Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dźwięk

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Czym może być spowodowany metaliczny dźwięk dochodzący z prawego przedniego koła podczas jazdy z prędkością ok 50km/h i wiecej?

To co słychać przypomina jakby szurające śrubki w pudełku z odrobiną jakiegoś oleju. Nie jest to całkiem metaliczny dźwięk. Nie umiem tego inaczej określić icon_rolleyes.gif

auto to cc 704, przebieg 140tys

Kiedyś coś podobnego słyszałem w audi80 znajomego ale tam było to o wiele bardziej uciążliwe i okazało się, że to mechanizm różnicowy.

Może ktoś miał podobny problem lub ktoś wie co to może być?

Napisano

przy skręcaniu się to nasila/słabnie?

może umierać łożysko koła

Napisano
  • Autor

A więc tak, przejechałem się żeby bliżej to określić.

Moje spostrzeżenia:

-powyżej prędkości 60km/h słyszalny jest wyżej opisany dźwięk.

-po naciśnięciu sprzęgła dźwięk ustaje.

-hamując biegami słychać wyraźne wycie (jakby ze skrzyni)

-najbardziej hałasuje na luzie

skręcanie nie ma wpływu

Napisano

na rurze wydechowej jest taka metalowa obejma do której przyczepiona jest rura idąca do puszki gdzie masz filtr powietrza. Pewnie ona się poluzowała i teraz sobie lata powodując ten dziwny dźwięk

Napisano
  • Autor

> na rurze wydechowej jest taka metalowa obejma do której przyczepiona jest rura idąca do puszki

> gdzie masz filtr powietrza. Pewnie ona się poluzowała i teraz sobie lata powodując ten dziwny

> dźwięk

tylko czy miałoby wtedy na to wpływ wciśnięcie sprzęgła? bo po wciśnięciu dźwięk ustaje.

dodam, że trzy razy rozpędzałem samochód do prędkości, które powodują ten dźwięk (ok 50-60) i problem nie zawsze występuje

Napisano

nie wiem czy może czy nie może Fiat jest różny więc nikt Ci nie powie czy może czy nie. Sprawdzisz to się dowiesz, nie sprawdzisz nie dowiesz się

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy może czy nie może Fiat jest różny więc nikt Ci nie powie czy może czy nie. Sprawdzisz

> to się dowiesz, nie sprawdzisz nie dowiesz się

skoro nikt mi nie powie to po co mam to sprawdzać? hehe.gif

oczekiwałem bardziej konkretnej odpowiedzi smile.gif

Napisano

> skoro nikt mi nie powie to po co mam to sprawdzać?

> oczekiwałem bardziej konkretnej odpowiedzi

żeby się dowiedzieć czy to nie jest to. Jeśli masz taki podejście jak widać to lepiej nie zadawaj zbędnych pytań, bo tu nikt nie jest magikiem, żeby Ci powiedzieć dokładnie co Ci padło

Napisano

Sprawdź poziom oleju w skrzynii,przy okazji zobacz czy nie zgniła cienka metalowa osłona przy tarczy hamulcowej.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź poziom oleju w skrzynii,przy okazji zobacz czy nie zgniła cienka metalowa osłona przy

> tarczy hamulcowej.

myślałem też właśnie o oleju w skrzyni. I tu pytanie, gdzie w cc się do tego dostać? Jak sprawdzić? Bo nie miałem jeszcze z tym styczności w tym aucie.

Napisano

> tylko czy miałoby wtedy na to wpływ wciśnięcie sprzęgła? bo po wciśnięciu dźwięk ustaje.

> dodam, że trzy razy rozpędzałem samochód do prędkości, które powodują ten dźwięk (ok 50-60) i

> problem nie zawsze występuje

Może łożysko oporowe się kończy- to tłumaczy fakt, że przy wciśnięciu sprzęgła dźwięk przestaje się wydobywać...

Napisano

> Może łożysko oporowe się kończy- to tłumaczy fakt, że przy wciśnięciu sprzęgła dźwięk przestaje się

> wydobywać...

Z reguły jest odwrotnie...

Napisano

> Z reguły jest odwrotnie...

Mam sypnięte łożysko od roku i słychać je tylko gdy silnik jest obciążony - biegi 4, 5 na niskich obrotach i na luzie Po wciśnięciu sprzęgła robi się cicho... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mam sypnięte łożysko od roku i słychać je tylko gdy silnik jest obciążony - biegi 4, 5 na niskich

> obrotach i na luzie Po wciśnięciu sprzęgła robi się cicho...

u mnie się to jednak trochę inaczej objawia. Dziś sprawdzę dokładnie te rzeczy, które napisaliście. Dzięki wszystkim za pomoc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.