Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne wyliczenia spalania. Stacja nabija szit?

Featured Replies

Napisano

Panowie sytuacja zaobserwowana, powielana i pokrywa się zawsze z tym samym scenariuszem. Tankuję tylko i wyłącznie na tych dwóch stacjach tak wychodzi z jazdy zależy czy jestem akurat w punkcie A czy B.

Codziennie pokonuję dystans do pracy +/- 50km oraz jakieś tam załatwianie po mieście.

Tankuję co 3-ci góra 5-ty dzień.

Jeśli tankuję co 250km to dlaczego na Orlenie wchodzi mi o 3 l wiecej gazu niż na BP? Jeżdżę tak samo, tym samym tempem (nie jest to raczej wolna jazda) angryfire.gif

Przykład

tankowanie do pełna

orlen 12.01.2011 23,96l/2.59 zrobione 250km

BP 16.01.2011 21,16l/2,59 zrobione 250km

WTF yikes.gif jak to możliwe?

Doda, że trasa normalna płynna bez korków. W mieście też. Nie żebym skąpił tylko czy 3l to aby nie za dużo? hmm.gif

Napisano

możliwe że jest inne nachylenie terenu i dlatego trochę mniej wejdzie, bo przecież w butli jest pływak i zależy jak jest butla ułożona, to może mniej wejść

Napisano

A sprawdź tylko na jednej stacji.

Ja też kiedyś tankowałem tylko na 2 stacjach (w zależności czy tankowałem jak jechałem do pracy czy po) i myślałem, że na jednym Orlenie mi za dużo wchodzi, ale okazało się jak tankowałem kilka razy pod rząd na tym co wchodziło więcej, że na zbiorniku robiłem więcej kilometrów.

Napisano
  • Autor

> możliwe że jest inne nachylenie terenu i dlatego trochę mniej wejdzie, bo przecież w butli jest

> pływak i zależy jak jest butla ułożona, to może mniej wejść

je płasko zlosnik.gif

Napisano
Tankuj po zgaśnięciu na LPG do pierwszego odbicia. inaczej, rożnica w spalaniu 1l/100 nie możesz traktować jak coś nadzwyczajnego.
Napisano

> je płasko

To połóż sobie poziomicę na butli w osi pływaka.

Pamiętasz może różne opowieści, że w PL są odcinki gdzie samochody same podjeżdżają pod górę?

Tak naprawdę to one nie podjeżdżają pod górę, ale jadą z górki, jest to tylko złudzenie optyczne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To połóż sobie poziomicę na butli w osi pływaka.

> Pamiętasz może różne opowieści, że w PL są odcinki gdzie samochody same podjeżdżają pod górę?

> Tak naprawdę to one nie podjeżdżają pod górę, ale jadą z górki, jest to tylko złudzenie optyczne.

> Pozdrawiam BAS

ok.gif

na stacji nie może być płasko, bo woda by stała w czasie deszczu grinser006.gif

min spadki to jakieś 0,5% czyli 0,5cm na metr, przeważnie robi się ok 1%

Napisano

Ja mam podobnie ale nie zwracam uwagi na to bo na różnych stacjach może też być różnie cisnienie ustawione niby nie powinno wejść więcej a wchodzi mam butle do którewj powinno wejść ok 27 a wchodzi z reguły 25 czasem jak wyjeżdże do zera to i nawet 24,5 więc nie ma czym się przejmować a żeby dokładnie sprawdzić to na jednej stacji tankować z jednego dystrybutora wink.gif

Napisano

> na stacji nie może być płasko, bo woda by stała w czasie deszczu

> min spadki to jakieś 0,5% czyli 0,5cm na metr, przeważnie robi się ok 1%

A nie czasem 2% cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

> A nie czasem 2%

rzadko, to już spory spadek, więc wyszła by spora różnica na wysepkach przy dystrybutorach, które robi się poziomo

na 8m różnica była by 16cm, czyli tyle co ma wysepka, więc na jednym końcu masz nawierzchnie równo z wyspą grinser006.gif

oczywiście możliwe, ale jak pisałem przeważnie jest do 1%

miałem już takie dziwne przypdki że w tankowanie takiej samej ilości nie wierzę

np na upale raz weszło mi może 50% obj, zamiast tych 80%, nie wiem czemu, zawór normalnie odbił

potem tankowałem tam jeszcze kilka razy i było normalnie

albo tankowanie na SK, gość nalał, zawór nie odbił i dystrybutor zatrzymał się przy 30L, powiedziałem że mało spalił do żony, a Słowak zrozumiał że mało weszło spineyes.gif

zaczął kiwać autem i dobił jeszcze z 2L icon_eek.gif

tego do dzisiaj nie rozumiem hehe.gifniewiem.gif

więc trzeba jak w skokach, 5 tankować, dwa skrajne odrzucić i mamy wynik

wiatr, tzn spadek można już sobie darować rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.