Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z Egr...

Featured Replies

Napisano

Szukałem na forum ale nic nie znalazłem... Pacjent to Asta G, silnik X18XE1. Świeci się kontrola na desce, po odczytaniu błedu występuje tylko jeden:

P0403 - Przerwany obwód zaworu EGR

Kasuję błąd, ale za chwile znowu się pojawia. Czyściłem Egr i nic nie pomogło. Zarówno na benzynie jak i na gazie występuje błąd, wiec instalacje raczej wykuczam. Czasami podczas jazdy zgaśnie kontrolka... Nie ma reguły na to... Nie wiem gdzie szukać przyczyny, pomożecie? smile.gif

Napisano

EGR może być uszkodzony "mechanicznie" lub "elektrycznie". W tym drugim przypadku czyszczenie nic nie da. Z drugiej strony, to że komp sygnalizuje błąd EGR nie daje 100% pewności, że to nie coś innego. Na allegro ogłasza się firma (klik) która twierdzi, ze skutecznie naprawia EGRy używając oryginalnych części zamiennych - ciekawe, czy są skuteczni?

k.

Napisano

> P0403 - Przerwany obwód zaworu EGR

No właśnie przerwany obwód, a nie nieprawidłowa pozycja. Problemem może być wiązka, wtyczki, zawór (problem z cewką, albo potencjometrem). W najgorszym wypadku może być problem z ECU. Najlepiej byłoby podłączyć auto pod coś co ma możliwość odczytu parametrów bieżących. Wtedy widać jakie uchylenie zaworu proponuje ECU, a jaki dostaje sygnał zwrotny z zaworu. Dodatkowo testerem można wykonać test elementu, to znaczy wymusić otwarcie i patrzeć co się dzieje.

To nie są tanie rzeczy, w mojej opinii lepiej poświęcić więcej czasu i pieniędzy na diagnozę niż niepotrzebnie wymienić coś w ciemno.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem dalej nie jest rozwiązany. Pojawiły się następujące zmiany, a raczej nowe błędy. Ale od początku, oprócz opisanego wcześcniej błedu, pojawia się:

P0325 - Nieprawidłowy sygnał sensora spa- lania stukowego

P0110 - Za wysokie napięcie temperatura powietrza wlotowego

Pierwszy po wykasowaniu po pewnym czasie wraca. Drugi pojawił się dosłownie raz. Błąd z EGR jest cały czas i pomimo wykasowania wraca odrazu.

Podpinałem OP-COMA i napiecie akumulatora wynosi między 13,7, a 13,8 V na odpalonym samochodzie. Podczas dużego obciążenia spada nawet do 13,2 V. Ruszając kierownicą lub bawiąc się szybami zaczynają "falować" obroty... Wartość rzeczywista recyrkulacji spalin (EGR) 1 V, Stosunek impulsów EGR (Recyrkulacja Gazu Wydechowego) 7 % i te wartości wogóle się nie zmieniają. Objawy występują zarówno na gazie jak i benzynie. Zauważylem że przy prędkości ponad 80 samochód wchodzi w tryb awaryjny i wywala wtedy ten błąd z czujnikiem spalania stukowego. Wymieniłem świece narazie, byłem u gazownika, z gazem wszystko ok. Stawiam na następujące rzeczy:

-sterownik silnika

-alternator

-akumulator

-regulator napięcia.

Od czego zacząć, albo jakie są wasze przypuszczenia. Jakieś 2 lata temu naprawiałem już sterownik, wtedy nie palil na jeden, błąd z cewką numer 4....

Napisano

Z twojego opisu ewidentwie wniosku, że EGR nie pracuje.

U mnie przy podpięty kompie EGR zmienia wartości już po dodaniu gazu bez jazdy.

Z doświadczenia wiem, że jak EGR nie chodzi to z silnikiem dzieją się cuda.

Jeśłi chodzi o napięcia to masz OK. To są odczyty ze sterownika a nie z akumulatora. A że obroty falują jak kręcisz kierownicą to normalne.

Zacznij od EGR.

Napisano
  • Autor

A czemu wartosc zaworu EGR jest 1V, nie powinna byc wieksza? Czy to oznacza ze sterownik nie daje pradu na EGR? Czy pozostale bledy ktore sa zwiazana z napieciem moge byc spowodowane uszkodzonym zaworem EGR? Rozumiem ze nalepiej sprawdzi EGR podpinajac pod akumulator?

Dzisiaj wyczyscilem egr, po podpieciu bezposrednio pod akumulator grzybek sie wysuwa... Napiecie na wtyczce do EGR jest, wiec komupter raczej dziala. Czy w takim przypadku mozliwe jest uszkodzonie elektroniki w EGR i dlatego jest blad, pomimo ze po podpieciu pod aku dziala?

Napisano

Jak podepniesz EGR pod aku i się wysunie nie oznacza że jest sprawny.

ECU zarządza EGR tz. puszcza odpowiedni sygnał/napięcie na EGR i również zwrotnie otrzymuje informację o stanie EGRu.

Diagnozując Opel Scannerem widać też wartość oczekiwaną.

Teraz trochę pojadę z teorią.

Według mnie jak masz walniey EGR to w pierwszym etapie ECU próbuje tak przystosować SensorMapy aby silnik dalej pracował.

Wtedy może sypac błędami dla innych elementów ale i tak na końcu przy odczycie błedów będą not present.

Niestety nie udaje mu się więc wywala błąd odcina EGR i przyjmuje wartości Awaryjne. Wtedy masz błąd present dla EGR.

Jak błąd wykasujesz to ECU znowu próbuje się dostosować i tak w kółko.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Założyłem nowy EGR i problem dokładnie ten sam... Czyli jedyna możliwość to uszkodzony ECU?

Napisano

> Założyłem nowy EGR i problem dokładnie ten sam... Czyli jedyna możliwość to uszkodzony ECU?

Ja jak miałem w F-ce problem z zaworem EGR i byłem zmuszony go wymienić w salonie niestety, powiedziano mi, że jeśli bedzie sie pojawiał jeszcze błąd to do sprawdzenia jest wiązka elektryczna, czy czasem gdzieś nie przetarta. Może iśc tym tropem.

Napisano

Ralfik77 ma rację sprawdź kable od ECU do EGR może jakiś ma poprostu przerwę.

A jak nie to pozostaje ECU podmienić.

Masz czym diagnozować sam robisz przy aucie czy jeździsz do mechaniora?

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.