie na przeglądach poza wszelkimi normami więc można se mocniej cisnąć niż te normatywne 40 kg.A przez to trudno ocenić jak mocno tył ma hamować.Na przednich hamulcach przy niezbyt mocnym naciskaniu wychodziło najczęściej 200 do 250 kg/koło.Może pomoże oczyszczenie ,odtłuszczenie...

Napisano

> Tyle,że ja nie mam korektora.

icon_eek.gif

Nie masz korektora siły hamowania?!

Musi być... pod tylnimi drzwiam po lewej stronie.

Napisano

> Przy taki ustawieniu należy jednak się nieco pilnować przy ostrym hamowaniu na łukach.

Raczej zawsze należy się pilnować podczas ostrego hamowania na łukach, ale chyba o to chodzi w ustawieniu hamulców żeby tył blokował się minimalnie później niż przód hmm.gif

Napisano

> Raczej zawsze należy się pilnować podczas ostrego hamowania na łukach, ale chyba o to chodzi w

> ustawieniu hamulców żeby tył blokował się minimalnie później niż przód

ale przy jeździe po łuku wewnętrzne koło jest czasem dość mocno odciążone i może się zablokować przy mocniejszym hamowaniu szybciej od przednich.

Osobiście mi to nie przeszkadza, ale trzeba o tym napisać żeby nikt nie był tym zaskoczony (po regulacji korektora wg sposobu podanego przeze mnie).

pozdr

Napisano

> ale przy jeździe po łuku wewnętrzne koło jest czasem dość mocno odciążone i może się zablokować

> przy mocniejszym hamowaniu szybciej od przednich.

> Osobiście mi to nie przeszkadza, ale trzeba o tym napisać żeby nikt nie był tym zaskoczony (po

> regulacji korektora wg sposobu podanego przeze mnie).

> pozdr

W sumie racja ok.gif W każdym razie takie ustawienie wydaje mi się być optymalne i ja bym właśnie tak wyregulował. A co na to producent auta? Bo z tego co pamiętam to przynajmniej w Uno regulacja wygląda tak, że przy załadowanym bagażniku obciąża się dźwignię na belce i wtedy się dokręca śrubę, ale czy wtedy wyjdzie, że jednak tył będzie dużo później blokował się niż przód? hmm.gif

Napisano

> W sumie racja W każdym razie takie ustawienie wydaje mi się być optymalne i ja bym właśnie tak

> wyregulował. A co na to producent auta? Bo z tego co pamiętam to przynajmniej w Uno regulacja

> wygląda tak, że przy załadowanym bagażniku obciąża się dźwignię na belce i wtedy się dokręca

> śrubę, ale czy wtedy wyjdzie, że jednak tył będzie dużo później blokował się niż przód?

dużo później niż przy metodzie przeze mnie opisanej.

adekwatnie dłuższa będzie też droga hamowania.

wynika to z przepisów wymuszających zachowanie stabilności pojazdu podczas hamowania.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie masz korektora siły hamowania?!

> Musi być... pod tylnimi drzwiam po lewej stronie.

Niebyło sprężyny to żem myślał że korektora też nie ma.Ale poszukałem i znalazłem.Brakującą sprężyne już kupiłem(28 plnów).

Napisano
  • Autor

Dzięki za ostrzeżenie co się stanie gdy tylne koła zaczną mocno hamować.Wygląda na to,że ostatnie 40 kkm przejechałem hamując tylko przednimi hamulcami. Z mocniejszymi tylnymi hamulcami trzeba będzie się nauczyć jezdzić.

Napisano

> Dzięki za ostrzeżenie co się stanie gdy tylne koła zaczną mocno hamować.Wygląda na to,że ostatnie

> 40 kkm przejechałem hamując tylko przednimi hamulcami. Z mocniejszymi tylnymi hamulcami trzeba

> będzie się nauczyć jezdzić.

Wydaje mi sie, ze bylo dokladnie odwrotnie - gdy mi pekla sprezyna korektora to tyl blokowal sie przy niemal kazdym depnieciu w hamulec icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze bylo dokladnie odwrotnie - gdy mi pekla sprezyna korektora to tyl blokowal sie

> przy niemal kazdym depnieciu w hamulec .

Generalnie brak sprężyny = brak hamulców z tyłu.

Chyba, że korektor się zablokował się w pozycji max naciągu a sprężyna swoją przy okazji potem poleciała.

Napisano

> Generalnie brak sprężyny = brak hamulców z tyłu.

Potwierdzam, pękła sprężyna tył nie hamował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.