Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ESP w wyposazeniu seryjnym....

Featured Replies

Napisano

> To może w sytuacji naprawdę ekstremalnej...

> Jeżdzę od 3 lat autem z ESP i nie zanotowałem jego działania poza sytuacjami w których specjalnie

> prowokowałem do działania.....

Działania poduszek powietrznych pewnie też nie zanotowałeś a jednak lepiej je mieć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Skoncz wasc z tym belkotem o wylaczaniu.

To skoncz z tym belkotem o totalitaryzmie. Masz wybor? Masz...

Poza tym tak tego nie lubisz to kup sobie jakies porzadne, mocne RWD sprzed paru lat, zaloz mocna plytkowa szpere, korektor sily hamowania zeby moc calkowicie wywalic ABS i jazda. Wbrew pozorom calkiem tanie rozwiazanie. I nie narzekaj wiecznie...

Napisano

Gadajcie co chcecie, dla 99% ZWYKŁYCH użytkowników samochodów wprowadzenie ESP jest świetnym rozwiązaniem. Nie jednemu skórę uratuje.

Napisano

> Działania poduszek powietrznych pewnie też nie zanotowałeś a jednak lepiej je mieć.

> Pozdrawiam BAS

Poduszki należą do gruby urządzeń podnoszących bezpieczeństwo w sposób "bierny"

ESP podobnia jak ABS podbnosi w sposób czynny..

Nie chce mi się wierzyć że tego nie wiesz... raczej "zapominasz" bo tak Ci wygodniej do dyskusji...

Napisano

> 1. Jak duzy wzrost cen spowoduje obowiazkowy montaz ESP w autach? Niech bedzie na przykladzie

> kompaktu i klasy D.

1 000 PLN w kompakcie to IMO max.

W klasie D to od dawna standard.

> 2. Mam nadzieje ze wprowadza ESP z mozliwoscia wylaczenia go, bo juz widze miny kierowcow

> potrafiacych ogarnac dobrze samochody RWD jak i tych co FWD slizgaja sie na parkingach.

Yhyyyyy...

Napisano

> czy to znaczy ze tata indica i Lada Niva beda od listopada wyposazone w ten system, czy znikna z

> rynku?

Obydwa są produkowane poza UE.

Podobnie jak w przypadku ABS jest to (zapewne) dobrowolne zobowiązanie producentów, które durni pismacy uzali za "obowiązkowe".

Napisano

> 1 000 PLN w kompakcie to IMO max.

Oj, może być i 2 razy więcej. Dla przykładu, wg cennika na stronie jednego z warszawskich dealerów Toyoty: 2000 zł w przypadku corolli benzynowej kosztujacej ok. 70000 zł natomiast w najbogatszej wersji kosztującej ok. 85000 jest w standardzie, bez dopłaty.

Napisano

> Oj, może być i 2 razy więcej. Dla przykładu, wg cennika na stronie jednego z warszawskich dealerów

> Toyoty: 2000 zł w przypadku corolli benzynowej kosztujacej ok. 70000 zł natomiast w

> najbogatszej wersji kosztującej ok. 85000 jest w standardzie, bez dopłaty.

Mówisz o cenie w opcji, ja mówię o cenie o jaką może wzrosnąć cena końcowa modelu przy wrzuceniu systemu typu ESP do standardu.

To BARDZO różne ceny - koszt końcowy produkcji danej opcji vs jej cena cennikowa jest tak +/- o jedno zero niższy :-)

Napisano

> Poduszki należą do gruby urządzeń podnoszących bezpieczeństwo w sposób "bierny"

> ESP podobnia jak ABS podbnosi w sposób czynny..

> Nie chce mi się wierzyć że tego nie wiesz... raczej "zapominasz" bo tak Ci wygodniej do dyskusji...

Wiem, ale nie ma to znaczenia. Chodziło mi o to, że póki jest dobrze to jest dobrze i żadne systemy nie są potrzebne. Zaczynają być potrzebne jak już nie jest dobrze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To skoncz z tym belkotem o totalitaryzmie. Masz wybor? Masz...

Nawet jesli dzis mozesz to wylaczyc (a nie w kazdym)

to za chwile nie bedziesz mogl, bo wszystko do tego zmierza.

Napisano

> Wiem, ale nie ma to znaczenia. Chodziło mi o to, że póki jest dobrze to jest dobrze i żadne systemy

> nie są potrzebne.

Poduszska z założenia działa raz...

I to że nie działała wcześniej nie jest dowodem że nie jest potrzebna

Natomiast ESPmoże manifestować swoją obecność częściej....

A skoro się nie włącza to zachodzą dwa czynniki.

1 Rozważny kierowca.

2. Dobrze zaprojektowany "stabilny" samochód...

Z obu należy się cieszyć...

Napisano

> Nawet jesli dzis mozesz to wylaczyc (a nie w kazdym)

> to za chwile nie bedziesz mogl, bo wszystko do tego zmierza.

Eeeeeee...od czego sa bezpieczniki smile.gif

Poza tym w wiekszosci nowych dupowozow to faktycznie lepiej nie wylaczac bo nieprzewidywalne toto zupelnie, a i frajdy nie daje zadnej. W sportowych mozliwosc odlaczenia jest raczej niezagrozona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.