Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz do opla zafiry a 1.8

Featured Replies

Napisano

witajcie

jak wygląda kwestia montażu butli w tym aucie (jaka pojemność i gdzie bo z tego co wiem nie ma w bagażniku wnęki na koło zapasowe? Jak wygląda kwestia spalania w cyklu mieszanym (pytam tu bo chodzi mi o wartości realne) a nie przechwałki z auto centrum smile.gif

Napisano

Możesz pod autem zamocować zbiornik toroidalny pełny zewnętrzny. Jaki konkrenie duży, to nie wiem. Sugeruję pogrzebać w ogłoszeniach na allegro. smile.gif

Z silnikiem 1.8 w cyklu mieszanym spalanie LPG oscyluje pewnie w okolicach 13 litrów. Mam nieco mniejsze auto z podobnym silnikiem (T18SED) i zużywa między 11.5 a 12.5 L LPG.

Napisano
  • Autor

> Możesz pod autem zamocować zbiornik toroidalny pełny zewnętrzny. Jaki konkrenie duży, to nie wiem.

właśnie wyczytałem, że jednak pod autem interesuje mnie kwestia montażu. Tzn jak to fizycznie jest montowane. Bo wiercenie otworów w podłodze czy podłużnicach jak dla mnie odpada.

> Z silnikiem 1.8 w cyklu mieszanym spalanie LPG oscyluje pewnie w okolicach 13 litrów. Mam nieco

> mniejsze auto z podobnym silnikiem (T18SED) i zużywa między 11.5 a 12.5 L LPG.

czyli nie ma tragedii ze spalaniem.

Napisano

> właśnie wyczytałem, że jednak pod autem interesuje mnie kwestia montażu. Tzn jak to fizycznie jest

> montowane. Bo wiercenie otworów w podłodze czy podłużnicach jak dla mnie odpada.

Chciałbyś na magnesie neodymowym, czy jak? hehe.gif

Pod każdy jeden zbiornik wiercisz w podłodze kilka otworów.

Zbiornik zewnętrzny montujesz albo na stelażu, albo ma własne "uszy" z gwintowanymi otworami. W obu przypadkach bez 4 otworów w podłodze się nie obejdzie.

> czyli nie ma tragedii ze spalaniem.

Tego na 100% nie wiem, ale podanych szacunkowych wartości nie można też nazwać rewelacją. smile.gif

Napisano

> Z silnikiem 1.8 w cyklu mieszanym spalanie LPG oscyluje pewnie w okolicach 13 litrów. Mam nieco

> mniejsze auto z podobnym silnikiem (T18SED) i zużywa między 11.5 a 12.5 L LPG.

Nie wiem, czy nie jesteś zbyt optymistyczny. Zafira to jednak duża buda.

Jak już kiedyś pisałem, Rezzo z też podobnym silnikiem (T20SED) w Krakowie pali ok. 15 l LPG.

Niestety, nie możesz porównywać aerodynamiki sedana i MPV.

Napisano

> Nie wiem, czy nie jesteś zbyt optymistyczny. Zafira to jednak duża buda.

> Jak już kiedyś pisałem, Rezzo z też podobnym silnikiem (T20SED) w Krakowie pali ok. 15 l LPG.

15L w miejskim, to OK. Chodziło o mieszany.

Do tego silniki w Daewoo/Chevrolecie, to mechanicznie w zasadzie Opel z połowy lat 90. Nie wiem, czy taka np. Zafira nie ma jakichś udoskonaleń w porównaniu z dełu.

> Niestety, nie możesz porównywać aerodynamiki sedana i MPV.

A to na pewno. Zależy, jak jeszcze ten mieszany cykl ma wyglądać. Bo jeśli tak, jak mój, to większą rolę odgrywała będzie masa auta (bezwładność) niż aerodynamika, bo zykle rzadko kiedy jest okazja jechać więcej niż 80-90 km/h.

Napisano
  • Autor

> A to na pewno. Zależy, jak jeszcze ten mieszany cykl ma wyglądać. Bo jeśli tak, jak mój, to większą

> rolę odgrywała będzie masa auta (bezwładność) niż aerodynamika, bo zykle rzadko kiedy jest

> okazja jechać więcej niż 80-90 km/h.

U mnie to będzie tak 2x dziennie ok 15-20km trasy bez większych korków potem małe zwykle przykorkowane zadupie a potem tak samo zakorkowana łódź, ale bez jakiś szaleństw cały czas się jedzie a nie stoi. (ostatnie 10-15km)

Napisano

> U mnie to będzie tak 2x dziennie ok 15-20km trasy bez większych korków potem małe zwykle

> przykorkowane zadupie a potem tak samo zakorkowana łódź, ale bez jakiś szaleństw cały czas się

> jedzie a nie stoi. (ostatnie 10-15km)

No to te 13 litrów można liczyć.

Napisano

> Nie wiem, czy nie jesteś zbyt optymistyczny. Zafira to jednak duża buda.

> Jak już kiedyś pisałem, Rezzo z też podobnym silnikiem (T20SED) w Krakowie pali ok. 15 l LPG.

> Niestety, nie możesz porównywać aerodynamiki sedana i MPV.

dużo icon_rolleyes.gif

c-max pali mi po krk 10-11L, a przecież nie jest wiele mniejszy i lżejszy (MW prawie 1400kg) hmm.gif

Napisano

> dużo

Niestety, silniki DU zawsze słynęły z paliwożerności.

Napisano

> witajcie

> jak wygląda kwestia montażu butli w tym aucie (jaka pojemność i gdzie bo z tego co wiem nie ma w

> bagażniku wnęki na koło zapasowe? Jak wygląda kwestia spalania w cyklu mieszanym (pytam tu bo

> chodzi mi o wartości realne) a nie przechwałki z auto centrum

spalanie miedzy 11 a 12 litrów cykl mieszany, a zbiornik 47 albo 49 przykrecany na 4 otworach do podłogi biglaugh.gif

Napisano

> Niestety, silniki DU zawsze słynęły z paliwożerności.

W silnikach DU z Euro 3 trochę cieżko wyczuć na co to paliwo idzie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> W silnikach DU z Euro 3 trochę cieżko wyczuć na co to paliwo idzie.

no właśnie czasami pije tyle, że głowa mała a jakoś nie przekłada się to na jakiekolwiek zadowalające osiągi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.