Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krzywe Koła w Mareii Weekend 1.9TD

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj przyjechał do mnie kuzyn i tak się zgadało że coś mu wali w tylnym zawieszeniu jak wpadnie w dziurę. Wcześniej tez mu to waliło, ale zwalał winę na słabe amortyzatory, ale po ich wymianie na nowe dzieje się to samo. Wczoraj się jeszcze przejechaliśmy tym autem i jak pojeździliśmy po nierównej betonowej drodze to po powrocie dostrzegliśmy krzywe koła tylne. Prawe jest bardziej niż lewe. Był w piątek na stacji kontroli i diagnosta powiedział mu że ma do wymiany mocowania tylnej belki (zaznaczyłem to na zdjęciu), ale to nawet jako cześć nie występuje(jedynie z całą belką. W sieci wyczytałem tez że mogą to być łożyska na tylnych wahaczach (te przy tulejach). Czy to możę byż przyczyną?? A czy mogło zdarzyć się to że wyrwała się ona z nadwozia??Proszę o pomoc. W załączniku dodaje zdjęcia autka. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

dsc00181ey.jpg

dsc00182i.jpg

belkamarea.jpg

Napisano

> Witam

> Wczoraj przyjechał do mnie kuzyn i tak się zgadało że coś mu wali w tylnym zawieszeniu jak wpadnie

> w dziurę. Wcześniej tez mu to waliło, ale zwalał winę na słabe amortyzatory, ale po ich

> wymianie na nowe dzieje się to samo. Wczoraj się jeszcze przejechaliśmy tym autem i jak

> pojeździliśmy po nierównej betonowej drodze to po powrocie dostrzegliśmy krzywe koła tylne.

> Prawe jest bardziej niż lewe. Był w piątek na stacji kontroli i diagnosta powiedział mu że ma

> do wymiany mocowania tylnej belki (zaznaczyłem to na zdjęciu), ale to nawet jako cześć nie

> występuje(jedynie z całą belką. W sieci wyczytałem tez że mogą to być łożyska na tylnych

> wahaczach (te przy tulejach). Czy to możę byż przyczyną?? A czy mogło zdarzyć się to że

> wyrwała się ona z nadwozia??Proszę o pomoc. W załączniku dodaje zdjęcia autka. Z góry dziękuje

> za wszelkie odpowiedzi.

Prawdopodobnie masz do remontu wahacze , taki zestaw potrzebny jest do naprawy.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie masz do remontu wahacze , taki zestaw potrzebny jest do naprawy.

Właśnie o to się martwię, bo jeżeli to tylko tuleje na wahaczach to z Bogiem sprawa. Kuzyn najbardziej martwi się tym że mogła się ta belka wyrwać od nadwozia. Auto ma przejechane 180kkm i podłoga w kilku miejscach była spawana (korozja)

Napisano

> Właśnie o to się martwię, bo jeżeli to tylko tuleje na wahaczach to z Bogiem sprawa. Kuzyn

> najbardziej martwi się tym że mogła się ta belka wyrwać od nadwozia. Auto ma przejechane

> 180kkm i podłoga w kilku miejscach była spawana (korozja)

Zobaczycie jak się auto będzie zachowywać po naprawie wahaczy, jeżeli będzie dalej stukać to poduszka belki jest dostępna, z tym ze jest więcej roboty z wymianą mad.gif

Napisano

> Witam

> Wczoraj przyjechał do mnie kuzyn i tak się zgadało że coś mu wali w tylnym zawieszeniu jak wpadnie

> w dziurę. Wcześniej tez mu to waliło, ale zwalał winę na słabe amortyzatory, ale po ich

> wymianie na nowe dzieje się to samo. Wczoraj się jeszcze przejechaliśmy tym autem i jak

> pojeździliśmy po nierównej betonowej drodze to po powrocie dostrzegliśmy krzywe koła tylne.

> Prawe jest bardziej niż lewe. Był w piątek na stacji kontroli i diagnosta powiedział mu że ma

> do wymiany mocowania tylnej belki (zaznaczyłem to na zdjęciu), ale to nawet jako cześć nie

> występuje(jedynie z całą belką. W sieci wyczytałem tez że mogą to być łożyska na tylnych

> wahaczach (te przy tulejach). Czy to możę byż przyczyną?? A czy mogło zdarzyć się to że

> wyrwała się ona z nadwozia??Proszę o pomoc. W załączniku dodaje zdjęcia autka. Z góry dziękuje

> za wszelkie odpowiedzi.

Jak można taką TATRĄ jezdzić?? widziałem krzywizny ale to chyba rekord...jak jezdził na takich wyjechanych łożyskach i mu waliło po dziurach to na 99 procent do wymiany bedą całe tylne wahacze...

Napisano

do wymiany tuleje wachaczy ok.gif u mnie było identycznie ok.gif

Napisano

Na pewno do wymiany łożyska wahaczy(50zł/strona w Auto-samie).

Ponieważ auto ma ~10lat to możesz spokojnie wymienić poduszki belki(kupowałem w Auto-samie) i przy okazji tego zrobisz łożyska wahaczy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jak można taką TATRĄ jezdzić??

widziałem krzywizny ale to chyba rekord...jak jezdził na takich

> wyjechanych łożyskach i mu waliło po dziurach to na 99 procent do wymiany bedą całe tylne

> wahacze...

Mi tego nie mów wink.gif tak jak wcześniej napisałem, zwalał winę na amortyzatory, a że od stwierdzenia że puka to wymiany minęło trochę czasu to już nie moja sprawa;)

Napisano
  • Autor

> Na pewno do wymiany łożyska wahaczy(50zł/strona w Auto-samie).

> Ponieważ auto ma ~10lat to możesz spokojnie wymienić poduszki belki(kupowałem w Auto-samie) i przy

> okazji tego zrobisz łożyska wahaczy.

> Pozdrawiam BAS

Dzisiaj auto pojechało do mechanika na wymianę łożysk wahaczy. Zobaczymy co z Tego będzie

Napisano

> Dzisiaj auto pojechało do mechanika na wymianę łożysk wahaczy. Zobaczymy co z Tego będzie

Pewnie podwójna robota, tzn. zrobi łożyska wahaczy i okaże się, że nadal puka, wtedy znowu będzie ściągał wahacze, żeby włożyć belkę pod prasę w celu wymiany poduszek belki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> widziałem krzywizny ale to chyba rekord...jak jezdził na takich

> Mi tego nie mów tak jak wcześniej napisałem, zwalał winę na amortyzatory, a że od stwierdzenia

> że puka to wymiany minęło trochę czasu to już nie moja sprawa;)

Opony bardzo ucierpiały na tych pochyłościach ??

Napisano
  • Autor

> Opony bardzo ucierpiały na tych pochyłościach ??

Auto na "pochyłościach" przejechało jakieś 10km więc nic im się nie stało. Wcześnie nie trzymały teleskopy, ale kuzyn dużo i szybko nie jeździ więc od tego tez zbytnio nie ucierpiały.

Napisano
  • Autor

> Pewnie podwójna robota, tzn. zrobi łożyska wahaczy i okaże się, że nadal puka, wtedy znowu będzie

> ściągał wahacze, żeby włożyć belkę pod prasę w celu wymiany poduszek belki.

> Pozdrawiam

Dzisiaj dzwonił do mnie kuzyn i okazało się że tylna belka przegniła. Mechanik już nie wjechał nawet na podnośnik a koła złożyły się doszczednie hehe.gif

Napisano

> Dzisiaj dzwonił do mnie kuzyn i okazało się że tylna belka przegniła. Mechanik już nie wjechał

> nawet na podnośnik a koła złożyły się doszczednie

Czyli tak zwanym "rzutem na taśmę" smile.gif

lepiej tak niż by to miało nastąpić w drodze mad.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli tak zwanym "rzutem na taśmę"

> lepiej tak niż by to miało nastąpić w drodze

No tak, tylko ciekawe o czym to świadczy hmm.gif , zawsze byłem pewien że zawsze szybciej zgnije mocowanie podłoga, ale nie belka tym bardziej w 12 samochodzie, no chyba że dostawała się do środka woda i nie odpływała jakimś cudem to wtedy całkiem możliwe wink.gif

Napisano

Ta belka to rura zaślepiona plastikowymi kapslami. Może kiedyś był naruszony jeden z nich. W zeszłym roku wymieniałem całą belkę i w tej starej rura była w środku jak nówka. Zdarza się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.