Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] pas przedni

Featured Replies

Napisano

witam,

Dawno mnie tu nie było(wcześniej występował mój brat "robinho") ale zaszły w astrze takie zmiany ze ponownie muszę poradzić się fachowców z forum:)

Otóż niedawno doszło do małej stłuczki, wjechałem przy 30kmh na lodzie w tył octavii, w wyniku której uległo deformacji kilka elementów jak maska, błotnik i oczywiscie lampki+zderzak+grill. Wyciekł też płyn z chłodnic(zwykłej na pewno a możliwe że z chłodnicy klimatyzacji też).

Moje pytania:

Czy bez płynu w układzie chłodzenia można przejechać jakiś odcinek (ok 5km) do warsztatu bez uszkodzenia czegokolwiek? Zakładam że pojadę poza godzinami szczytu i do przegrzania nie powinno dojść, jednak czytałem że po otwarciu termostatu zaczynają się jakieś problemy a poza tym nie wiadomo co z pompa wody... frown.gif

Druga sprawa: postanowiłem wymienić pas przedni(nabyłem okazyjnie) bo jego prostowanie i naciąganie przez fachowca zajęłoby wg mnie zbyt dużo czasu(czyt. większy koszt niż wymiana). Czy Wrocławianie mogliby polecić/odradzić mi jakiś warsztat który zrobi(wymiana pasa+montaż ww części które kończę kompletować) to w miarę niedrogo i dokładnie? Ze szczelinomierzem biegać nie będę ale jakoś powinno wyglądać;)

A może ktoś z Was dokonywał samemu wymianę pasa i podzieli się radami?

pozdr

ASTRA F `97 X16SZR

Napisano

> Czy bez płynu w układzie chłodzenia można przejechać jakiś odcinek (ok 5km) do warsztatu bez

> uszkodzenia czegokolwiek?

moim zdaniem nie można

a dlaczego, bo po 5 km zobacz ile stopni ma juz płyn to teraz pomyśl jak silnik już jest nagrzany...

Napisano

kilometr- półtora max zakładając, że startowałbyś od razu po uruchomieniu zimnego silnika.

JAk będziesz jechał dalej, możesz przegrzać silnik co skutkuje popękaniem pierścieni, rzuceniem sie głowicy etc.

Weź lepiej kumpla, linke i wio

Napisano

> Czy bez płynu w układzie chłodzenia można przejechać jakiś odcinek (ok 5km)

Zapomnij.

> A może ktoś z Was dokonywał samemu wymianę pasa i podzieli się radami?

Co Cię konkretnie interesuje?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim czy jest to wykonalne w srednio wyposazonym garazu? Czy potrzebna jest jakas rozporka zeby po wycieciu pasa boki sie nie złozyły do srodka? Czy zamiast spawow mozna ponitowac? Czy sa do astry jakies tabele wymiarowe ktorymi moznaby sie podeprzec przy montazu pasa? Jeszcze cos miałem ale zapomniałem:)

Napisano

> Przede wszystkim czy jest to wykonalne w srednio wyposazonym garazu? Czy potrzebna jest jakas

> rozporka zeby po wycieciu pasa boki sie nie złozyły do srodka? Czy zamiast spawow mozna

> ponitowac? Czy sa do astry jakies tabele wymiarowe ktorymi moznaby sie podeprzec przy montazu

> pasa? Jeszcze cos miałem ale zapomniałem:)

Zrobi to każdy, kto ma migomat, szlifierkę kątową i trochę rozumu w głowie wink.gif

Pas jest dwuczęściowy: góra - dół. Nie wiem czy chcesz wymieniać całość, czy tylko górę (zazwyczaj wymienia się tylko górę, dla dołu wystarczy dobry młotek wink.gif )

Nie nituj, równie dobrze mógłbyś skleić na superglu wink.gif

Tabele pewnie jakieś są, ja nie mam.

Pozdroofka

Napisano

Niby tak. ale jak by zalac tymczasowo maly obieg (np. woda) i wlaczyc nagrzewanie na max ... to te 5 km by zrobil imho

Nie od razu pusci termostat na duzy obieg... ale woda musi byc bez to napewno daleko nie zajedziesz

Choc to ryzykowny zabieg grinser006.gif

Napisano
  • Autor

dzięki Panowie za rady, na wszelki wypadek użyję linki holowniczej i kolegi jako konia pociągowego. mam nadzieję że mimo wyłączonej pompy wspom hamulców dam radę się zatrzymywać na czas a mój uszkodzony hak holowniczy(zdj w załączniku) wytrzyma napięcie:)

Lelku: mój pas jest raczej jednoczęściowy(coś takiego http://allegro.pl/pas-przod-przedni-wzmocnienie-astra-i-1-6-16v-kli-i1381827340.html ). Można go rozpruć na pół tylko że pogięte oprócz okularu na lampę mam także część dolną zwłaszcza hak i uchwyt na wentylator klimy dlatego wymienić chcę jako całość.

Spytałem o nitowanie bo na innym forum znalazłem opis wymiany pasa(dwuczęściowego) gdzie gość zamiast spawów użył M6 smile.gif Idąc tym tokiem skoro most Grunwaldzki we Wroclawiu jest w całości nitowany i stoi 150lat to może i nity by wytrzymały dłużej niż superglue wink.gif

post-149824-14352511244304_thumb.jpg

Napisano

Polecam spawanie zamiast nitowania. Most Grunwaldzki jest nitowany, ale sa to nity stalowe pasowane na goraco i zakuwane. Nitowania nitami zrywalnymi nie polecam (nie zachowasz sztywnosci przodu).

Pas przedni sklada sie z trzech czesci: "okularow", mocowania wentylatora klimatyzacji wraz z podporka "okularow" w czesci srodkowej, pasa dolnego (podstawa chlodnic, lacznik podluznic i mocowanie ramy pomocniczej zawieszenia przedniego-trzy w jednym). W garazu najzupelniej wykonalne: nalezy rozwiercic zgrzewy fabryczne, zdjac uszkodzone elementy, podprostowac miejsca mocowania na podluznicach-musisz zwrocic uwage, czy podluznice sie nie ruszyly), przyspawac nowe elementy, spasowac linie blotnikow, maski, maskownicy i reflektorow.

Migomat mozna ostatecznie pozyczyc w wypozyczalni narzedzi za male pieniadze.

Pozdrawiam

Napisano

> mój pas jest raczej jednoczęściowy

Zgadza się, to komplet bo używka smile.gif W sklepie kupuje się oddzielnie górną i dolną część i samemu łączy.

> pogięte mam także część dolną zwłaszcza hak i uchwyt na wentylator klimy dlatego wymienić chcę jako całość.

Nie takie rzeczy majstry prostują wink.gif Ale oczywiście skoro masz całość w bardzo dobrym stanie, to wstawiaj całość. Cena rozsądna. Najdroższy zamiennik górnej części widziałem za 110zł. A widziałem i tańsze - ktoś chyba dłonią robił profile... zlosnik.gif

> most Grunwaldzki we Wroclawiu jest w całości nitowany

Ten, pod którym odbyła się bitwa pod Grunwaldem? grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> moim zdaniem nie można

> a dlaczego, bo po 5 km zobacz ile stopni ma już płyn to teraz pomyśl jak silnik już jest

> nagrzany...

U mnie się trochę dało z jakieś 3 km potem temperatura skoczyła i trzeba szybko było schłodzić,(zima mróz to nie problem) ale nie polecam, czasem sytuacja zmusza, u mnie zrobiła się dziura w chłodnicy dość duża, płyn wyleciał...po 1km, co prawda wszystko nie wyleci bo zostaje coś w bloku silnika i wężykach.

U mnie skończyło się natychmiastową wymianą chłodnicy

Strzeżcie się takich i podobnych przygód wink.gif

Napisano

> U mnie się trochę dało z jakieś 3 km potem temperatura skoczyła i trzeba szybko było

> schłodzić,

Czyli miałeś jeszcze jakiś płyn

Jakby płynu nie było w ogóle, to silnik by puchł z gorączki, a wskaźnik stałby na niebieskim shocked.gif

PS

NA czym polegało to twoje szybkie chłodzenie? smirk.gif

Napisano

> Czyli miałeś jeszcze jakiś płyn

> Jakby płynu nie było w ogóle, to silnik by puchł z gorączki, a wskaźnik stałby na niebieskim

> PS

> NA czym polegało to twoje szybkie chłodzenie?

Maska do góry, i włączony wentylator chłodnicy. (u mnie jest opcja włączenia manualnego) cool.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Maska do góry, i włączony wentylator chłodnicy. (u mnie jest opcja włączenia manualnego)

nie takie to holowanie straszne, wystarczy poczekac do 22-23 i mozna cale miasto w kilkanascie minut przejechac:)

zawiozlem do blacharza bo okazalo sie ze takze podluznica ulegla deformacji a tego juz nie bylbym w stanie ogarnac samemu:(

mam jeszcze do was pytanie nt chlodnic. jakie znaczenie maja tak szczegolowe opisy aukcji, podawane dziesiatki modeli aster ze szczegolami jak rodzaj silnika i paliwa? Rozumiem informacje o wersji z klima czy bez bo z klima pewnie powinna byc ciensza zeby oprocz tej wodnej zmiescila sie takze chlodnica klimatyzacji.

A reszta? Czyz nie wystarczy zeby rozstaw zaczepow i pinow byl taki sam jak w oryginale? Ewentualna wieksza pojemnosc bedzie najwyzej skutkowac koniecznoscia zalania wiekszej ilosci chlodziwa, czy sie myle? Mniejszy radiator moze nie odprowadzi ciepla jak wiekszy ale to najwyzej wentylator sie czesciej wlaczy. Dobrze rozumuje?

Szukam obecnie chlodnicy wody do swojego rozbitka i obecnie znalazlem cos takiego http://allegro.pl/chlodnica-wody-opel-astra-f-ac-klimatyzacja-i1389835423.html tylko ze tu grubosc wynosi 32mm a u mnie ok 29mm :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.