Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma mi sie zamula ? od 1 do 2 tys obrotow

Featured Replies

Napisano

Takie mam dziwne wrazenie od paru dni. Jakby sie turbo dziura powiekszyla, w zakresie bez turbiny jest jakos tak wolniej i mam wrazenie przymulenia. Co to moze byc ?

Napisano

> Takie mam dziwne wrazenie

Może być zawór EGR.... tak stawiam na 90% ( recyrkulacja spalin) może sie zacina.... czas wyczyścić a i metalową zaślepke można wstawić..... byle by nie zaślepiać zlosnik.gif

Ja u siebie pierwsze co zrobiłem to wyczyściłem drania łacznie z cewką przy przebiegu 50 tyś km .... i jest ok.gif ale na wiosnę znowu tam ok.gifzerknę .....

Niestety po doświadczeniach w Stilo JTD wiem, ze należy tam co 20-30 tyś km zaglądać i czyścić szatana hehe.gif

Co do zaślepki to do 150 KM silnika jest ta prostokątna a dla 120 KM jest ta w kwadraciku....

284558813-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Napisano
  • Autor

A gdzie on jest (erg do czyszczenia) i jak sie do niego dostac ? smile.gif

Napisano

> A gdzie on jest (erg do czyszczenia) i jak sie do niego dostac ?

Tu masz opis

Co do umiejscowienia to jak zdejmiesz pokrywę z silnika - plastyk do góry... to masz EGR miedzy grodzią kabiny a silnikiem...

Napisano

> Ja u siebie pierwsze co zrobiłem to wyczyściłem drania łacznie z cewką przy przebiegu 50 tyś km

cewkę rozwiercałeś wg manuala ?

dało to coś pozytywnego , takie czyszczenie cewki ?

Napisano

> Takie mam dziwne wrazenie od paru dni. Jakby sie turbo dziura powiekszyla, w zakresie bez turbiny

> jest jakos tak wolniej i mam wrazenie przymulenia. Co to moze byc ?

egr umiera, zaślepic i wyrzucic z softu. W połączeniu z dpfem daje w tym aucie obnizenie spalania o ok 1l.

Pozdro

Napisano

> cewkę rozwiercałeś wg manuala ?

Tak dokładnie tak samo robiłem w STILO i w Crome

> dało to coś pozytywnego , takie czyszczenie cewki ?

Tak.... u mnie cewka z zewnątrz wyglądała OK ale po rozebraniu było multum syfu.... ale nie tylko. One po prostu sa źle spasowane - za ciasno i bardzo źle wykonane wewnątrz, więc nic dziwnego, że nawet nowe moga się zacinać... często o tym sie słyszy.... ja czyściłem pastą do zaworów ok.gif Dodatkowo ważne jest aby ten zawór mechaniczny pracował płynnie - nie lekko bo jest tam sprezyna ale płynnie .... dobrze wyczyścić i przemyć...

Tak dało... w przypadku Cromy po zakupie lekko mi "szarpała" około 2000 tyś/obr po przeczyszczeniu wszystko OK..... 20 tyś km

Napisano

> egr umiera, zaślepic i wyrzucic z softu. W połączeniu z dpfem daje w tym aucie obnizenie spalania

> o ok 1l.

> Pozdro

Zgodzę się z wywaleniem DPF-u ok.gif to jest oszczędność paliwa ale ja mam inne zdanie odnośnie EGR-a hehe.gif jak doskonale wiesz wink.gif

Powiem więcej... z zablokowanym EGR-em w pozycji częściowo otwartej STILO JTD na dystansie 100 km spaliło 3,2 litra.... ale sie jechac nim nie dało sick.gif max 60-70 km/h

Napisano
  • Autor

> Zgodzę się z wywaleniem DPF-u to jest oszczędność paliwa ale ja mam inne zdanie odnośnie EGR-a

> jak doskonale wiesz

A jakie jest Twoje zdanie na temat EGR ? Sprobowalbym sam przeczyscic ale nie wiem czy dam rade :/

Napisano
  • Autor

> egr umiera, zaślepic i wyrzucic z softu. W połączeniu z dpfem daje w tym aucie obnizenie spalania

> o ok 1l.

> Pozdro

Nie moge Ci wyslac PW bo masz juz max w skrzynce smile.gif

Napisano

> A jakie jest Twoje zdanie na temat EGR ? Sprobowalbym sam przeczyscic ale nie wiem czy dam rade :/

Tu sobie przeczytaj.... bo nie chce mi się po raz nty o tym pisać i wchodzić w polemiki

W przypadku Cromy zaślepienie EGR-u bez ingerencji w programie "kasety silnika" spowoduje wyświetlenie na desce komunikatu alarmu i błędu ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.