Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parę pytań odnośnie jazdy,dojazdu do autostrady.

Featured Replies

Napisano

Jako że jeszcze nigdy nie jechałem po polskiej płatnej autostradzie mam parę pytań:

1. jeśli dojeżdżam do autostrady to są oznaczone zjazdy na zwykłe drogi np.

za 500 m płatny odcinek autostrady

< POZNAŃ

> RADOM

2.jeśli się zamotam i pojadę dalej czy koło bramek jest jakiś zjazd żeby cofnąć się lub coś w tymrodzaju?

3.staje pod bramką, za mną ustawia się sznurek samochodów nagle okazuje się że nie mam gotówki,karty nie posiadam i co wtedy?

Napisano

> Jako że jeszcze nigdy nie jechałem po polskiej płatnej autostradzie mam parę pytań:

> 1. jeśli dojeżdżam do autostrady to są oznaczone zjazdy na zwykłe drogi np.

> za 500 m płatny odcinek autostrady

> < POZNAŃ

> 2.jeśli się zamotam i pojadę dalej czy koło bramek jest jakiś zjazd żeby cofnąć się lub coś w

> tymrodzaju?

> 3.staje pod bramką, za mną ustawia się sznurek samochodów nagle okazuje się że nie mam

> gotówki,karty nie posiadam i co wtedy?

sa znaki info, ze jadac dalej wjezdziesz na platna autostrade, odpowiednio wczesniej abys mogl sobie gdzies zjechac

nie widzialem miejsca do zawracania przed bramkami, jezdnie sa oddzielone barierkami

a bez kasy to niewiem.gif

Napisano

> < POZNAŃ

Tak, są oznaczone takie zjazdy jako PŁATNA

> 2.jeśli się zamotam i pojadę dalej czy koło bramek jest jakiś zjazd żeby cofnąć się lub coś w

> tymrodzaju?

Cofać się czy zawracać na autostradzie ?? czacha.gif

> 3.staje pod bramką, za mną ustawia się sznurek samochodów nagle okazuje się że nie mam

Ruszyć się z domu, do tego samochodem i nie mieć kilkunastu złotych przy sobie ?? Nie mieć karty ?? Chyba trochę wydumany problem hmm.gif

Napisano

> Jako że jeszcze nigdy nie jechałem po polskiej płatnej autostradzie mam parę pytań:

mniej wiecej zlosnik.gif

> < POZNAŃ

> tymrodzaju?

w przypadku A4 i A1 nie ma

facepalm.gif w przypadku A4 musisz miec gotowke

na A1 zdaje sie da sie karta zlosnik.gif

Napisano

> w przypadku A4 musisz miec gotowke

Od jakiegoś roku nie jeżdżę tamtędy, ale wcześniej przez 3 lata bez problemu zwykłą kartą płatniczą się dało zapłacić w okienku "u pana". Jeśli teraz tylko gotówka to znaczy, że już nie tylko nawierzchnia schodzi tam na psy...

Napisano

> < POZNAŃ

> tymrodzaju?

No z tym zawracaniem to przesadziłeś hehe.gif

Napisano

> Od jakiegoś roku nie jeżdżę tamtędy, ale wcześniej przez 3 lata bez problemu zwykłą kartą płatniczą

> się dało zapłacić w okienku "u pana". Jeśli teraz tylko gotówka to znaczy, że już nie tylko

> nawierzchnia schodzi tam na psy...

hmm.gif a to przyznam ze mi cwieka zabiles zlosnik.gif

bo nigdy nie pytalem czy mozna karciocha zaplacic

ale tez nie widzialem naklepek ze mozna icon_eek.gif a gdzies mi sie obilo o uszy ze tylko gotowka

Napisano

> a to przyznam ze mi cwieka zabiles

> bo nigdy nie pytalem czy mozna karciocha zaplacic

> ale tez nie widzialem naklepek ze mozna a gdzies mi sie obilo o uszy ze tylko gotowka

Sposoby płatności:

* gotówka: PLN, EURO, USD (EURO i USD - tylko banknoty, reszta wydawana jest w złotówkach)

* karty bankowe: VISA, Mastercard, Maestro (na wszystkich bramkach).

Napisano
  • Autor

> No z tym zawracaniem to przesadziłeś

Nie chodziło mi o zawracanie na autostradzie tylko zjechadź przed bramkami w prawo czy w lewo bo to jeszcze nie jest autostrada prawda? Chyba że się mylę.

Napisano

> Nie chodziło mi o zawracanie na autostradzie tylko zjechadź przed bramkami w prawo czy w lewo bo to

> jeszcze nie jest autostrada prawda? Chyba że się mylę.

A to byłby ciekawy przypadek ale jak najbardziej możliwy i realny: co ma zrobic kierowca, który zapomniał portfela i nie ma przy sobie ani kart, ani gotówki?

Gdy wjedzie na autostrade to wówczas będzie zmuszony zapłacić a nie ma czym.

Napisano
  • Autor

> a to przyznam ze mi cwieka zabiles

> bo nigdy nie pytalem czy mozna karciocha zaplacic

> ale tez nie widzialem naklepek ze mozna a gdzies mi sie obilo o uszy ze tylko gotowka

No właśnie odpowiedzi na trzecie pytanie zeszły się do tematu czy można płacić kartą czy nie a mi chodziło przede wszystkim co jeśli nie mamy przy sobie pieniędzy w żadnej postaci.

Dla niektórych może to wydać się troche naiwna ale różne sytuacje zdarzają się w życiu,nie raz jest się przekonanym że ma się pieniądze przy sobie a ich się nie ma, bo spieszyłem się i nie wziąłem z szafki albo zgubiłem. Podjeżdżamy pod bramkę ręka do kieszeni a tu pusto yikes.gif i co wtedy??? niewiem.gifsciana.gifpanic.gifbeksa.gif

Napisano

> Podjeżdżamy pod bramkę ręka do kieszeni a tu pusto i co

> wtedy???

Podpisujesz oświadczenie że zapłacisz później.

Napisano

> Podpisujesz oświadczenie że zapłacisz później.

A takie wyjście jest mozliwe, tzn. czy osoba z obsługi je przyjmie i nas wypuści a nastepnie od zarządzajćego autostrada dostaniemy rachunek i nr konta do wpłąty?

Czy od razu by fakturę wystawili?

To byłoby wygodne w takiej szczególnej sytuacji.

Napisano

> * karty bankowe: VISA, Mastercard, Maestro (na wszystkich bramkach).

Dokładnie, są oznakowane bramki - na których tylko kasa, a na którym można jeszcze kartą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.