Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

darowizna polowy auta, a czy mozna kupic?

Featured Replies

Napisano

darowizna polowy auta, a czy mozna kupic?

darowizne trzeba zarejestrowac w US, a umowy od wartosci ponizej 1000zl nie - mozna wiec kupic auto od wspolwlascicela aby stac sie jego jedynym wlascicielem?

Napisano

> darowizna polowy auta, a czy mozna kupic?

> darowizne trzeba zarejestrowac w US, a umowy od wartosci ponizej 1000zl nie - mozna wiec kupic

> auto od wspolwlascicela aby stac sie jego jedynym wlascicielem?

ale darowizny do 9000zł jeśli dostajesz auto od ojca/matki/siostry/brata nie zgłaszasz do US

poźniej chyba od kuzyna itd chyba do 7000zł

a od kumpla kwota wolna to 4500 chyba

oczywiscie mowa o przypadku gdy jest to pierwsza darowizna w ciagu ostatnich 5 lat

tu masz wszystko wyjasnione

darowizny

Napisano
  • Autor

> ale darowizny do 9000zł jeśli dostajesz auto od ojca/matki/siostry/brata nie zgłaszasz do US

> poźniej chyba od kuzyna itd chyba do 7000zł

> a od kumpla kwota wolna to 4500 chyba

> oczywiscie mowa o przypadku gdy jest to pierwsza darowizna w ciagu ostatnich 5 lat

> tu masz wszystko wyjasnione

> darowizny

to ze sie nie placi podatku od darowizny nie jest chyba tozsame ze sie nie zglasza... crazy.gif, a umowy ponizej 1000zl to sie chyba nawet nie zglaszA?

jakiś tekst - z tego wynika ze tez nie trzeba rejestrowac jesli wartosc bedzie z 1200zl... confused.gif

Napisano

> to ze sie nie placi podatku od darowizny nie jest chyba tozsame ze sie nie zglasza... , a umowy

> ponizej 1000zl to sie chyba nawet nie zglaszA?

> jakiś tekst - z tego wynika ze tez nie trzeba rejestrowac jesli wartosc bedzie z 1200zl...

jestem na etapie darowizny, bylem w US jesli kwoty nie przekraczaja tak jak Ci podeslalem to nic nie placisz ani nie zglaszasz ok.gif

Napisano
  • Autor

> jestem na etapie darowizny, bylem w US jesli kwoty nie przekraczaja tak jak Ci podeslalem to nic

> nie placisz ani nie zglaszasz

a tak jest od kiedy?

wprowadziles niemieckiego trupa do DG?

BTW chyba powinnismy sie jakos spotkac...

Napisano

> a tak jest od kiedy?

Nie wiem od kiedy, wiadomosc mialem z 15 stycznia tego roku na osobistym spotkaniu w US Zgierz

> wprowadziles niemieckiego trupa do DG?

Jeszcze nie, ale wprowadzac nie musze, bedzie umowa uzyczenia i kilometrowka - tez juz wszystko wiem wiec jak chesz to wal na gg

> BTW chyba powinnismy sie jakos spotkac...

no zlosnik.gif

Napisano

> a tak jest od kiedy?

Robiac taki manewr w 2007 dwa sasiednie urzedy skarbowe (Białystok, Łomża) roznie to interpretowaly, jeden upieral sie, ze darowizna ma byc zgloszana, drugi ze nie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Robiac taki manewr w 2007 dwa sasiednie urzedy skarbowe (Białystok, Łomża) roznie to

> interpretowaly, jeden upieral sie, ze darowizna ma byc zgloszana, drugi ze nie

potrzebuje wiedziec czy cos sie zmienilo od kwietnia 2010?

Napisano

> potrzebuje wiedziec czy cos sie zmienilo od kwietnia 2010?

W grudniu zeszłego roku podarowałem bratu auto wartości 7000,według US w Gliwicach darowizny do 9 tyś. nie trzeba zgłaszać.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> W grudniu zeszłego roku podarowałem bratu auto wartości 7000,według US w Gliwicach darowizny do 9

> tyś. nie trzeba zgłaszać.

ale kolejna za 2800zl juz tak.... sick.gif

Napisano

> darowizna polowy auta, a czy mozna kupic?

> darowizne trzeba zarejestrowac w US, a umowy od wartosci ponizej 1000zl nie - mozna wiec kupic

> auto od wspolwlascicela aby stac sie jego jedynym wlascicielem?

Kupiłem od współwłaściciela jego część. Napisałem w umowię, że sprzedaje mi swoja część, która wynosiła 5% wartości. Od tego podatek 2 % i po robocie ok.gif

Napisano

> Kupiłem od współwłaściciela jego część. Napisałem w umowię, że sprzedaje mi swoja część, która

> wynosiła 5% wartości. Od tego podatek 2 % i po robocie

A na jakiej podstawie ta część wynosiła akurat 5%? Były na to jakieś papiery?

Napisano

> Robiac taki manewr w 2007 dwa sasiednie urzedy skarbowe (Białystok, Łomża) roznie to

> interpretowaly, jeden upieral sie, ze darowizna ma byc zgloszana, drugi ze nie

ja jak darowałem siostrze samochód, to musiała pokazać umowę w US, coś tam pokwitowali na tej umowie i dopiero wtedy mogła na siebie przerejestrować

Napisano

> ja jak darowałem siostrze samochód, to musiała pokazać umowę w US, coś tam pokwitowali na tej

> umowie i dopiero wtedy mogła na siebie przerejestrować

No tak samo jak w przypadku umowy K-S waytogo.gif

Napisano

> A na jakiej podstawie ta część wynosiła akurat 5%? Były na to jakieś papiery?

Bo tak sobie wpisałem do umowy, czy współwłasność musi wynosić po 50 % ?...nie musi smile.gif

Napisano

> Bo tak sobie wpisałem do umowy, czy współwłasność musi wynosić po 50 % ?...nie musi

Inaczej. Czy przy kupnie samochodu był określony procentowo udział we własności samochodu? Jeżeli nie - spodziewałbym się kłopotów po takiej darowiźnie.

Po prostu nie można "z bani" wypisać sobie na którymś z kolei dokumencie - mojego 95% a twojego 5% - musi to być od początku w ten sposób określone.

Najwygodniej i najbezpieczniej jest kupić samochód na jedną osobę i osoba ta przekazuje w formie darowizny udział procentowy we własności pojazdu. Nie ma się do czego przyczepić w takim przypadku.

Napisano

to nie była darowizna, tylko sprzedaż.

Na fakturze zakupu nie było określone kto po ile %.

Po prostu przy odkupie przez jednego współwłaściciela od drugiego zostało to określone w umowie, ile wynosiła procentowo współwłasność.

Przeciez na fakturze od dilera Ci nie napiszą ile % nalezy do każdego z wymienionych niewiem.gif

US nie miał obiekcji

Napisano

> US nie miał obiekcji

Oby tak zostało waytogo.gif Po prostu brakuje trochę ciągu logicznego w całej operacji zakupu i późniejszej zmiany własności. Domyślnie - każdy z udziałowców ma równe udziały - chyba, że umowa zawarta między nim stanowi inaczej. I tak - od zakupu auta do jego sprzedaży oficjalnie posiadaliście po 50% udziałów - a przy przekazaniu udziałów nagle proporcje zmieniły się. I do czegoś takiego jakiś bardzo dociekliwy pracownik US może się kiedyś przyczepić - tym bardziej, że wpłynęło to znacząco na wysokość należnego podatku.

Napisano

Rozumiem, że co do wielkości udział jest określony prawem? To tego nie wiedziałem, bo właściwie jak udowodnią ile kasy zapłacił każdy z współwłaścicieli?

Ale dobra jak próbuję to na logikę, a prawo i tak stoi przeciwko obywatelowi facepalm.gif

Napisano

> Rozumiem, że co do wielkości udział jest określony prawem? To tego nie wiedziałem, bo właściwie jak

> udowodnią ile kasy zapłacił każdy z współwłaścicieli?

No właśnie dlatego, że nie udowodnią, to domyślnie jest po równo. Sprawę rozwiązuje umowa dotycząca wkładu i udziałów każdego z właścicieli - spisana najlepiej w dniu zakupu auta. Jak nie jest poświadczona notarialnie to trudno - zawsze to jakiś papier.

No to tak z grubsza wygląda to, co dobrze by było, żebyś miał wink.gif IYKWIM smile.gif

> Ale dobra jak próbuję to na logikę, a prawo i tak stoi przeciwko obywatelowi

Dura lex, sed lex...

Napisano

> a tak jest od kiedy?

> wprowadziles niemieckiego trupa do DG?

> BTW chyba powinnismy sie jakos spotkac...

Dziwne bo robiłem darowiznę połowy samochodu żony na poczet teścia i trzeba było zgłaszać ok.gif

Napisano

> No właśnie dlatego, że nie udowodnią, to domyślnie jest po równo. Sprawę rozwiązuje umowa dotycząca

> wkładu i udziałów każdego z właścicieli - spisana najlepiej w dniu zakupu auta. Jak nie jest

> poświadczona notarialnie to trudno - zawsze to jakiś papier.

To nie problem, zawsze mogę na kolanie spisać, oczywiście bez notariusza

Napisano

> to nie była darowizna, tylko sprzedaż.

> Na fakturze zakupu nie było określone kto po ile %.

ja sie pytalem w US i powiedzieli, ze w takim wypadku domyslnie jest po 50%.

Napisano

> ja sie pytalem w US i powiedzieli, ze w takim wypadku domyslnie jest po 50%.

No tak właśnie jest. Ja nie dalej jak półtora tygodnia temu kupowałem samochód i sprawę zniżek w TU załatwiałem właśnie darowizną 5-procentowej części pojazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.