Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palaca się kontrloka od kół licznik UT

Featured Replies

Napisano

Witajcie.Dziś rano wracając z pracy, jadąc po zamglonej dziurawej polskiej drodze, niestety natrafiłem na dziurę?...ja bym to nazwał krater w jezdni.Niestety nie dało rady ominąć i wjechałem...Jeden huk, kapeć,felga na złom no i zapaliła mi się kontrolka od koła w liczniku od UT.Po zmianie koła dojechałem do domu ale kontrolka sie nadal świeci.Podejrzewam, że coś jeszcze uległo awarii i dlatego świeci.wiem, że trzeba tam zajrzeć to będę widział o co chodzi ale może macie jakiej podpowiedzi?Dodam jeszcze, że uderzenie było na tyle silne, że wypadł głośnik z przodu shocked.gif

Napisano

> zapaliła mi się kontrolka od koła w liczniku

możesz pokazać palcem jaka to kontrolka?? hmm.gif

Napisano

> możesz pokazać palcem jaka to kontrolka??

Dopisuję się do pytania biglaugh.gif

Napisano

Może ta od zużycia klocków? Tylko wątpię, żeby miał podłączoną spineyes.gif

Napisano

podpinam się do pytania hmm.gifhmm.gifhmm.gif

opisz kontrolkę

od klocków jest czerwona po prawej stronie zestawu z kółkiem i takimi sześcioma kosteczkami, po trzy z każdej strony

Napisano
  • Autor

Świeci sie ta kontrolka pod temp silnika 2 od końca ta okragła.Nie wiem jak dozucic fotke bym pokazał

post-147526-14352511252054_thumb.jpg

Napisano

to jest kontrolka klocków

może masz instalację pociągniętą i jak rozerwało oponę, to się kabelek urwał albo przygniotło go i zwiera do masy

zerknij, czy do klocka od wewnątrz dochodzi kabelek, albo zbieg okoliczności i zwarło do tarczy cool.gif klocki do wymiany

Napisano

> Świeci sie ta kontrolka pod temp silnika 2 od końca ta okragła.Nie wiem jak dozucic fotke bym

> pokazał

to kontrolka klocków hamulcowych...

sprawdź przewody od czujnika klocków hamulcowych po stronie uderzonej...

Napisano
  • Autor

> to jest kontrolka klocków

> może masz instalację pociągniętą i jak rozerwało oponę, to się kabelek urwał albo przygniotło go i

> zwiera do masy

> zerknij, czy do klocka od wewnątrz dochodzi kabelek, albo zbieg okoliczności i zwarło do tarczy

> klocki do wymiany

Być może skoro głośnik wyleciał to i klocek mógł się uszkodzić.Ale w silniku 899 by była taka instalacja??

Napisano

nie było, ale ktoś mógł ją dołożyć

kupióeś auto z tym zestawem, czy sam montowałes? jesli sam, a nie robiłeś instalacji do czujników, to dziwnym trafem skądś masz zasilanie na tą ząrówkę 270751858-jezyk.gif moze od uderzenia biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie było, ale ktoś mógł ją dołożyć

> kupióeś auto z tym zestawem, czy sam montowałes? jesli sam, a nie robiłeś instalacji do czujników,

> to dziwnym trafem skądś masz zasilanie na tą ząrówkę moze od uderzenia

Mam go od nowości czyli od 1999 roku i nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek robił taka instalacje.Ale faktycznie na tych klockach zrobiłem już ok 30 tys. więc mogło coś im sie stać.A licznik kupiłem na allegro razem z halogenami

Napisano

to musiz go pooglądać, bo jak nie masz instalacji czujników, to ta żarówka nie ma prawa się zaświecić

Napisano
  • Autor

Nie ma innego wyjścia.Musze kupić 2 opony, felgę i ciekawe co jeszcze jak tam zajrzę.Być może jest ta instalacja.kiedys na forum czytałem, że koleś w uno z 97 roku miał wyjscie do obrotomierza

Napisano
  • Autor

> w moim też był przewód sygnałowy do obrotomierza

No to dobrze.Ale z tego co słyszałem to w modelach robionych w Polsce to loteria.Ja przy silniku 899 nie mam a sąsiad ma smile.gif

Napisano

> Mam go od nowości czyli od 1999 roku i nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek robił taka

> instalacje.Ale faktycznie na tych klockach zrobiłem już ok 30 tys. więc mogło coś im sie

> stać.A licznik kupiłem na allegro razem z halogenami

masz gdzieś przebicie na instalacji elektrycznej

Napisano

jakie przebicie?

jak nie ma czujników, instalacji i pinu we wtyczce (jeśli w ogóle ma tą wtyczkę, bo to jest wtyczka nr 1, występująca w SX i Turbo), to skąd przbicie? chyba, że w samym zestawie wskaźników coś zwarło ścieżkę do masy albo jakiś przewód dotyka styku w zestawie

Napisano

Może być jakiś drut przy liczniku, coś podpinane dodatkowo?

Bo chyba tak to wygląda...

Napisano

> jakie przebicie?

> jak nie ma czujników, instalacji i pinu we wtyczce (jeśli w ogóle ma tą wtyczkę, bo to jest wtyczka

> nr 1, występująca w SX i Turbo), to skąd przbicie? chyba, że w samym zestawie wskaźników coś

> zwarło ścieżkę do masy albo jakiś przewód dotyka styku w zestawie

jak można było zadać pytanie i samemu sobie udzielić na nie odpowiedzi ? rotfl.gif

Napisano

Te majstry, jak kolega ma 899 to jest kontrolka marchewy tyle ze w ut w tym miejscy jest to akurat kontrolka zuzycia okladzin, w 899 wlasnie jest dodatkowa 5 wtyczka wlasnie od tej marchewy(kontrolki wtrysku)

Napisano

> Te majstry, jak kolega ma 899 to jest kontrolka marchewy tyle ze w ut w tym miejscy jest to akurat

> kontrolka zuzycia okladzin, w 899 wlasnie jest dodatkowa 5 wtyczka wlasnie od tej

> marchewy(kontrolki wtrysku)

claps.gif no to teraz dla pewności trzeba by podpiąć stare zegary i sprawdzić, czy marchewa się zapali grinser006.gif

Napisano

dziwne, że nie napisał, a powinien to zrobić, że ta kontrolka zapala mu się przy odpalaniu auta

jeśli teraz się świeci, to moze poprostu wypadła wsuwka z czujnika temperatury do kompa albo ise kabelek ułamał przy takim grzmotnięciu w dziurę

Napisano

> Te majstry, jak kolega ma 899 to jest kontrolka marchewy tyle ze w ut w tym miejscy jest to akurat

> kontrolka zuzycia okladzin, w 899 wlasnie jest dodatkowa 5 wtyczka wlasnie od tej

> marchewy(kontrolki wtrysku)

jeżeli jest tak jak mówisz - to nie wiem jakim łosiem trzeba być żeby nie popodpinać wszystkiego jak należy po przekładce tylko potem wprowadzać siebie i innych w błąd... smirk.gif

Napisano

Jest na 100% taka kontrolka w 899, jak mu sie pali cały czas to ma jakiś problem ze wtryskiem.

Napisano

W moim turbiakowym liczniku, po podpięciu wtyczek ścieżka kontrolki wtrysku była obok tej zużycia okładzin - czerwona bez piktogramu...

Tak też pracowała cały czas jako MIL....

Sprawdzone w kilku licznikach ok.gif

Napisano
  • Autor

> dziwne, że nie napisał, a powinien to zrobić, że ta kontrolka zapala mu się przy odpalaniu auta

> jeśli teraz się świeci, to moze poprostu wypadła wsuwka z czujnika temperatury do kompa albo ise

> kabelek ułamał przy takim grzmotnięciu w dziurę

Już jest ok...Miałeś racje z ta wsuwką...wzięła i wypadła.Swoją droga to zapomniałem, że w starym liczniku była marchewa w tym miejscu grinser006.gif

Napisano

a co do dziury to mogłeś na policje dzwonić ja za takie cos dostałem 162zł za felge + opone w uno

> Już jest ok...Miałeś racje z ta wsuwką...wzięła i wypadła.Swoją droga to zapomniałem, że w starym

> liczniku była marchewa w tym miejscu

Napisano
  • Autor

> a co do dziury to mogłeś na policje dzwonić ja za takie cos dostałem 162zł za felge + opone w uno

> > liczniku była marchewa w tym miejscu

Tak wiem...dałem ciała ale to o godzinie 5 rano nie myślałem jeszcze całkiem logicznie.No nic trudno.Ważne, że zawieszenie całe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.