Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak OC od prawie roku - jak to ugryzc?

Featured Replies

Napisano

Dwa lata temu rodzice odkupili ode mnie auto. OC było ważne do marca 2010 więc przenieśliśmy je na nich. Ale że autem praktycznie nie jeździli, nikt tematem w marcu się nie zainteresował.

Pytanie co teraz zrobić żeby wszystko było po bożemu?

Napisano

> Dwa lata temu rodzice odkupili ode mnie auto. OC było ważne do marca 2010 więc przenieśliśmy je na

> nich. Ale że autem praktycznie nie jeździli, nikt tematem w marcu się nie zainteresował.

> Pytanie co teraz zrobić żeby wszystko było po bożemu?

zapłacić składkę za pół roku lub rok w miejscu w którym było ubezpieczenie do marca 2010 bo polisa została wznowiona i jest ważna ( jeśli polisa ta do 2010 była opłacona w całości ( obie raty jeśli było na raty )

Napisano
  • Autor

> zapłacić składkę za pół roku lub rok w miejscu w którym było ubezpieczenie do marca 2010 bo polisa

> została wznowiona i jest ważna ( jeśli polisa ta do 2010 była opłacona w całości ( obie raty

> jeśli było na raty )

Polisa była na dwie raty, zapłaciłem pierwszą ratę i przed zapłąceniem drugiej przepisałem OC na rodziców. Wychodzi na to że oni już drugiej nie zapłacili.

Teraz powinni skontaktować się z TU i opłacić zaległą składkę?

Napisano

> Polisa była na dwie raty, zapłaciłem pierwszą ratę i przed zapłąceniem drugiej przepisałem OC na

> rodziców. Wychodzi na to że oni już drugiej nie zapłacili.

> Teraz powinni skontaktować się z TU i opłacić zaległą składkę?

Tak, poniewaz niewypowiedzieli polisy, wiec automatycznei sie przedluzyla, tylko nie zostala oplacona. Najlepiej jesli pojda do ubezpeiczyciela i zapytaja na wstepie, czy jesli sie neiwypowiedzialo polisy to czy aytomatycznie ulega ona przelduzeniu. Napewno dostana potwierdzajaca odpowiedz, wiec wtedy przechodza do pktu nr 2 i mpowia ze w takimr azie chca oplacic ta polise. Sprawa zalatwiona bez konsekwencji. waytogo.gif

Napisano

> Tak, poniewaz niewypowiedzieli polisy, wiec automatycznei sie przedluzyla, tylko nie zostala

> oplacona.

A ze tak zapytam - jak policja przy kontroli zapatruje sie na taka polise? Przedluzona z automatu ale nieoplacona?

Napisano

> Polisa była na dwie raty, zapłaciłem pierwszą ratę i przed zapłąceniem drugiej przepisałem OC na

W tej sytuacji jest już większy problem, bo jeżeli polisa nie była opłacona w całości (brak drugiej raty) to zgodnie z ustawą NIE przedłużyła się z automatu na następny rok. Tak czy inaczej lepiej skontaktowac się z TU bo być może zgodzą się utrzymać polisę przez cały ten czas pod warunkiem zapłacenia zaległej składki.

Jeśli nie, to trzeba zawrzeć nowe ubezpieczenie i modlić się żeby UFG nie dopatrzył się przerwy.

Napisano

> A ze tak zapytam - jak policja przy kontroli zapatruje sie na taka polise? Przedluzona z automatu

> ale nieoplacona?

Teoretycznie powinien być mandat za brak dokumentu (potwierdzenia ważnego OC) oraz z tego co wiem to policja weryfikuje w UFG czy pojazd rzeczywiście jest ubezpieczony.

Napisano

> Tak, poniewaz niewypowiedzieli polisy, wiec automatycznei sie przedluzyla, tylko nie zostala

> oplacona. Najlepiej jesli pojda do ubezpeiczyciela i zapytaja na wstepie, czy jesli sie

> neiwypowiedzialo polisy to czy aytomatycznie ulega ona przelduzeniu. Napewno dostana

> potwierdzajaca odpowiedz, wiec wtedy przechodza do pktu nr 2 i mpowia ze w takimr azie chca

> oplacic ta polise. Sprawa zalatwiona bez konsekwencji.

nie przedłużyła się

poczytaj OWU dotyczące OC

Napisano

> Teoretycznie powinien być mandat za brak dokumentu (potwierdzenia ważnego OC) oraz z tego co wiem

> to policja weryfikuje w UFG czy pojazd rzeczywiście jest ubezpieczony.

słabo wiesz bo wiedza UFG nie jest w 100 % wiarygodna jak narazie

po za tym Policja nic nie weryfikuje tylko wysyła do UFG zawiadomienie że nie widzieli aktualnej polisy OC na taki i taki pojazd ,

UFG przesyła do właściciela zapytanie o przedstawienie kopii polisy a jak nie ma to wpłatę kary na konto zlosnik.gif

Napisano

zaległą składką to po pierwsze bo TU nie podaruje

i jak najszybciej nowe OC

dla formalności dowiedzieć się w ubezpieczalni czy przypadkiem niezgodnie z przepisami nie przedłużyli ubezpieczenia .. jesli to zrobili to odrazu opłacić polisę ... jeśli nie zrobili tego to wykupić nowe OC

ja dla świętego spokoju zmienił bym właściciela i kupił nowe OC

Napisano

> słabo wiesz bo wiedza UFG nie jest w 100 % wiarygodna jak narazie

w skali kraju nikt nie ma lepszej wiedzy niż UFG. A że w ich bazie jest masa błędów to inna sprawa zlosnik.gif

> po za tym Policja nic nie weryfikuje tylko wysyła do UFG zawiadomienie że nie widzieli aktualnej

> polisy OC na taki i taki pojazd ,

> UFG przesyła do właściciela zapytanie o przedstawienie kopii polisy a jak nie ma to wpłatę kary na

> konto

O to mi dokładnie chodziło ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.