Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Halogeny Corsa C - nowa instalacja / wł. fabryczny

Featured Replies

Napisano

Panowie, może Ktoś z Was montował do swojego Opla halogeny, który nie był w nie wcześniej wyposażony i nie posiadał instalacji.

Problem polega na tym, że chcę wykorzystać oryginalny przycisk i muszę coś wykombinować, aby było podtrzymanie impulsu. Włącznik niestety działa tylko impulsowo, czyli załączenie jak i wyłączenie to nic innego jak podanie impulsu.

Resztę instalacji sobie zrobię, kostki do halogenów już mam itd. Problemem jest tylko rozwiązanie sterowania icon_rolleyes.gif

Napisano

Kumpel mial podpiete pod tylne halogeny.

Ja proponuje poszukac BCM na allegro lub podobnych z samochodu, ktory mial halogeny, albo poprosic elektronika aby zrobil taki uklad aby zalaczal sie pojedynczym impulsem.

Napisano

Nie wiem, po co tak chce Ci się kombinować.

Kup na allegro oryginalny włącznik z halogenami, w ASO kawałek instalacji pod halogeny a będziesz miał zrobione jak należy. Nie wiem, co kieruje ludźmi próbującymi robić druciarnię we własnym aucie spineyes.gif

Link do OCFC , znajdziesz tam wszystko, co Cię interesuje.

Napisano

> Kumpel mial podpiete pod tylne halogeny.

> Ja proponuje poszukac BCM na allegro lub podobnych z samochodu, ktory mial halogeny

Akurat Corsa C nie wymaga wymiany BCM przy dokładce halogenów.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, po co tak chce Ci się kombinować.

> Kup na allegro oryginalny włącznik z halogenami, w ASO kawałek instalacji pod halogeny a będziesz

Nie czytałeś uważnie - ja już wszystko mam (oryg. włącznik, wiązkę do halogenów, przekaźnik i bezp.)

> miał zrobione jak należy. Nie wiem, co kieruje ludźmi próbującymi robić druciarnię we własnym

> aucie

Ja też nie rozumiem dlatego pytam skromny.gif

> Link do OCFC , znajdziesz tam wszystko, co Cię interesuje.

Widzisz, akurat nie mam zamiaru robić druciarstwa dlatego pytam o co pytam wink.gif

OCFC przeglądałem - i nadal jestem w punkcie wyjścia wink.gif

Zrozum, że oryginalny przycisk halogenów podaje tylko i wyłącznie impuls prądowy. Sam przekaźnik i bezpiecznik w niczym Ci nie pomogą o ile nie będziesz miał sposobu na podtrzymanie sygnału na przekaźniku.

Historie osób, które znalazły wiązkę oryg. pod zderzakiem i dołożyli tylko bezpiecznik, przekaźnik i halogeny to zupełnie inna bajka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kumpel mial podpiete pod tylne halogeny.

> Ja proponuje poszukac BCM na allegro lub podobnych z samochodu, ktory mial halogeny, albo poprosic

Nie trzeba zmieniać softy do halogenów ani samych sterowników, ponieważ w Corsie C opcja przednich świateł przeciwmgielnych nie jest w nie wpisywana.

> elektronika aby zrobil taki uklad aby zalaczal sie pojedynczym impulsem.

Właśnie chyba tylko taki układ mnie ratuje - myślałem właśnie, że Ktoś już coś takiego rozpracował smile.gif

Napisano

No widocznie się nie rozumiemy, bo dołożenie przekaźnika jak fabryka nakazała spełnia zadanie i nie trzeba trzymać guzika na desce aby halogeny świeciły.

Naciskając przycisk na włączniku zespolonym sygnał trafia do BCM i stamtąd jest realizowane podtrzymanie przekaźnika. Więc nie rozumiem czego dalej szukasz.

Masz w ogóle założoną tą wiązkę do halogenów i przekaźnik czy tylko filozofujesz?

Napisano
  • Autor

> No widocznie się nie rozumiemy, bo dołożenie przekaźnika jak fabryka nakazała spełnia zadanie i nie

> trzeba trzymać guzika na desce aby halogeny świeciły.

> Naciskając przycisk na włączniku zespolonym sygnał trafia do BCM i stamtąd jest realizowane

> podtrzymanie przekaźnika. Więc nie rozumiem czego dalej szukasz.

> Masz w ogóle założoną tą wiązkę do halogenów i przekaźnik czy tylko filozofujesz?

Na prawdę mnie nie rozumiesz - albo czytasz tylko to co chcesz i zauważasz tylko niektóre rzeczy.

Mam wiązkę z gniazdami do halogenów dokupioną. Sam samochód jest wyposażony tylko i wyłącznie w wiązkę do lamp i czujnika temp. (bez złącza szerokiego na przedłużenie wiązki halog.).

Skrzynka bezpieczników jest pusta (brak pinów dla przekaźnika i bezp.). Dołożenie tych dwóch rzeczy to nie problem ale ich wysterowania za pomocą oryg. włącznika już tak wink.gif

Czyli robiąc instalację mam wyciągnąć sygnał z BCM ?

Napisano

> Akurat Corsa C nie wymaga wymiany BCM przy dokładce halogenów.

Na podstawie czego tak sadzisz? Skoro w BCM jest bezpiecznik, jest przekaznik i uklad sterujacy zalaczaniem tego ukladu. A przycisk w kabinie jest tylko zworka do zadzialania tego ukladu, wlacznik nie dziala na stale, bo po wyjeciu kluczyka i wlozeniu go z powrotem halogeny juz nie dzialaja. Wiem bo jciec moj ma taka corse c z halogenami.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziś zabrałem się za podłączenie halogenów i po poprowadzeniu i podpięciu wszystkich przewodów okazał się problem.

Halogenami migają tylko w chwili naciśnięcia przycisku, natomiast kontrolka świeci ciągle.

Zastosowałem przekaźnik uniwersalny 30A

Problem też jest w tym, że kontrolka halogenów zapala się od razu po włączeniu zapłonu. Nie wiem co się stało, ale odłączenie przekaźnika też nic nie daje.

Może miał Ktoś z Was taki przypadek ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.