Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Case] Taki gazowy... Kilka pytań, trochę dochodzeniowy...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Historię mam taką...

Instalka II generacji.

Samochód smigał bez zająknięcia.

Od pewnego czasu w wozidle zaczęło czuć gazem w trakcie jazdy.

Po średnio długim postoju w pomieszczeniu zamkniętym, również dało sięwyczuć wyraźną woń gazu...

Zasięg na buelce zalanej pod korek również zmalał o jakieś 30%...

Samochód pojechał do gaziarza.

On orzekł, że winny jest parownik... OK, był wiekowy, miały prawo sparcieć membrany....

Wymieniono na zregenerowany.

I zaczęła się polka...

Czy aut przestało gubić gaz...? Nie wiem, nie było nam dane się przekonać.

Po pierwsze (i tu pytanie pierwsze) samochód jeździł wporzo na zimno, czym cieplejszy, tym tracił moc. Gdy wskazówka opierała się o przysłowiowe 90* ciężko było już jechać. Na obroty wchodził baaaardzo leniwie - mimo buta w podłodze, płynne dozowanie też nie dawało jakiegokolwiek efektu. Na jałowym pyrkał niemiło, obroty nie falwały, po prostu wisiały w okolicach 600... i tak sie telepał...

Auto robi raczej krótkie przebiegi, grafik gaziarza był obciązony, doszedłem do wniosku, że przelatam butle gazu i dopiero się udam na ponowną regulację, a niech się reduktor wygrzeje, może pomoże...

I finalna atrakcja z dnai dzisiejszego - strzał w filtr powietrza - nie dał rady - po prostu uwaliło wieko obudowy w polowie... No cóż... Szarpać mi się chce... Nie jestem fachem, ale jak dla mnie to efekt zbyt ubogiej mieszanki - koncepcja trzyma się kupy.

Pytanie - czy mam rację?

1/ strzały;

2/ utrata mocy wraz ze zwiększaniem temperatury silnika;

3/ przed reperacją i na gazie, i na benie auto śmigało bez problemów

Jakiś umocowanie techniczne mojej koncepcji?

Po telefonie do gazownika dowiedziałem się, że regulował go na analizatorze spalin sick.gif. Eh... Jegomość twierdzi, że winne kable WN. OK, mógłbmym się zgodzić, gdyby nie fakt, że wcześniej samochód śmigał na gazi w porządku.

No i jeszcze... co się mogło spnać w trakcie bąka? Na benie samochód wciąż działa spoko. Na gazie - po przełaczeniu - gaśnie natychmiast.

Wiem... takich topików na gazowym było już wiele... Wyżalić się też musiałem... że jeszcze sie cztery kółka na mnie uwzięły. Jak nie uda się tu, to proszę przenieść na HP sick.gif.

Dajcie Panowie jakies hinty jak ugryźć zagadnienie... Jakieś umocowanie filozoficzno - techniczne względem Pana gaziarza, który - mimo, ze bardzo sympatyczny - jednak moim niefachowym, skromnym zdaniem dał lekko pupencję...

Napisano

Wrożki tu nie uświadczysz choć objawy mogą sugerować ubogą mieszankę. Jeżeli sam chcesz dochodzić co jest grane to pierwsze primo a jak nie to odwiedziny u gaziarza i prawidłowa regulacja.

Napisano
  • Autor

> Wrożki tu nie uświadczysz choć objawy mogą sugerować ubogą mieszankę. Jeżeli sam chcesz dochodzić

> co jest grane to pierwsze primo a jak nie to odwiedziny u gaziarza i prawidłowa regulacja.

Wiem, kajam się... buu.gif

Problem w tym, że ->nie<- wiem jaka to instalacja co do szczegółów, na pewno II gen, centralka nieopisana, warunków by przyjrzeć się dokładnie również nie miałem, auto ->nie<- jest moje.

Autko to Ibi 1.4 z 97, kolektor metalowy.

Wiem kurcze, że zagadnienie, które przedstawiam, nosi znamiona lania wosku przez ucho od klucza... ale zapytuje nieco generalniej - mamy auto z typową instalacją II gen i "wtysrało się " w ten sposób przy takich objawach - czy moja teoria jest ok? Co po takim jęknięciu może się sypnąć w typowej instalce elpidżi...

Litości grinser006.gif

Napisano

> jeździł wporzo na zimno, czym cieplejszy, tym tracił moc. Gdy wskazówka opierała się o przysłowiowe 90* ciężko było już jechać.

> I finalna atrakcja z dnai dzisiejszego - strzał w filtr powietrza

Widzę tu winę parownika, takie objawy są, gdy po nagrzaniu silnika membrany robią się sflaczałe - gazownik na zimnym silniku i bez obciążenia wyregulował instalkę, a podczas jazdy wyszły te kwiatki. Może i regenerowany był, ale nie jest to nowy. Regeneracja nie zawsze się udaje, a juz tu nie mamy pewności, czy w ogóle był regenerowany, czy przełożona uzywka z innego auta

> No i jeszcze... co się mogło spnać w trakcie bąka? Na benie samochód wciąż działa spoko. Na gazie -

> po przełaczeniu - gaśnie natychmiast.

jesli jeździ na noPb, to nic się nie uszkodziło oprócz obudowy filtra. Gaśnie, bo dolot jest bardziej otwarty i nie daje podciśnienia do zasysania LPG. Domniemuję, że instalka II gen.

Trzeba najpierw naprawić dolot, potem zabrać się za LPG.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

@master22221

Dzięki za cenna odpowiedź. smile.gif

> Sory, men, for łoftop, but my tutaj have polski forum and Ty could pisać polski.

> Jeśli Ty nie understendujesz polski, Ty możesz iść na kurs polish.

Przepraszam, że ośmieliłem się napisać HP - Hyde Park passed_out.gif

Jakoś nie mogłem pozostać obojętny...

+1

passed_out.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.