Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C 1.2 trwałość silnika

Featured Replies

Napisano

witajcie

Ile mniej więcej przelatują te silniki do kapitalki? Znajomy przejechał zaledwie 160tyś i na wolnych obrotach zaczyna mu się świecić kontrolka ciśnienia oleju.

Napisano

> witajcie

> Ile mniej więcej przelatują te silniki do kapitalki? Znajomy przejechał zaledwie 160tyś i na

> wolnych obrotach zaczyna mu się świecić kontrolka ciśnienia oleju.

ale że co, zaświecenie kontrolki świadczy odrazu o konieczności remontu? icon_eek.gif

Napisano

> witajcie

> Ile mniej więcej przelatują te silniki do kapitalki? Znajomy przejechał zaledwie 160tyś i na

j.w.

moze ma za malo oleju??sprawdzal...?

Napisano
  • Autor

> j.w.

> moze ma za malo oleju??sprawdzal...?

poziom oleju ok zresztą niedawno zmieniał, to prawda, że tam nie ma standardowego filtra oleju tylko jakiś wkład tylko? Coś mi pitolił ale nie bardzo skumałem.

Napisano

to moze jest to oznaka pompy oleju... nie wiem dokladnie jak to jest w corsie...

a filtr oleju jest chyba standardowy...

poza tym to ze niedawno zmienila nieznaczy ze teraz ma tyle ile trzeba...moze gdzies mu "ucieka" olej ?

Napisano
  • Autor

> poza tym to ze niedawno zmienila nieznaczy ze teraz ma tyle ile trzeba...moze gdzies mu "ucieka"

> olej ?

poziom jest ok, ale czy pompa oleju przy tak znikomym przebiegu może już mówić papa? Ile te silniki średnio wyciągają przebiegów, 300-400tyś zrobi chociaż?

Napisano

> poziom jest ok, ale czy pompa oleju przy tak znikomym przebiegu może już mówić papa? Ile te silniki

> średnio wyciągają przebiegów, 300-400tyś zrobi chociaż?

30 tys.km temu byla u mnie robiona pompa cieczy chlodzacej ..dwa tygodnie temu..zerwal sie plastikowy wirnik...niby sie wszystko krecilo...czesc orginalna GM...ktora niby powinna wytrzymac troche dlugo...

zlosliwosc rzeczy martwych...wszytstko moze sie zdazyc-trzeba brac to pod uwage

Napisano
  • Autor

> ale że co, zaświecenie kontrolki świadczy odrazu o konieczności remontu?

mnie się to kojarzy z panewkami, no ale ja mam złe doświadczenia grinser006.gif wolałbym nie bo auto będzie u mnie robione a ja nie mam czasu na aż tak poważne naprawy.

Napisano

Może czujnik poziomu oleju szwankuje hmm.gif

wkład filtra oleju nie jest niczym złym i spełnia swoje zadanie tak samo jak filtr z obudowa kupiony w sklepie.

Napisano
  • Autor

> Może czujnik poziomu oleju szwankuje

gdzie on jest umieszczony? Zacznę od podmiany tego czujnika smile.gif

> wkład filtra oleju nie jest niczym złym i spełnia swoje zadanie tak samo jak filtr z obudowa

> kupiony w sklepie.

nie mówię, że to jest złe tylko się zdziwiłem, bo zawsze miałem do czynienia ze standardowym rozwiązaniem.

Napisano

> nie mówię, że to jest złe tylko się zdziwiłem, bo zawsze miałem do czynienia ze standardowym

> rozwiązaniem.

standardy zmieniają się, dawniej z tego co kojarzę standardem był wkład do filtra wink.gif

Napisano
  • Autor

> standardy zmieniają się, dawniej z tego co kojarzę standardem był wkład do filtra

to widać jeszcze nie moje czasy smile.gif moje pierwsze styknięcię z motoryzacją tzn z pierwszym moim własnościowym autem to koniec lat 90tych a tam już były zawsze standardowe filtry. Dzisiaj korsa do mnie zajedzie to będę ją oglądał. Generalnie pytałem też o trwałość silników gdyż pomyślałem sobie, żeby może poszukać takiego auta jako tańszej w eksploatacji alternatywy dla astry.

Napisano

> wkład filtra oleju nie jest niczym złym i spełnia swoje zadanie tak samo jak filtr z obudowa

> kupiony w sklepie.

I jakoś tak czyściej się go wymienia, niż "zwykły" filtr...

Napisano

> I jakoś tak czyściej się go wymienia, niż "zwykły" filtr...

Każdy filtr jest przewidziany na dany przebieg i nie ma różnicy czy to wkład czy cały filtr. Może to dziwne ale wkłady są droższe od całych filtrów i też nie wiem dlaczego. Jedno jest pewne jak się zapcha (obojętnie filtr czy wkład) otwiera się zawór obejściowy i olej omija filtr. Dlatego do dzisiaj nie wiem jak się ma wymiana oleju co 30kkm do wymiany filtrów zlosnik.gif

Napisano

> Każdy filtr jest przewidziany na dany przebieg i nie ma różnicy czy to wkład czy cały filtr. Może

> to dziwne ale wkłady są droższe od całych filtrów i też nie wiem dlaczego. Jedno jest pewne

> jak się zapcha (obojętnie filtr czy wkład) otwiera się zawór obejściowy i olej omija filtr.

> Dlatego do dzisiaj nie wiem jak się ma wymiana oleju co 30kkm do wymiany filtrów

Czyściej=nie leje się olej do rękawa zlosnik.gif A dlaczego są droższe? Pewnie dlatego, że widać, jak i z czego są zrobione (chociaż tandety od dobrego pewnie i tak nikt nie odróżni) - a w blaszanej puszce nie widać, czy wypełniona papierem filtrującym czy toaletowym zlosnik.gif

Napisano

> Czyściej=nie leje się olej do rękawa

W VC 19DTH jest specjalny króciec co się kawałek wężyka na niego nakłada i za mankiet nie leci foch.gifzlosnik.gif

> A dlaczego są droższe? Pewnie dlatego, że widać, jak i z

> czego są zrobione (chociaż tandety od dobrego pewnie i tak nikt nie odróżni) - a w blaszanej

> puszce nie widać, czy wypełniona papierem filtrującym czy toaletowym

W tym twierdzeniu jest sens hmm.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Może czujnik poziomu oleju szwankuje

skąd masz takie info odnośnie tego silnika? póki co mam z nim styczność 9. rok, ale o czymś takim pierwsze słyszę... niewiem.gif

Napisano

ja bym na twoim miejscu sprawdzil filtr oleju... kiedys spotkalem sie z takim przypadkiem ..olej niedawno wymieniony a byl jakis filtr dziwny alien.gif,wymiana filtra pomogla i kontrolka sie nie swiecila

polecam kagera

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.