Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

user Grand Cherokee 1999/2000 3,1 TD proszony do tablicy

Featured Replies

Napisano

Witam jestem na etapie przemyśleń zakupowych. Interesują mnie sprawy dotyczące eksploatacji , czyli na co zwrócić uwagę kupując (czyli słabe punkty ) i ew wrażenia co to automatycznej skrzyni biegów.

Napisano

> Witam jestem na etapie przemyśleń zakupowych. Interesują mnie sprawy dotyczące eksploatacji , czyli

> na co zwrócić uwagę kupując (czyli słabe punkty ) i ew wrażenia co to automatycznej skrzyni

> biegów.

3.1 - odpuść - lepszy jest 2.7

A jeszcze lepiej V8 palacz.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> 3.1 - odpuść - lepszy jest 2.7

> A jeszcze lepiej V8

no właśnie zakładam też opcję crd z mersia ... benzynka odpada jeżdżę tylko na gnojówce zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie zakładam też opcję crd z mersia ... benzynka odpada jeżdżę tylko na gnojówce

podobno tylko krowa nie zmienia poglądów zlosnik.gif

Napisano

> Witam jestem na etapie przemyśleń zakupowych. Interesują mnie sprawy dotyczące eksploatacji , czyli

> na co zwrócić uwagę kupując (czyli słabe punkty ) i ew wrażenia co to automatycznej skrzyni

> biegów.

3.1 to silnik produkcji VM

jak nie chcesz znienawidzić Jeep to go nie kupuj

CRD lepszy

szkoda, że nie dasz się na benzynkę z gazem namówić

silniki V8 łatwo się gazują i lepiej znoszą eksploatację w warunkach miejskich

CRD jest dobry w trasę, te silniki lubią być dogrzane, więc jeśli samochód będzie stał pod chmurką, a Ty będziesz nim jechał jakieś 15 km do pracy to imho lepiej benzynkę, albo inne auto

co do automatu to poczytaj TUTAJ

Napisano

to przy okazji kłeszyn mam:

znajomy ma XJ 4,0. chciałem go kupić ale automat się sesrau... nie mniej się zastanawiam, czy nie warto by go i tak łyknąć, bo sprzęt jest fajny tylko ta skrzynia.

Warto się w to bawić zakładając, że kupię za cenę rekompensującą koszty naprawy / wymiany skrzyni?

Napisano

> to przy okazji kłeszyn mam:

> znajomy ma XJ 4,0. chciałem go kupić ale automat się sesrau... nie mniej się zastanawiam, czy nie

> warto by go i tak łyknąć, bo sprzęt jest fajny tylko ta skrzynia.

> Warto się w to bawić zakładając, że kupię za cenę rekompensującą koszty naprawy / wymiany skrzyni?

jeśli reszta auta jest znana i według Ciebie do użytkowania to imho warto

pytanie tylko co się działo z autem skoro skrzynia się skończyła

Napisano

znam gościa - żaden tam off...

a nawet nie pytałem co się stało mu w tą skrzynię grinser006.gif z góry założyłem, że nie chcę uszkodzonego, ale w sumie... hmm.gif

Napisano

Jak w dobrym stanie to brać. XJ-y są piękne cool.gif

Napisano

> znam gościa - żaden tam off...

> a nawet nie pytałem co się stało mu w tą skrzynię z góry założyłem, że nie chcę uszkodzonego, ale

> w sumie...

ten automat ciężko zabić - chyba że się oleju nie zmienia albo nabrało wody do skrzyni. Ale w razie czego skrzynia używana to koszt około 700-800 pln plus montaż więc nie tragedia.

Napisano

Z tym dogrzewaniem CRD to bajka. Jak każdy samochód WJ z CRD ma wady i zalety. Swojego używam na co dzień na dojazdy do pracy - 5km. Nie zauważyłem żeby coś mu dolegało, a rozgrzewa się do ok 70 stopni. Jak w każdym aucie podstawa to regularne przeglądy i wymiana płynów ustrojowych: silnik 12k, reduktor, mosty 12 k lub co rok,ASB 60k, wspomaganie, hamulce, chłodnica co3 lata. Jak dbasz o auto to posłuży Ci wieki bez względu na markę, chyba, że faktycznie masz silnik wm, który jest dedykowany do łodzi i na takie potrzeby powstał.

Napisano

> Z tym dogrzewaniem CRD to bajka. Jak każdy samochód WJ z CRD ma wady i zalety. Swojego używam na co

> dzień na dojazdy do pracy - 5km. Nie zauważyłem żeby coś mu dolegało, a rozgrzewa się do ok 70

> stopni. Jak w każdym aucie podstawa to regularne przeglądy i wymiana płynów ustrojowych:

> silnik 12k, reduktor, mosty 12 k lub co rok,ASB 60k, wspomaganie, hamulce, chłodnica co3 lata.

> Jak dbasz o auto to posłuży Ci wieki bez względu na markę, chyba, że faktycznie masz silnik

> wm, który jest dedykowany do łodzi i na takie potrzeby powstał.

Chyba nie mi miałeś odpisać. Ile kkm już zrobiłeś?

Napisano

> to przy okazji kłeszyn mam:

> znajomy ma XJ 4,0. chciałem go kupić ale automat się sesrau... nie mniej się zastanawiam, czy nie

> warto by go i tak łyknąć, bo sprzęt jest fajny tylko ta skrzynia.

> Warto się w to bawić zakładając, że kupię za cenę rekompensującą koszty naprawy / wymiany skrzyni?

Skrzynia w XJ to to japonska AW4 czyli bardzo dobra konstrukcja. Oczywiscie nic nie jest wieczne tym bardziej ze auto ma sporo lat. osobiscie bym nie remontowal bo zbyt tanie auto wiec szukac uzywki i cieszyc sie z jeepa smile.gif

Napisano

> 3.1 to silnik produkcji VM

> jak nie chcesz znienawidzić Jeep to go nie kupuj

no właśnie, w czym 3,1 jest taki zły?

Napisano

> Z tym dogrzewaniem CRD to bajka. Jak każdy samochód WJ z CRD ma wady i zalety. Swojego używam na co

> dzień na dojazdy do pracy - 5km. Nie zauważyłem żeby coś mu dolegało, a rozgrzewa się do ok 70

> stopni. Jak w każdym aucie podstawa to regularne przeglądy i wymiana płynów ustrojowych:

> silnik 12k, reduktor, mosty 12 k lub co rok,ASB 60k, wspomaganie, hamulce, chłodnica co3 lata.

> Jak dbasz o auto to posłuży Ci wieki bez względu na markę, chyba, że faktycznie masz silnik

> wm, który jest dedykowany do łodzi i na takie potrzeby powstał.

a przypadkiem nie powinien do 90? hmm.gif

nie wiem ile przejechałeś ale pogadamy za jakieś 50 kkm takiego niedogrzanego użytkowania

Napisano

> no właśnie, w czym 3,1 jest taki zły?

Lubi się przegrzewać - lubią uszczelki strzelać -

Też swojego czasu chciałem diesla - ale się naczytałem np. na jeep.org.pl - i się wyleczyłem z 3.1 -- jeśli już diesel to 2.7 ok.gif

Ja skończyłem na V8 4.7 - i ten tez polecam ok.gif

Napisano

ja znam silniki 2,5 VM, te z poprzedniej generacji Cherokee, a 3,1 jest jego rozwinięciem. O ile z 2,5 jest masa kłopotów, o tyle chaiałbym się dowiedzieć konkretnie co dolega temu 3,1.

Napisano

> ja znam silniki 2,5 VM, te z poprzedniej generacji Cherokee, a 3,1 jest jego rozwinięciem. O ile z

> 2,5 jest masa kłopotów, o tyle chaiałbym się dowiedzieć konkretnie co dolega temu 3,1.

Weiec konkretnie w 3.1 jest znacznie mniej problemow niz z slawnym 2.5. Oczywiscie nadal sa problemy z przegrzewaniem ale to glownie dotyczy calosci konstrukcji jak i wieku auta.

Glowny powod zeby unikac tego silnika to niska kultura pracy,slaba moc, duze spalanie. Jesli diesel to 2.7 jesli ma byc 3.1 to rozsadniej i taniej wyjdzie kupic WJ z 4.0 lub 4.7.

Ja wiem ze ceny WJ z 3.1 kusza bo sa niskie ale to jest wlasnie efekt tego badziewnego silnika sick.gif

Napisano

> Weiec konkretnie w 3.1 jest znacznie mniej problemow niz z slawnym 2.5. Oczywiscie nadal sa

> problemy z przegrzewaniem ale to glownie dotyczy calosci konstrukcji jak i wieku auta.

> Glowny powod zeby unikac tego silnika to niska kultura pracy,slaba moc, duze spalanie. Jesli diesel

> to 2.7 jesli ma byc 3.1 to rozsadniej i taniej wyjdzie kupic WJ z 4.0 lub 4.7.

> Ja wiem ze ceny WJ z 3.1 kusza bo sa niskie ale to jest wlasnie efekt tego badziewnego silnika

Nic nowego nie dodam - a po całości mogę to jedynie potwierdzić ok.gif

Napisano

> Weiec konkretnie w 3.1 jest znacznie mniej problemow niz z slawnym 2.5.

Ja akurat VM w Alfie Romeo lubiłem zlosnik.gif

> Oczywiscie nadal sa

> problemy z przegrzewaniem ale to glownie dotyczy calosci konstrukcji jak i wieku auta.

Wypadające laski popychaczy, problemy z dzwigienkami to w 3,1 już przeszłośc?

>Glowny powod zeby unikac tego silnika to niska kultura pracy

to akurat wręcz dla mnie zaleta. wolę szorstką pracę starych diesli niż "brzęczenie" tych z bezpośrednim wtryskiem. A benzynówki amerykańskie mnie co najwyżej bawią zlosnik.gif

Napisano

> Ja akurat VM w Alfie Romeo lubiłem

Szacun wink.gif

> Wypadające laski popychaczy, problemy z dzwigienkami to w 3,1 już przeszłośc?

A ty odpowiem że to dalej 3.1 hehe.gif

> to akurat wręcz dla mnie zaleta. wolę szorstką pracę starych diesli niż "brzęczenie" tych z

> bezpośrednim wtryskiem. A benzynówki amerykańskie mnie co najwyżej bawią

Kup to 3.1 - się pośmiejemy hehe.gifoink.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.