Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka wody w paliwie > 1.9 Multijet 120 i 150 KM

Featured Replies

Napisano

Miesiąc temu próbowałem wywołać kontrolkę wody w filtrze paliwa za pomocą FES w swoim 120 KM. Nie dało się, program wyrzuca błąd. Opti ma to samo w swoim 150 KM.

Myśleliśmy, że to wina FES'a i problem stąd się bierze. Zakupiłem nowy filtr paliwa przy którym był nowy czujnik i postanowiłem sprawdzić jak to cudo zareaguje na włożenie do ... wody. I cuda proszę Kierowców. Kontrolka nie pali się. Tak więc filtr paliwa wymieniać co 30.000 km i nie czekać aż kontrolka zapali się, bo się nie doczekacie. Nadmieniam, że kontrolka zapala się w trakcie testowania po przekręceniu kluczyka smile.gif

Taka mała niespodzianka. W GP wszystko działa jak należy na tym samym czujniku.

Napisano

> Miesiąc temu próbowałem wywołać kontrolkę wody w filtrze paliwa za pomocą FES w swoim 120 KM. Nie

> dało się, program wyrzuca błąd. Opti ma to samo w swoim 150 KM.

> Myśleliśmy, że to wina FES'a i problem stąd się bierze. Zakupiłem nowy filtr paliwa przy którym był

> nowy czujnik i postanowiłem sprawdzić jak to cudo zareaguje na włożenie do ... wody. I cuda

> proszę Kierowców. Kontrolka nie pali się. Tak więc filtr paliwa wymieniać co 30.000 km i nie

> czekać aż kontrolka zapali się, bo się nie doczekacie. Nadmieniam, że kontrolka zapala się w

> trakcie testowania po przekręceniu kluczyka

> Taka mała niespodzianka. W GP wszystko działa jak należy na tym samym czujniku.

Wymieniałem u siebie po 60 kkm - grama wody w filtrze nie było.

p.s. ile jakiś rozsądny zamiennik oryginalnego filtra paliwa kosztuje, bo ASO za oryginał woła chore 350 PLN (bez nowego czujnika wody). no.gif

Napisano

A lampka obecności wody w filtrze paliwa nie robi (zapala się i gaśnie) self-testu przy starcie silnika?

Napisano

> Wymieniałem u siebie po 60 kkm - grama wody w filtrze nie było.

> p.s. ile jakiś rozsądny zamiennik oryginalnego filtra paliwa kosztuje, bo ASO za oryginał woła

> chore 350 PLN (bez nowego czujnika wody).

Mała szansa na DOBRY i TANI filtr do MJ.

jest

KNECHT KL567 307,54 zł

PURFLUX PX FCS722 333,00zł

SOFIMA S 1ONE NR 299,43 zł

Te filtry są drogie bo wymuszają lepszą filtrację niż do JTD (gdzie knecht kosztuje KC195 130pln - i wszystkie inne zamienniki też (po za boschem - który jest gabarytowo mniejszy) w podobnej cenie są).

UFI są bardzo zaawansowane jak na taki element: /cytuje/

"Dostawy produktów UFI Filters dla czołowych producentów pojazdów na pierwszy montaż stale rosną. Firma zaopatruje m.in. Grupę Volkswagen - Audi, dostarczając niemieckiemu koncernowi 100% filtrów paliwa do silników benzynowych oraz 70% do Diesli.

Filtry paliwa do silników z pompowtryskiwaczami

Zaufanie VAG do produktów UFI nie wzięło się znikąd. Włoska firma dostarczała najpierw z powodzeniem filtry paliwa do VW Golfa (oraz pojazdów zbudowanych z wykorzystaniem tej samej platformy, np. Audi A3, Skody Octavii, VW Touran i Caddy) oraz VW Passata i samochodów z nim spokrewnionych. Przeznaczone do tych samochodów filtry UFI cechuje zaawansowana technologia. Turbodoładowane silniki wysokoprężne z pompowtryskiwaczami wymagają dostarczania im przez układ zasilania dużej ilości paliwa. Odpowiednia dawka oleju napędowego zostaje podana do komory spalania, natomiast reszta trafia ponownie do obiegu. Jeśli temperatura paliwa jest niska, tzw. powrót z pompowtryskiwaczy kierowany jest do filtra, a stamtąd ponownie do silnika. Dzięki temu olej napędowy ulega ogrzaniu, co korzystnie wpływa na parametry wtrysku. Jeśli jednak temperatura paliwa przekracza dopuszczalną granicę, jego nadmiar kierowany jest do zbiornika, gdzie zostaje ono schłodzone. Taką "selekcję", pozwalającą na utrzymanie właściwej temperatury paliwa zapewnia umieszczony w filtrze specjalny termostat, opracowany w laboratoriach UFI. Zasada jego działania jest taka sama, jak w przypadku termostatów stosowanych w układach chłodzenia silnika. Wysoka temperatura powoduje zwiększenie objętości wosku zamkniętego w elastycznej puszce i podniesienie w ten sposób grzybka zaworu, a co za tym idzie - zablokowanie przepływu paliwa powracającego z pompowtryskiwaczy. Z kolei niska temperatura sprawia, że wosk zaczyna się kurczyć, powodując otwarcie zaworu. Konstrukcja ta umożliwia niezwykle precyzyjne sterowanie przepływem paliwa, a tym samym znacznie lepszą kontrolę jego temperatury, w porównaniu do zaworów stosowanych w innych filtrach."

ciekawe czy ten w MJ też ma taki powrót i termostat? Ktoś robił sekcje zwłok UFI'ego?

Ile przewodów jest podłączonych do filtra - 3?

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem u siebie po 60 kkm - grama wody w filtrze nie było.

> p.s. ile jakiś rozsądny zamiennik oryginalnego filtra paliwa kosztuje, bo ASO za oryginał woła

> chore 350 PLN (bez nowego czujnika wody).

Ja kupuję po ok. 150 zł na allegro oryginalne UFI tyle, że bez napisu Fiat...

> A lampka obecności wody w filtrze paliwa nie robi (zapala się i gaśnie) self-testu przy starcie

> silnika?

To napisałem, że zapala się i gaśnie. Bardziej chodzi o to, że nie świeci jak czujnik umieścisz w wodzie czyli nie zadziała jak woda będzie w filtrze.

> ciekawe czy ten w MJ też ma taki powrót i termostat? Ktoś robił sekcje zwłok UFI'ego?

> Ile przewodów jest podłączonych do filtra - 3?

Oryginalny jest UFI 24 ONE 01 i taki zakładam - nie kombinuję i nie szukam wrażeń. Do filtra dochodzą 2 przewody - zasilający i powrotny.

http://allegro.pl/filtr-paliwa-alfa-159-jtd-stilo-05-bravo-oryginal-i1420696514.html

Osobiście kupowałem u tego Sprzedającego i filtr od niego jeździ w moim aucie od około miesiąca.

Napisano

wymieniłem po 3 latach przy przebiegu 19kkm i nie było żadnej wody ok.gif

Napisano
  • Autor

> wymieniłem po 3 latach przy przebiegu 19kkm i nie było żadnej wody

Ja wymieniłem po 3 latach i 38.000 km, bo miałem problemy z rozruchem. Stąd zainteresowałem się tą kontrolką smile.gif. I wiem, że nie działa jako taka, która ma coś sygnalizować. System ją testuje i tyle jej co sobie wtedy poświeci.

Napisano

> Mała szansa na DOBRY i TANI filtr do MJ.

ufi 24.ONE.01 na allegro jest za 165zl

>Ktoś robił sekcje zwłok UFI'ego?

na 90kkm zrobie przy okazji zmiany filtra ok.gif

Napisano

> ufi 24.ONE.01 na allegro jest za 165zl

Pytanie na ile oryginał. Jakiś sprawdzony sprzedawca? Poprosze linka to może bym już sobie na zmianę do swojego jtd zakupił powoli...

> na 90kkm zrobie przy okazji zmiany filtra

OK.

Napisano

> Pytanie na ile oryginał. Jakiś sprawdzony sprzedawca? Poprosze linka to może bym już sobie na

> zmianę do swojego jtd zakupił powoli...

linke mialem jeden filtr od niego, ale byl on jeszcze nie made in china, w tej chwili praktycznie kazdy UFI na rynku to made in china, dokladnie to samo jest z filtrami z ASO, mam filterek z produkcji 31.05.2010 z 20:44 i oczywiscie tez jest made in china, na przeglad 60kkm filterek oryginal tez mial znaczniki made in china.. ot widac taka moda

> OK.

Napisano

Jak dobrze pamiętam to knecht KC195 też jest "in china". A inne knechty do oleju i powietrza "in austria",.... spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.